RASE DE GAINI



Rasele de gaini se impart in 3 categorii:
-rase de carne
-rase mixte
-rase de oua

In cele ce urmeaza vom prezenta rasele de gaini pentru carne.
In aceasta categorie intra gainile crescute pentru carne, carne de calitate superioara. Aceste gaini au o greutate mare, si anume: femelele au 3,5 – 4 kg si masculii au 4,5 – 5,5 kg. Productia de oua este scazuta. Din aceasta rasa fac parte:

Rasa Cornish – la cocosi greutatea corporala este 4,5 – 5,5 kg si la gaini 3,5 – 4 kg.


Rasa Cochinchina –  la cocosi greutatea corporala este 4,5 – 5 kg si la gaini 3,5 – 4 kg. Provin din China si sunt crescute si pentru ornament.



Rasa Brahma – la cocosi greutatea corporala este 4,5 – 5,5 kg si la gaini 3,5 – 4,5 kg. Provin din India.



Rasa Langshan – la cocosi greutatea corporala este 4,5 – 5 kg si la gaini 3,5 – 4  kg. Provin din China.



Rasa Dorking – sunt gaini care au nevoie de mult spatiu si provin din Italia.



Rasa Faverolles – sunt foarte prietenoase, mai ales cu copii, si  provin din Franta.




Gaini de matase




Gainile de matase (Gallus Gallus Japonese Silkie), fac aparte din familia Phasianidae si sunt cunoscute pentru penajul lor asemanator cu matasea.
Penajul poate fii de mai multe culori si anume: alb, negru, albastru, maroniu sau gri.
Sunt singurele gaini care au pielea neagra.
Au ochii negri iar ciocul, picioarele si talpile sunt de un albastru cenusiu.
Sunt originare din Asia de Est.
Au fost domesticite si sunt pastrate in toata lumea.
Daca sunt tinute libere au nevoie de un climat cald si uscat. Nu pot zbura bine si au nevoie de locuri mici de catarare si cuibare.
Se hranesc cu seminte de floarea soarelui, boabe de porumb, de grau.
Gainile de matase fac oua de marime mijlocie cu culori de la un alb la un maroniu deschis. O gaina poate cloci 8-12 oua
Sunt cunoscute pentru natura lor gentila si simtul paternal bine dezvoltat. In majoritatea cazurilor masculii ajuta la cresterea puilor aratandu-le imprejurimile si chemandu-i la masa.
Puii de matase pot trai pana la 9 ani. Pot fi pastrati ca animale de casa, sunt docile si par sa se bucure de afectiunea oamenilor.


Gaini rasa Matase Japoneza Alba

Caracteristici generale: provin din China dar de-a lungul timpului s-au raspandit in SUA si Europa ; Rasa grea considerata tipica pentru grupa raselor grele asiatice.


Varietati de culoare : galbena, alba, potarnichie, neagra, albastra, barata (porumbaca) mai nou bobat (negru pestritat pe alb);
Produce annual 80-110 oua, cu coaja pigmentata in rosu-brun, cu greutate medie de 55 g si cu proportie mai mare de galbenus. Este o pasare rustica, usor adaptabila la temperaturi mai scazute, de unde si o mai buna proportie a ouatului de iarna din totalul productiei
Rasa cu temperament calm si zbor greoi, nu are nevoie de imprejmuiri mai inalte de 1,2 0 m. Sunt pasari tardive, care se imbraca tardiv in penaj, ajungand la maturitate sexuala (primul ou ) la varsta de 12 luni si complet dezvoltate corporal la 2 ani.
Gainile cad closti de timpuriu si se dovedesc refractare la declocit. Greutate corporala :Poate fi de 3,6-5,5 kg la cocos, respectiv 3 - 4,5 kg la gaina (standardul german) si 4,5-5,9, respectiv 4,1-5,0 (standarde englez si francez).
Tineretul participa la expozitii incepand cu greutatea de 3,6-4,5 kg la cocosi, respectiv 3,2-4,5 kg la female. Diametrele inelelor pentru individualizare sunt de 27 mm pentru mascul si 24 mm pentru femele.





Găini - Rase mixte

     Principala caracteristică a raselor din această categorie este greutatea corporală, cuprinsă în medie la femele între 2,4-3,5 kg, iar la masculi între 3-4,5 kg.

