Cum sa facem closti acasa – idei generale






     Obtinem closti acasa


    Daca vorbim despre closti si clocit sau marirea efectivului de gaini prin obtinerea puilor proprii , trebuie sa incepem cu primii pasi , productia de oua. Nu trebuie sa dam la o parte efectul benefic al clostilor asupra puilor de gaina crescuti liber , care vor invata mai repede sa supravietuiasca impreuna cu alte animale de curte si sa se fereasca singuri de pradatori.
   Productia de oua depinde de mai multi factori , rasa gainilor si conditiile de viata fiind pe primul plan. Astfel adapostul in care traiesc gainile , curatenia si hrana pe care o oferin gainilor outoare, numarul de cocosi fertili, influenteaza major obtinerea de oua fertile necesare clocitului.
   Majoritatea gospodarilor prefera rasele de gaini mixte,de carne si oua , care sunt mai putin pretentioase la conditiile de viata si deci mai usor de crescut, insa care consuma mai multa hrana si oua mai outin decat rasele de gaini de oua.
   Factori care au influenta asupra ouatului mai sunt: caldura, lumina si bineinteles modul de hrana.
   O eficienta deosebita in hranirea gainilor o au nutreturile concentrate din comert, insa si retetele locale dau randament daca se asigura toate calitatile nutritive pentru cresterea gainilor in special cand se pregatesc de clocit.

  Cum hranim gainile ouatoare ?

   Recomandam nutretul combinat cumparat din comert sau direct de  la societatile specializate . Daca aveti experienta, puteti face propriul amestec de ferma inlocuind anumite furaje proteice produse industrial si mai greu de gasit in cantitati relativ mici cu furaje locale, de preferinta ecologice care sa asigure cam aceleasi substante nutritive ca cele specializate.
   Elementele minerale se gasesc in comert in cantitatile necesare ca: faina de oase, creta furajera, faina de scoici si trebuie adaugate in amestec in asa fel ca sa se asigure calciul 3% si fosforul 0.6% pentru calitatea si cantitatea cojii oualelor. Se pot asigura astfel e leguminoase (soia, fasole, mazare), drojdie de bere, furaje minerale si vitamine, tarate de grau, nutret verde 5-10% din ratie, faina de lucerna, 3-7% din ratie.
   Desi multi gospodari nu o fac, o cantitate de sare de bucatarie trebuie introdusa in hrana gainilor, lipsa ei provocand chiar oprirea ouatului. De asemeni, trebuie evitat excesul de sare care peste 1% in furaj poate declansa dereglari metabolice si chiar intoxicatii.
   Concluzia este ca stimularea ouatului este favorizata de furajele consumate si de lumina , care trebuie sa fie in crestere ca timp.
   Se poate astfel mari durata de iluminare zilnica a adapostului cu 30 minute pana la o ora, gradat, pana ce se ajunge la 12-14 ore lumina/zi.
   In sistem gospodaresc, intr-un adapost bine construit, iarna se asigura minim 6-8°C, daca adapostul este plin cu pasari (3-5 cap/m.p.), iar pardoseala acoperita de asternut in grosime de 10-20 cm.
   Rasele de gaini care clocesc bine sunt cele mixte, ca: Rhode Island, Wyandotte, Orpington,Susex, rasele grele ca: Cochinchina, Brahma si gainile comune. Bune clocitoare sunt si gainile hibrid mixt Kabir si mai ales cele comune taranesti.

   Gainile prefera sa cloceasca in cuibare de dimensiuni normale cu suprafata de 35×40 cm de forma unei cutii adapostite si protejate de un capac fixat la 15 cm deasupra intrun colt bine aerisit  care sa permita respiratia normala a pasarii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.