Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara). Pasul 3.Cresterea puilor de curca.



Cresterea puilor de curca. 



In cresterea curcanilor in gospodarie cea mai dificila si delicata parte este cresterea puilor pentru asigurarea generatiilor urmatoare. Tineretul este foarte sensibil si poate muri usor din cauza neasigurarii temperaturii sau din multe alte cauze de care trebuie sa tinem seama chiar din primele ore de viata. Temperatura ambientala , curatenia in zona de crestere si manipularea puilor  sunt cerinte obligatorii pentru diminuarea la minimum a ratei de mortalitate juvenila.


Obtinerea unei generatii de pui de curca se poate face prin incubarea acasa a oualelor fertile de curca sau , mai usor prin achizitionarea de pui de curca de cateva zile de pe piata. Indiferent cum obtineti micii curcani trebuie sa le asigurati  un spatiu adecvat asa cum a fost descris in postarea anterioara. Spatiul pentru puii de curca trebuie sa fie curat, bine iluminat si incalzit. Apa si furajul de tip starter trebuie  administrat imediat dupa aducerea pui;or in adapost. Nu uitati sa acoperiti podeaua adapostului cu un strat de paie sau talas curat. NU FOLOSITI RUMEGUS FIN  care poate fi ingerat de micii pui. Incalzirea se varealiza cu lampi suspendate de preferinta cu infrarosii.
           
           In primele 2 zile pui de curca inca nu stiu sa manance si sa bea apa singuri si trebuie invatati sa gaseasca hrana si apa de crescator prin apasarea ciocului in vasul de hrana si apa.
            Lampa suspendata cu infrarosii este necesara imediat ce se introduc puii in adapost. Ridicarea ei saptamanala va asigura invatarea puilor treptat cu temperatura ambienta.

            Pe masura ce puii de curca cresc , hranitorile si adapatorile se vor ridica treptat de pe sol pentru a fi totdeauna la indemana tinerei generatii. Cresterea puilor de curca implica mare atentie la hranirea si adaparea tinerei generatii de curcani . Se va asigura NUMAI hrana si apa proaspata tinerilor pui si nu vom uita sa asiguram in hrana  un procent de 25-30% de proteine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.