PROBLEME CU RAMELE NON-NATIVE. Documente publice din Rep. Moldova



PROBLEME CU RAMELE NON-NATIVE




  Atunci cand specii de rame non-native sunt introduse in ecosisteme, ele pot provoca mari probleme.
  Spre exemplu in Canada in zona Marilor Lacuri, din cele 20 de specii de rame, 18 au fost aduse din Europa. Cu 10.000 de ani in urma, in era glaciara majoritatea speciilor de rame au disparut in aceasta regiune. 
   De atunci padurile au evoluat fara rame. Acum ramele au revenit in principal datorita pescarilor. Ca orice specie invasiva ramele au inceput sa se extinda si sa consume stratul de frunze asternut la suprafata solului, afectand astfel celelalte vietuitoare si plante care traiesc datorita acestui strat.
   Nu toate speciile de rame sunt distructive. Din aproximativ 5000 de specii pe glob, doar aproximativ 16 specii provoaca pagube reale.
  Una dintre ele este Lumbricus terrestris, o specie populara in activitatea de pescuit, care masoara 15-20 cm.

Ramele si mediul. Despre rame si humusul de rama , documente publice din Rep. Moldova.



Ramele si mediul


Despre cat de importante sunt ramele, marele naturalist Charles Darwin dupa ce le-a studiat cu atentie a spus:

... poate fi pus in discutie daca exista un alt animal care sa fi jucat un rol atat de important in istoria lumii ca aceste creaturi modest organizate.

Foarte important la rame este faptul ca amesteca solul realizand tunele prin care pot circula aerul si apa necesare dezvoltarii plantelor si microorganismelor.

Un studiu a aratat ca in fiecare an pe o suprafata de 0,4 hectare de teren mediu cultivat, intre 7200 si 13500 kg de sol trec prin intestinele ramelor si ajunge la suprafata solului. Acest lucru trebuie apreciat deoarece, resturile lasate de rame, numite compost, sunt foarte bogate in nitrogen, calciu, magneziu si fosfor, si toate sunt nutrienti importanti pentru sanatatea si prosperitatea ecosistemelor.

Ce este Ferma de rame ? Despre rame si humusul de rama , documente publice din Rep. Moldova.



Ferma de rame



Ferma de rame este un sistem in care ramele sunt utilizate pentru vermicultura sau vermicompostare. Exista 2 tipuri de sisteme utilizate de fermieri pe scara larga: lot si flux continuu

Sistemele "lot" sunt acelea in care substratul si hrana sunt amestecate, se adauga ramele si se lasa pana procesul de prelucare este complet.

Sistemele "flux continuu" sunt acelea in care se aseaza un strat de asternut (bedding) , se adauga ramele si apoi regulat starturi de hrana si asternut (bedding)

Sistemele "lot" se aplica fie in parcele pe sol fie in cutii/lazi normale Sistemele "flux continuu" se aplica fie in parcele pe sol fie in cutii/lazi/incinte speciale

Ce este vermicompostarea? Despre rame si humusul de rama , documente publice din Rep. Moldova.












Procesul prin care râmele sunt utilizate pentru a transforma materialele organice (în general deşeuri) intr-un material asemănător humusului, numit vermicompost. Scopul este de a procesa materialul organic, cât mai repede şi cât mai eficient. Pentru aceastea, se urmăreşte menţinerea densităţii populaţiei de râme la un nivel maxim.

Cea mai utilizată râma pentru vermicompost este Eisenia Fetida. Poate fi crescută în medii cu temperaturi între 0 si 35 grade Celsius. Coconii de Eisenia Foetida rămân viabili şi după ce stau ingheţaţi câteva săptămâni.



Ce este vermicultura? Despre rame si humusul de rama , documente publice din Rep. Moldova.



Ce este vermicultura?



Vermicultura = cresterea râmelor. Scopul vermiculturii este acela de a creşte numarul râmelor pentru a fi valorificate ca produs. Râmele pot fi folosite in operaţii de vermicompostare,pentru hrana animalelor / păsărilor şi pentru pescuit. În vermicultură se urmăreşte menţinerea densităţii populaţiei de râme la un nivel relativ scăzut pentru ca rata de reproducere sa fie optima.

Oamenii au inceput sa creasca rame de secole, pentru imbunatatirea calitatii solului. Calitatea solului creste prin descompunerea materiei organice in compost bogat in nutrienti. De asemenea ramele realizeaza aerisirea solului, lăsând în urmă compost si de aceea unii fermieri adaugă direct râmele in sol.

Cresterea râmelor pentru utilizarea in vermicompostare, este cea mai răspandită aplicaţie a vermiculturii.

Pescarii cumpăra râme pentru pescuit, sau pentru a incepe sa si le creasca singuri în cutii .

De asemenea sunt oameni care sunt interesati in practicarea vermiculturii acasa, in camere bine aerisite utilizand cutii speciale pentru cresterea ramelor.