Rasa Rhode-Island



















     Păsările din rasa Rhode-Island au fost formate în statele Rhode-Island şi Massachussetts din SUA, în perioada 1850-1899. Se cunosc două varietăţi de culoare: roşie şi albă, dar datorită faptului că ultima este foarte puţin răspândită în Europa, la noi sub denumirea de Rhode-Islands se înţelege aproape întodeauna numai varietatea roşie.
     Este o rasă cu aptitudini mixte: bună producătoare de ouă şi carne. Producţia medie de ouă este de 170-200 bucăţi pe an, greutatea medie a unui ou fiind de 57 g.
     Greutatea corporală la cocoşi este de 3,5-4 kg, iar la găini de 2,7-3 kg.
      


Rasa New-Hampshire
   

  Formată în SUA, între 1915-1935, această rasă îşi are originea în rasa Rhode-Islands varietatea roşie.
     În cadrul rasei New-Hampshire există două tipuri care, deşi nu diferă mult la culoare, au caractere zooeconomice diferite: tipul de carne şi tipul de ouă.
     Tipul de carne se caracterizează prin trunchiul mai scut şi mai larg, pieptul mai rotunjit, cu muschi pectorali mai dezvoltaţi. Au carnea de calitate mai bună şi intensitatea de creştere a puilor mai mare. Producţia medie de ouă în primul an de ouat este de 170 de bucăţi, greutatea uni ou fiind de 60 g.
     Tipul de ouă are producţia anuală de ouă peste 200 de bucăţi, unele producând chiar 241. Greutatea medie a unui ou este de 58,7 g iar culoarea cojii este pigmentată în cafeniu.
     Cocoşii cântăresc 3,8-4,2 kg, iar găinile 2,5-3,2 kg.


Rasa Sussex






     Originară din Anglia, rasa Sussex derivă din rasa pentadactilă Dorking.
     Prezintă trei varietăţi de culoare: herminată-deschis, roşie şi pestriţă.
     Cocoşii cântăresc 3,7-4,2 kg, iar găinile 2,7-3,2 kg.
     Producţia medie anuală, la varietatea herminată, este de 200 ouă, de 57 g, cu coaja pigmentată în brun-cafeniu şi cu o oarecare nuanţă de roz.
      


Rasa Plymouth-Rock




    Originară din SUA, rasa Plymouth-Rock s-a format prin încrucişarea populaţiilor locale cu rasele Dominicană barată, Brahma şi Cochinchina. Denumirea Rock i-a fost dată pentru tăria de stâncă în privinţa constituţiei, sănătăţii şi rezistenţei. A ajuns prima oară în Europa în anul 1870.
     Există şase varietăţi de culoare: barată, albă, potârniche, herminată, albastră şi cărămizie. Dau impresia unor păsări solide şi puternice. Capul, relativ mare, are creasta simplă şi mică, trunchiul este larg şi adânc, dar potrivit de lung cu pieptul rotunjit. Spinarea, largă şi dreaptă, este aproape orizontală, coada este scurtă şi globuloasă.
     Greutatea corporală este de 3,5-4 kg la cocoşi şi de 2,5-3 kg la găini.
     Produc anual aproximativ 180-200 de ouă, cu o greutate medie de 59 g, având culoarea cojii cafenie.
                  


Rasa Gât golaş de Transilvania



    
 Rasa a devenit cunoscută în Europa în anul 1875, când crescătorii din Sighişoara şi Războieni (judeţul Cluj) au prezentat câteva exemplare la o expoziţie din Viena.
     Nu are uniformitate în privinţa penajului, existând varietăţi de culoare albă, neagră şi barată. Sunt păsări vioaie, cu instinctul matern dezvoltat şi o remarcabilă rusticitate. Au capul potrivit de mare, ochii roşii-portocalii, creasta mică, dinţată, bărbii şi urechiuşe mici, roşii. Pe creştet şi ceafă au un smoc de pene. Gâtul cu pielea de culoarea roşie şi de mărime mijlocie, în formă de S, este lipsit de pene până sub guşă. Trunchiul este dreptunghiular, are spinarea largă, pieptul rotunjit, iar abdomenul bine dezvoltat. Coada este mjlocie ca mărime, aripile lungi, bine strânse de trunchi. Picioarele sunt de lungime mijlocie, cu fluierele de culoare neagră la varietatea neagră, şi albă la varietăţile de culoare albă şi barată. Pielea este de culoare albă.
     Greutatea la găini este de 2-2,5 kg, iar la cocoşi de 2,5-3 kg.
     Producţia de ouă este de 120-170 de bucăţi pe an, un ou având 55-65 g.
      


