Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara). Pasul 4.




Pregatirea curcanilor pentru imperechere si clocirea oualor

 

          A creste si inmulti curcani este mai greu de facut decat de spus. Multi oameni fac greseala de a crede ca a creste curcani este la fel cu cresterea gainilor. Din pacate nu este la fel. Curcanii sunt mult mai dificil de crescut si inmultit decat gainile , deci informati-va inainte de a va apuca de inmultirea curcanilor.

          Inainte de a incepe inmultirea curcanilor , trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri care va vor scuti de greseli care duc la cresterea defectuoasa a curcanilor sau cresterea mortalitatii si a bolilor specifice a puilor dupa eclozare.

          Intai este bine sa aveti ceva experienta in inmultirea naturala a  gainilor sau a ratelor. Daca ati crescut curcani dar nu i-ati inmultit niciodata , aveti oricum avantajul de a le invata mai repede procesul de inmultire naturala . 

          Inmultirea gainilor sau a ratelor este diferita de a curcanilor, dar au multe lucruri in comun.

          In mod normal curcanii sunt maturi din punct de vedere sexual la varsta de sapte luni. Este bine sa fie separati in cupluri sau familii imediat ce implinesc aceasta varsta pentru le a mari productia de oua fertile. Succesul clocirii oualor de curca depinde de asta. Ouale se pot controla la ovoscop inainte de a le lasa in cuibul unde vor cloci curcile. Curcile oua intr-un cuib destul de mare al familiei iar clocirea in familia de curci se face in mod normal incepand cu membra cea mai experimentata a familiei. Daca avem mai multe curci ouatoare , vom avea pregatit totdeauna un al doilea cuibar care va deveni la randul lui cuib de clocire pentru o a doua curca memebra a familiei.

          Un curcan poate avea o familie de maximum 10 curci , dar pentru marirea procentului de oua fertile se recomanda max 5 curci in familie , sau se pot folosi 2 curcani la 10 curci. 

          Inmultirea curcanilor implica o buna observare a femelelor de curca pentru evita inbolnavirea lor pe toata perioada ouatului si clocitului. Nu in ultimul rand trebuie avut grija sa existe un cuib de minimum 1/2m x 1/2m la max 5 femele de curca.
Succes !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.