Obtinem closti acasa
Daca vorbim despre closti si clocit sau marirea
efectivului de gaini prin obtinerea puilor proprii , trebuie sa incepem cu
primii pasi , productia de oua. Nu trebuie sa dam la o parte efectul benefic al
clostilor asupra puilor de gaina crescuti liber , care vor invata mai repede sa
supravietuiasca impreuna cu alte animale de curte si sa se fereasca singuri de
pradatori.
Productia de oua depinde de mai multi factori , rasa
gainilor si conditiile de viata fiind pe primul plan. Astfel adapostul in care
traiesc gainile , curatenia si hrana pe care o oferin gainilor outoare, numarul
de cocosi fertili, influenteaza major obtinerea de oua fertile necesare
clocitului.
Majoritatea gospodarilor prefera rasele de gaini
mixte,de carne si oua , care sunt mai putin pretentioase la conditiile de viata
si deci mai usor de crescut, insa care consuma mai multa hrana si oua mai outin
decat rasele de gaini de oua.
Factori care au influenta asupra ouatului mai sunt:
caldura, lumina si bineinteles modul de hrana.
O eficienta deosebita in hranirea gainilor o au
nutreturile concentrate din comert, insa si retetele locale dau randament daca
se asigura toate calitatile nutritive pentru cresterea gainilor in special cand
se pregatesc de clocit.
Cum
hranim gainile ouatoare ?
Recomandam nutretul combinat cumparat din comert sau
direct de la societatile specializate .
Daca aveti experienta, puteti face propriul amestec de ferma inlocuind anumite
furaje proteice produse industrial si mai greu de gasit in cantitati relativ
mici cu furaje locale, de preferinta ecologice care sa asigure cam aceleasi
substante nutritive ca cele specializate.
Elementele minerale se gasesc in comert in cantitatile
necesare ca: faina de oase, creta furajera, faina de scoici si trebuie adaugate
in amestec in asa fel ca sa se asigure calciul 3% si fosforul 0.6% pentru
calitatea si cantitatea cojii oualelor. Se pot asigura astfel e leguminoase (soia,
fasole, mazare), drojdie de bere, furaje minerale si vitamine, tarate de grau, nutret
verde 5-10% din ratie, faina de lucerna, 3-7% din ratie.
Desi multi gospodari nu o fac, o cantitate de sare
de bucatarie trebuie introdusa in hrana gainilor, lipsa ei provocand chiar
oprirea ouatului. De asemeni, trebuie evitat excesul de sare care peste 1% in
furaj poate declansa dereglari metabolice si chiar intoxicatii.
Concluzia este ca stimularea ouatului este
favorizata de furajele consumate si de lumina , care trebuie sa fie in crestere
ca timp.
Se poate astfel mari durata de iluminare zilnica a
adapostului cu 30 minute pana la o ora, gradat, pana ce se ajunge la 12-14 ore
lumina/zi.
In sistem gospodaresc, intr-un adapost bine
construit, iarna se asigura minim 6-8°C, daca adapostul este plin cu pasari
(3-5 cap/m.p.), iar pardoseala acoperita de asternut in grosime de 10-20 cm.
Rasele de gaini care clocesc bine sunt cele mixte, ca:
Rhode Island, Wyandotte, Orpington,Susex, rasele grele ca: Cochinchina, Brahma
si gainile comune. Bune clocitoare sunt si gainile hibrid mixt Kabir si mai
ales cele comune taranesti.
Gainile prefera sa cloceasca in cuibare de
dimensiuni normale cu suprafata de 35×40 cm de forma unei cutii adapostite si
protejate de un capac fixat la 15 cm deasupra intrun colt bine aerisit care sa permita respiratia normala a pasarii.