Rasa Minorca
     Deşi seamănă cu rasele uşoare, producătoare de ouă, prin greutatea sa poate fi încadrată în grupa raselor mixte. Este originară din insula Minorca (Spania).
     Rasa Minorca prezintă patru varietăţi de culoare: neagră, albă, galbenă şi barată, şi subvarietăţi cu creasta bătută la varietăţile albe şi negre. Caracteristicile distincte ale rasei sunt corpul puternic, creasta mare, guşa lungă, lobii urechii mari şi albi, coada mare şi moderat ridicată, picioarele musculoase aşezate ferm sub corpul solid.
     Greutatea corporală la cocoşi este de 3,5 kg iar la găini de 3 kg.
     Producţia anuală de ouă este de 150-170 de bucăţi, ajungând chiar şi la greutatea de 70-80 g. Ouăle au coaja albă.


Rasa Orpington
     Aceste păsări deosebite, cu penaj impunător, sunt originare din Anglia.
     Se regăsesc în patru varietăţi de culoare: neagră şi albastră (sunt de mărime mai mare), albă şi portocalie (sunt de mărime mai mică).
     Având greutatea corporală de 3-3,5 kg la găini şi 4-4,5 kg la cocoşi, păsările Orpington produc anual 120-160 de ouă, greutatea ouălor ajungând până la 65-68 g.
     Apariţia masivă a rasei se datorează şi penajului înfoiat, au creasta mică şi simplă, urechiuşele roşii, pielea de pe corp, ca şi fluierele şi ciocul, sunt de culoare albă.
      


Rasa Wyandotte
     Sunt originare din SUA.
            


Rasa Australop
     Rasa a luat naştere în anul 1920 în Australia, cu contribuţia rasei Orpington. Denumirea şi-a primit-o de la organizaţia de unde provenise rasa Orpington: “Austral Orpington Club”.
     Se găsesc în două varietăţi de culoare: albastră şi neagră.
     Sunt recunoscute pentru producţia mare de ouă, având în vedere că au existat găini care au făcut 364 de ouă în 365 de zile.


Rasa Araucana
     Originare din America de Sud, au fost numite după indienii Aracua din Chile.
     Ouăle găinilor sunt de culoarea verde-albăstrui şi conţin mai puţin colesterol decât ouăle obişnuite.
      


Găini autohtone
     Găinile din ţara noastră, rămase încă neîncrucişate, au o mare diversitate de culori: potârnichii, barate, albe, fumurii, negre, etc.
     Sunt găini uşoare, femela cântărind între 1,2-1,5 kg, iar masculul între 1,5-2,5 kg.
     Producţia de ouă este foarte modestă (50-60 ouă/an, având 50-55 g). Deşi greutatea corporală este redusă, carnea lor este foarte gustoasă.


Rase productive de gaini



ALBO SL
PERFORMANTE TEHNICE:
PERIOADA DE CRESTERE (0-18 sapt.)
Viabilitate: 96-97 %
Consum de furaj: 5,7-6,2 kg.
Greutate corp.(la 18 sapt.): 1,275 kg.
PERIOADA DE OUAT (19-77 sapt.)
Varsta la 50% ouat: 21 saptamani
Varf de productie: 94 %
Prod.de oua pe efectiv mediu: 329 buc.
Prod.de oua pe gaina transferata: 323 buc.
Viabilitate (19-77 saptamani): 95 %
Greutate medie a oului: 62,7 gr.
Total masa ou (19-77 sapt.): 20,4 kg.
Greutate vie la 77 sapt.: 1,59 kg.
Consum mediu de furaj pe zi: 98-102 gr.
Consum de furaj (g/ou): 127 gr.
Temperament: pasare calma, adaptata conditiilor din baterie, rezistenta la boli, la stresul de microclimat si nutritional.

