Conditii de iarna pentru pasarile noastre
Obtinerea unei bune productii de oua si iarna, dar si pentru pastrarea
pasarilor intr-o stare de sanatate
optima necesita sa urmam cativa pasi importanti .
Este foarte indicat sa avem un adapost de
iarna la pasarile de curte, cat mai bine protejat de curentii reci de aer si
mai ales sufficient de izolat pentru mentinerea temperaturii in incinta mai
ridicate, de preferat mai mare de 10 gr. C. Cum insa in majoritatea
gospodariilor noastre nu avem un spatiu in perioada de iarna prevazut pentru pasari,
trebuie sa includem in pregatirile gospodaresti de vreme rece si reparatiile
necesare obtinerii unui spatiu adecvat pasarilor noastre.
Renovarea cotetelor de pasari
trebuie sa tina cont de anumiti factori care influenteaza major productia de
oua si starea de sanatate a pasarilor.
In perioada de toamna – iarna cand
temperaturile scad sub 8-12gr. C pasarile noastre isi pierd “ pofta” de a face
oua si acumuleaza doar pentru a rezista frigului care urmeaza. Deci, desi
aceasta perioada de pauza in ouat nu ar trebui sa fie mai mare de 2 sapt.,
majoritatea gainilor din gospodariile mici inceteaza aproape definitiv ouatul
pana spre perioada de primavara, iar prima productia de oua din prima saptamana
nu este indicata pentru incubat. Criteriile
de care trebuie sa tinem seama in pregatirea adapostului de iarna la pasari
sunt:
1.
Caldura in adapost – temperatura cea mai buna
pentru productia de oua este 13gr.C , iar dupa scaderea sub 8 gr.C ouatul se diminueaza progresiv. Temperatura in
adapost afecteaza in mod direct gainile, iar pastrarea temperaturii la un nivel
acceptabil se poate realiza prin etansarea peretilor la nivelul acoperisului (sa
previna iesirea aerului cald) prin instalarea unei folii de polietilena sub
acoperis, etansarea deschizaturilor pe timp de noapte, etc.
2.
Umiditatea in adapost - Schimbarea asternutului
din cotet cu unul uscat si curat si eliminarea din spatial de dormit al
pasarilor a surselor de umezeala, inclusiv al vaselor de apa de baut,
ventilatie pe parcursul zilei intre orele cu temperaturile cele mai mari ale
zilei. Asternutul se intoarce cu furca periodic la cateva zile pentru a usura
fermentarea si mentinerea unei temperaturi mai ridicate deasupra solului.
3.
Calitatea aerului din adapost – Trebuie asigurata
o aerisire zilnica a cotetului pasarilor, iar pe timpul noptii asigurata o sursa
de aer proaspat, insa care sa nu fie directionata direct spre zona de culcat a
pasarilor.
4.
Lumina in adapost – Ca o idee generala pasarilor
le trebuie cca.14 ore de lumina pentru a se hrani normal, afectand si productia
de oua. Se pot folosi becuri moderne de cativa wati care pot fi controlate prin
temporizatoare din comert sau se aprind dupa necessitate .
5.
Hrana si adaparea – Hrana trebuie asigurata cu
10-20% mai multa ca in timpul verii, iar dimineta in zilele cu temperaturi sub
1-2 gr. C este indicat sa se dea apa calda, 35-55 gr.C si o prima transa de mancare tot calda. Nu se
recomanda ca masa de seara sa fie apoasa pentru a preveni inghetarea gusei si
aparitia bolilor de plamani. Se administreaza suplimentar morcov
ras, graunte incoltite, frunze din fan de lucerna , varza cruda tocata si de asemenea, separat, o sursa de calciu furajer.
Se prefera ca densitatea de pasari sa nu depaseasca 4-5 pasari pe /m3 de pardoseala sau mai putine pentru cele mixte, pentru a nu prejudicia aerul
din interiorul adapostului din cauza dejectiilor si a preveni umezeala.
01.dec.
2014