Importanta vaccinarii în creşterea găinilor (chiar si in gospodarie)


Vaccinarea puilor pentru pseudopesta aviara si bursita infectioasa



Ne aducem aminte cu totii despre gripa aviara care a bantuit Romania in cateva zone , obligand populatia sa-si sacrifice pasarile (gainile) pentru prevenirea extinderii focarelor de gripa.
Nu o sa fac o noua descriere a cauzelor aparitiei acestor focare, nici abuzurile si afacerile pe care afaceristii politici le-au facet in aceasta perioada pe spinarea bietilor crescatori.
Cert este ca majoritatea bolilor aparute in crescatoriile populatiei la animalele si pasarile de curte ne obliga sa respectam cateva reguli importante in prevenirea si tratarea acestora pentru a ne bucura de produsele lor.
Mai multe boli ca pseudopesta aviara (boala de Newcastle) si bursita infectioasa aviara , fac ravagii in curtile noastre daca nu le prevenim.
Puii pot fi afectati inca din prima zi de viata de pseudopesta aviara dac avem pasari afectate in zona sau de bursita infectioasa in 3 saptamani.
Masurile de profilaxie pe care orice crescator trebuie sa le aplice se refera la conditiile de crestere , adaposturi , igienizare drastica , incalzire si ventilatie corespunzatoare. Al doilea tip de masuri care trebuie luate consta in vaccinarea puilor pentru aceste boli de catre veterinarul de zona. Daca au mai fost cazuri de pseudopesta aviara in zona in trecut , sau de bursita infectioasa, trebuie atentionat medicul veterinar de zona pentru o mai atenta observare a pasarilor inainte de vaccinare si dupa probabilitatea de recidiva in zona de crestere fiind foarte mare .
In cazul aparitiei focarelor de pseudopesta aviara, pasarile care au fost vaccinate nu vor avea de suferit , insa cele nevaccinate vor suferi pierderi mari de efectiv.
Pentruprevenirea pierderilor cauzate de aceste boli care apar frecvent in gospodariiledin Romania puii vor trebui vaccinati impotriva acestora , astfel:

Prima vaccinare antipesta aviara la – 9zile
Prima vaccinare impotriva bursitei infectioase la – 14 zile
A doua vaccinare antipesta aviara la – 22 zile
A doua vaccinare impotriva bursitei infectioase la – 28 zile

Urmeaza  : Scheme de vaccinari si tretamente pentru pasari sanatoase