ROSO SL
PERFORMANTE TEHNICE
PERIOADA DE CRESTERE (0-18 sapt.)
Viabilitate: 96-97 %
Consum de furaj: 6,3-6,7 kg.
Greutate corporala (la 18 sapt.): 1,56 kg.
PERIOADA DE OUAT (19-77 sapt.)
Varsta la 50% ouat: 21 saptamani
Varf de productie: 95 %
Prod.de oua pe efectiv mediu: 337 buc.
Prod.de oua pe gaina transferata: 330 buc.
Viabilitate (19-77 saptamani): 94 %
Greutate medie a oului: 64 gr.
Total masa ou (19-77 sapt.): 21,7 kg.
Greutate vie la 77 sapt.: 2,24 kg.
Consum mediu de furaj pe zi: 114-118 gr.
Consum de furaj (g/ou): 138 gr.
Temperament: pasare calma, adaptata conditiilor din baterie, rezistenta la boli, la stresul de microclimat si nutritional.

LOHMANN BROWN CLASSIC
PERFORMANTE TEHNICE
PERIOADA DE CRESTERE (0-20 sapt.)
Viabilitate: 97-98 %
Consum de furaj: 7,4-7,8 kg.
Greutate corp.(la 20 sapt.): 1,6-1,7 kg.
PERIOADA DE OUAT (>20 sapt.)
Varsta la 50% ouat: 140-150 zile
Varf de productie: 92-94 %
Prod.de oua pe gaina transferata la 12 luni: 295-305 buc.
Prod.de oua pe gaina transferata la 14 luni: 335-345 buc.
Total masa ou (>20 saptamani) la 12 luni: 18,8-19,8 kg.
Total masa ou (>20 saptamani) la 14 luni: 21,4-22,4 kg.
Viabilitate (>20 saptamani): 94-96 %
Greutate medie a oului la 12 luni: 63,5-64,5 gr.
Greutate medie a oului la 14 luni: 64,0-65,0 gr.
Greutate vie la sfarsitul productiei: 1,9-2,1 kg.
Consum de furaj(kg.furaj/kg.ou): 2,1-2,2 kg./kg.ou
Consum de furaj: 110-120 gr./zi

ROBOR SL 2001
PERFORMANTE TEHNICE
PERIOADA DE CRESTERE (0-18 sapt.)
Viabilitate: 96 %
Consum de furaj: 6,6-6,8 kg.
Greutate corporala (la 18 sapt.): 1,58 kg.
PERIOADA DE OUAT (19-77 sapt.)
Varsta la 50% ouat: 22 saptamani
Varf de productie: 93-94 %
Prod.de oua pe efectiv mediu: 324 buc.
Prod.de oua pe gaina transferata: 321 buc.
Viabilitate (19-77 saptamani): 95 %
Greutate medie a oului: 63,2 gr.
Total masa ou (19-77 sapt.): 20,5 kg.
Greutate vie la 77 sapt.: 2,27 kg.
Consum mediu de furaj pe zi: 115-119 gr.
Consum de furaj (g/ou): 142 gr.
Temperament: pasare calma, adaptata conditiilor din baterie, rezistenta la boli, la stresul de microclimat si nutritional

ROBOR SL 2002
PERFORMANTE TEHNICE
PERIOADA DE CRESTERE (0-18 sapt.)
Viabilitate: 96 %
Consum de furaj: 6,4-6,7 kg.
Greutate corp.(la 18 sapt.): 1,56 kg.
PERIOADA DE OUAT (19-77 sapt.)
Varsta la 50% ouat: 22 saptamani
Varf de productie: 94-95 %
Prod.de oua pe efectiv mediu: 330 buc.
Prod.de oua pe gaina transferata: 324 buc.
Viabilitate (19-77 saptamani): 95 %
Greutate medie a oului: 63,6 gr.
Total masa ou (19-77 sapt.): 21,0 kg.
Greutate vie la 77 sapt.: 2,25 kg.
Consum mediu de furaj pe zi: 115-118 gr.
Consum de furaj (g/ou): 139 gr.
Temperament: pasare calma, adaptata conditiilor din baterie, rezistenta la boli, la stresul de microclimat si nutritional.


sursa: Gazeta de agricultura si agricultura-romania.ro: