Protejarea pasarilor de curte pe timp de iarna



Ingrijirea păsărilor de curte pe timp de iarnă



Pasarile de curte necesita , ca toate animalele de curte de o atentie sporita pe timpul iernii. Scaderea temperaturii necompensata de o protectie sporita din partea crescatorului poate duce in general la o scadere drastica a cantitatii de oua la pasarile ouatoare , la un consum sporit de hrana si, la pierderi de efectiv in ultima instanta .

Voi enumera cateva idei de care trebuie  sa tinem seama pe timpul iernii.

            - Nu se recomanda instalarea de sisteme de incalzire in incaperile unde se adapostesc pasarile.

            - Trebuie asigurata ventilatia in aceste zone prin lasarea unor deschideri mici de aerisire permanenta in adapost , dar cu atentie , in asa fel ca sa nu avem curenti de aer in interior.

            - Se va asigura hrana in permanenta gainilor si se va avea in vedere totusi sa nu ramana peste noapte ca sa nu se umezeasca si degrada.

            - Hrana trebuie sa contina mai mult porumb in special spre seara, acesta generand mai multa caldura in corpul pasarilor.

            - Trebuie asigurata in permanenta apa proaspata , verificand periodic sa nu inghete daca temperatura este prea scazuta. Dimineata in special se recomanda apa calduta pentru o mai buna asimilare.

            - Nu trebuie sa protejam excesiv gainile , de aceea lasam optiunea de a parasi adapostul pentru o plimbare in curtea de pasari gainilor , care uneori aleg sa stea in zapada din motive doar de ele stiute. Daca exista o zona acoperita de o copertina langa cotetul de gaini, pe care o  recomand in general permanenta, gainile vor adora sa stea afara si pe timpul iernii  cu mici pauze de reincalzire in interiorul adapostului. Zona adiacenta adapostului trebuie curatata de zapada permanent, gainile nu agreeaza sa se plimbe prin zapada afanata sau mai mare, pe care nu se simt in siguranta.

            - Se va asterne un strat de rumegus sau paie in adapost pentru protectia degetelor gainilor.

            - Daca se asigura gainilor noastre o masa verde(grau sau orz incoltit, varza cruda) din cand in cand, se urmareste sa nu creasca umezeala in adapost pentru a se evita degeraturile , apa calduta dimineata si hrana suficienta , si productia de oua nu se va diminua , insa ouale trebuie colectate in mai multe prize pentru a nu ingheta.

O reteta simpla de furaj de ferma pentru perioada de iarna

Hranirea gainilor ouatoare in prioada de iarna in gospodarie



Un amestec de hrana pentru gaini corect realizat acasa poate fi mai ieftin decat nutretul combinat si chiar decat cel alcatuit din cereale si concentrat PVM, dar pretinde mai multa munca si prezinta o serie de greutati in procurarea diferitelor materii prime furajere.

Un exemplu de reteta pentru hranirea gainilor ouatoare poate fi urmatorul: cereale (porumb, orz, grau etc.) - 66%; srot de floarea-soarelui - 7%; srot de soia sau turte de floarea-soarelui - 18%; creta furajera (carbonat de calciu) - 7%; fosfat dicalcic - 0,4%; sare - 0,2% si Zoofort A5 (concentrat vitaminic A5) - 1%, care poate fi procurat prin FNC-uri. (Fabrici de Nutreturi Combinate).

In aceasta reteta se observa proportia mare de creta, care este necesara pentru formarea cojii oualor si a carei lipsa duce la scaderea sau chiar la intreruperea ouatului.

Dat fiind ca gainile mai bune ouatoare au nevoie de mai mult calciu, este bine sa li se lase la dispozitie, intr-un vas, o oarecare cantitate de creta, cochilii de scoici si fosfat de calciu. Se poate adauga in furaj in loc de creta si calciu din coji de oua macinate.

De asemenea, se recomanda ca zilnic sa se administreze suplimentar verdeata tanara (tocata) sau, iarna, morcov, frunze de fan si graunte incoltite, cu coltul alb (neinverzit) de 1-8 mm inaltime (ovaz incoltit timp de 7 zile), nutreturi care ridica valoarea comerciala a oualor prin galbenusul lor mai frumos colorat si mai gustos. In perioada de iarna se poate adauga in hrana zilnica varza cruda , salata de toamna , si chiar fan tocat in lipsa.

Indiferent de modul in care crescatorul s-a hotarat sa-si hraneasca pasarile trebuie sa fie convins ca va putea sa obtina productii de oua cu adevarat mari si rentabile numai daca va asigura in nutret toate substantele hranitoare in proportiile recomandate.