Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara) Hranirea curcanilor in gospodarie. Al doilea pas .



Hranirea curcanilor in gospodarie. Al doilea pas .




Cresterea curcanilor la tara implica un alt regim alimentar decat gainile. Asta inseamna ca nu vom putea folosi hrana normala a gainilor pentru curcani. Proteinele si calciul necesar au cu totul un nivel diferit al concentratiei la curcani fata de gaini pentru o hranire normala. De exemplu nivelul concentratiei de proteine este mai ridicat in hrana curcanilor decat la gaini.

Hrana pe care o pregatim pentru curcani va fi diferita in functie de mai multi factori , precum varsta curcanilor sau modul in care sunt crescuti. Curcanii crescuti in spatii inchise trebuie hraniti diferit fata de cei crescuti in spatii deschise sau semideschise. Curcanii crescuti in gospodarie in spatii deschise  sunt numiti in mod comun crescuti bio deoarece isi gasesc hrana natural, si nu mananca hrana procesata si vitamine precum cei crescuti in spatii inchise.

Hranirea curcanilor se imparte in patru mari categorii in functie de varsta. Se incepe cu hrana pre-starter , starter , de crestere , si cea pentru adulti. Imediat dupa aparitia puilor de curca , acestia trebuie supravegheati indeaproape si ajutati sa se hraneasca si sa bea apa. Uneori trebuie impinsi cu ciocul in apa ca sa invete sa bea apa si sa manance. Puii de curca de o zi necesita in special atentie si ajutor ca sa invete sa manance si sa bea apa singuri.

In stadiul pre-starter , hrana puilor de curca  trebuie foarte bine maruntita pentru a fi mancata de puii de curca, uneori chiar facuta terci cu apa pentru o digestie mai buna . Primele saptamani din viata puilor de curca sunt cruciale pentru a asigura vigoarea si a reduce la minimum mortalitatea.

In mod normal , dupa 8 saptamani se pune alaturi de hrana pre-starter si mancarea starter la care puiul va trece in cateva zile . Dupa inca 4 saptamani . hrana va fi mai grosiera de crestere. Aceasta hrana va avea 20-24% proteine si se va face din soia,grau,porumb si spartura de orez.

Hrana pre-starter, starter si de crestere se inlocuieste dupa cca 15 saptamani cu hrana de intretinere (pentru adulti), care va contine si masa vegetala.

Alaturi de hrana, curcanii necesita si adaus de vitamine si minerale pentru mentinerea sanatatii , care pot fi adaugate chiar si in apa de baut.


Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara). Primul pas



Constructia adapostului pentru cresterea curcanilor. Primul pas 




A creste curcani la tara este similara in multe privinte cu cresterea gainilor sau a ratelor . Exista insa diferente in cateva aspecte legate in special de calitatea aerului pe care-l respira . Impuritatile care exista in aerul respirat pot provoca diverse afectiuni respiratorii , unele dintre ele cauzand boli cronice.

 Acest lucru se reflecta in modul de constructie al adapostului pentru curcani, ca si a locului de amplasament al cotetului  si al locului pentru tarcul dr crestere. Aceasta particulara problema este motivul principal de care trebuie sa tinem seama cand construim cotetele pentru curcani , in special asigurand o ventilatie deosebita a adaposturilor dar si a loculi din ferma sau gospodarie care trebuie sa nu aiba in aer praf sau alte particole  care pot fi antrenate de curentii de aer. 

De asemenea trebuie sa tinem cont ca aceste pasari au nevoie de o cantitate sporita de oxigen in aerul de respirat si deci vom controla ca dioxidul de carbon si alte gaze sa nu depaseasca concentratia naturala. Curatarea periodica a adapostului facuta la perioade de timp mai scurte va preveni acumularea amoniacului si a dioxidului de carbon in aerul respirabil din adapost. 

Asigurarea temperaturii si umiditatii este alt element de care trebuie sa tinem seama in proiectarea adapostului pentru curcani.
Pentru a asigura aceste cerinte in adaposturile pentru curcani, avem doua optiuni:

1.     Ventilatie naturala
2.     Ventilatie fortate utilizand ventilatoare electrice

Fiecare dintre optiuni are parti bune si rele , ventilatia naturala facand dificil controlul termic , iar cea electrica poate provoca incomfortul pasarilor si este costisitoare.
Ventilatia mixta , care implica doar atentie sporita a conditiilor atmosferice locale cu comutarea manuala -ventilatie naturala sau electrica poate fi cea mai buna solutie.

          Inainte de constructia oricarui adapost pentru pasari si deci si a adapostului pentru curcani vom stabili zona de folosinta pentru cresterea  curcanilor la distanta de zona de crestere a gainilor , in special pentru a preveni impastierea bolilor specifice , la care curcanii sunt mult mai sensibili. Cresterea in comun a gainilor si a curcanilor este o greseala frecventa facuta in gospodariile taranesti.

          O atentie suplimentara trebuie acordata la dimensionarea adapostului de caracteristica de spatiu necesar curcanilor pentru a avea acces usor la sursele de hrana si apa. Altfel spus, adapostul trebuie sa fie mult mai mare ca la gaini, efectivul de curcani fiind cam de 5-6 ori mai mic la acelasi spatiu folosit.