Conditii de iarna pentru pasarile noastre

Conditii de iarna pentru pasarile noastre



Obtinerea unei bune  productii de oua si iarna, dar si pentru pastrarea pasarilor  intr-o stare de sanatate optima necesita sa urmam cativa pasi importanti .
 Este foarte indicat sa avem un adapost de iarna la pasarile de curte, cat mai bine protejat de curentii reci de aer si mai ales sufficient de izolat pentru mentinerea temperaturii in incinta mai ridicate, de preferat mai mare de 10 gr. C. Cum insa in majoritatea gospodariilor noastre nu avem un spatiu in perioada de iarna prevazut pentru pasari, trebuie sa includem in pregatirile gospodaresti de vreme rece si reparatiile necesare obtinerii unui spatiu adecvat pasarilor noastre.
Renovarea cotetelor de pasari trebuie sa tina cont de anumiti factori care influenteaza major productia de oua si starea de sanatate a pasarilor.
 In perioada de toamna – iarna cand temperaturile scad sub 8-12gr. C  pasarile noastre isi pierd “ pofta” de a face oua si acumuleaza doar pentru a rezista frigului care urmeaza. Deci, desi aceasta perioada de pauza in ouat nu ar trebui sa fie mai mare de 2 sapt., majoritatea gainilor din gospodariile mici inceteaza aproape definitiv ouatul pana spre perioada de primavara, iar prima productia de oua din prima saptamana nu este indicata pentru incubat.  Criteriile de care trebuie sa tinem seama in pregatirea adapostului de iarna la pasari sunt:
1.       Caldura in adapost – temperatura cea mai buna pentru productia de oua este 13gr.C ,  iar dupa scaderea sub 8 gr.C  ouatul se diminueaza progresiv. Temperatura in adapost afecteaza in mod direct gainile, iar pastrarea temperaturii la un nivel acceptabil se poate realiza prin etansarea peretilor la nivelul acoperisului (sa previna iesirea aerului cald) prin instalarea unei folii de polietilena sub acoperis, etansarea deschizaturilor pe timp de noapte, etc.
2.       Umiditatea in adapost - Schimbarea asternutului din cotet cu unul uscat si curat si eliminarea din spatial de dormit al pasarilor a surselor de umezeala, inclusiv al vaselor de apa de baut, ventilatie pe parcursul zilei intre orele cu temperaturile cele mai mari ale zilei. Asternutul se intoarce cu furca periodic la cateva zile pentru a usura fermentarea si mentinerea unei temperaturi mai ridicate deasupra solului.
3.       Calitatea aerului din adapost – Trebuie asigurata o aerisire zilnica a cotetului pasarilor, iar pe timpul noptii asigurata o sursa de aer proaspat, insa care sa nu fie directionata direct spre zona de culcat a pasarilor.
4.       Lumina in adapost – Ca o idee generala pasarilor le trebuie cca.14 ore de lumina pentru a se hrani normal, afectand si productia de oua. Se pot folosi becuri moderne de cativa wati care pot fi controlate prin temporizatoare din comert sau se aprind dupa necessitate .
5.       Hrana si adaparea – Hrana trebuie asigurata cu 10-20% mai multa ca in timpul verii, iar dimineta in zilele cu temperaturi sub 1-2 gr. C este indicat sa se dea apa calda, 35-55 gr.C  si o prima transa de mancare tot calda. Nu se recomanda ca masa de seara sa fie apoasa pentru a preveni inghetarea gusei si aparitia bolilor de plamani. Se administreaza suplimentar morcov ras, graunte incoltite, frunze din fan de lucerna , varza cruda tocata si de asemenea, separat, o sursa de calciu furajer.

Se prefera ca densitatea de pasari sa nu depaseasca 4-5 pasari pe /m3 de pardoseala sau mai putine  pentru cele mixte, pentru a nu prejudicia aerul din interiorul adapostului din cauza dejectiilor si a preveni umezeala.

01.dec. 2014