Puii de găină nou născuţi necesită o grija specială în primele zile.
Adapost/cutie: Puii nou născuţi pot fi ţinuţi într-o cutie de lemn sau din carton cu dimensiuni minime de aproximativ 180-220 cm2 pentru fiecare pui în parte.
Incalzire/iluminare: Sunt de preferat lampile pe infrarosu din magazinele specializate. O lampa de infrarosu de cca. 250w poate fi suficienta. Doua, trei becuri cu balonul colorat în roşu pot inlocui lampa de infrarosu. Astfel se asigura si lumina si caldura in primele zile de viata. Cutia trebuie protejata impotriva eventualelor defectiuni electrice care pot duce la incendiu.
Temperatura:
Pastrarea unei temperaturi relativ costante in primele saptamani de viata este obligatorie pentru prevenirea mortalitatii puilor. In prima saptamana temperatura va fi de 350C si va fi scazuta cu 30C pe saptamana. Cand temperatura a coborat la nivelul temperaturii de afara si puilor le-au crescut pene(după cca. 6 săptămâni), se renunta la incalzirea artificiala si se pot scoate puii afara in siguranta.
Alimentarea cu apă şi mâncare: Un sistem special de hrănire si adapare pentru pui este obligatoriu daca crestem efective mai mari . Sistemul cel mai bun de hrănire din comert este cel cu găuri prin care puii pot ajunge la mâncare şi apa. Se previne astfel irosirea apei si mancarii si permit in permanenta accesul puilor la sursa de hrana si apa. Nu uitati sa improspatati apa si mancarea de cate ori este nevoie. O apa curata si mancare proaspata vor preveni bolile in aceasta perioada sensibila din viata puilor.
Odihna/Somnul: La fel ca gainile mature, puii au nevoie de asternut pentru dormit si pentru prevenirea imbolnavirii din cauza temperaturii scazute la picioare. Un strat de talas de cativa cm inaltime este obligatoriu.
Mancarea: O hrană de calitate este obligatorie pentru puii nou eclozati. Hrana pentru puii de până la 6 săptămâni diferă de cea pentru puii mai în vârstă. O informare despre acasta gasiti la producator.
Suplimente de hrană: Suplimentele de hrana din magazinele de profil pot fi folosite daca au specificate varstele puilor pentru care au fost facute. De asemenea in apa de baut se pot administra picaturi de albastru de metil sau altele usor dezinfectante pentru a preveni bolile de stomac ale puilor .
Sfaturi
Este bine sa aveti totul pregatit si dezinfectat inainte de a aduce puii acasa. Cutia in care o sa pastrati puii de o zi ca si substratul si incalzirea trebuie sa fie deja instalate. Temperatura de 350C trebuie stabilizata cu 24 de ore inainte de introducerea puilor. Mancarea si apa trebuie in prealabil pregatite si aduse la temperatura ambianta a puilor, aprox. 33-350C.
Pui vor fi transportati cu grija pentru prevenirea stresului, iar la introducerea in adapostul de crestere trebuie revitalizati inmuindu-le ciocul in apa proaspata dar nu rece, si introducandu-se pecioc o boaba de piper(metode de la crescatorii de casa). Activitatea normala a puilor va incepe in cateva ore dupa ce se vor obisnui cu noul adapost.
Verificarea puilor din ora in ora la inceput si mai rar pe masura ce cresc, vor preveni eventualele accidente prin lipsa incalzirii, a hranei sau apa necesara. Acestea sunt obligatorii pentri viabilitatea puilor.
O problemă frecvent întâlnităla puii mici este când găinatul acestora se strînge şi se întăreşte la fundul lor evacuarea excrementelor. Daca nu se intervine in 24 de ore poate duce la moartea puiului. Puii trebuie verificati zilnic pentru aceasta problema si interventia va consta in indepartarea dopului cu apa calduta sai/si taierea pufului din jurul cloacei cu foarfeca.
Pentru a proteja puii, recomandam ca adapostul sa fie acoperit cu o plasa.
Mutarea puilor in tarcurile si adapostul de crestere ulterioara poate fi facuta in siguranta dupa 4-5 saptamani, cand incalzirea nu mai este necesara .
Succes !