Bio – compostul , ingrasamantul culturilor Bio.



Generalitati . Despre producerea bio- ecologica a compostului ingrasamant pentru plante.



Cea mai rapida si cea mai buna metoda pentru producerea compostului ingrasamant pentru flori si legume este folosirea ramelor .

Aceasta metoda de treansformare a resturilor vegetale in compost sau ingrasamant are o mare dezvoltare in Europa de Vest sau in SUA , Australia , Asia si Noua Zeelanda. Chiar in statele adiacente Romaniei wormcompostingul a luat o mare dezvoltare, produsul fiind inlocuitorul bio ecologic al oricarui ingrasamant chimic si de nelipsit pentru obtinerea legumelor sau oricaror vegetale Bio. Romania este codasa clasei, dar, sper ca si cu ajutorul acestor articole va gasi dezvoltarea necesara si la noi.

Stiu, metoda clasica este compostarea resturilor vegetale intr-un colt al gradinii pe o platforma cu adaos de apa si amestecare periodica , etc...,insa cea mai rapida si performanta metoda este cea a transformarii resturilor vegetale produse in gospodarie cu ajutorul ramelor rosii . Metoda se numeste wormcomposting .

Pentru orice cantitate de resturi vegetale putem gasi solutii adecvate sa producem cel mai tare ingrasamant pentru plante intr-un timp mult mai scurt decat prin compostare clasica, cu ajutorul ramelor rosii. Obtinem ingrasamant organic pentru plante , care functioneaza si ca un redutabil accelerator de crestere si chiar ca antifungic si  insecticid pentru anumiti daunatori. De asemenea pescarii sportivi  vor avea propria crescatorie de rame pentru pescuit.


Pentru inceput trebuie sa stim ca ramele pe care va trebui sa le folosim sunt : Eisenia foetida , se pot achizitiona cel mai usor de la magazinele de momeli pentru pescuitul sportiv , in cantitatea necesara . Acestea se vor reproduce si inmulti foarte repede , intr-un ciclu de 90 de zile , iar in conditii ideale se vor tripla ca  greutate.

Metoda de producere a compostului bio este usor diferita in functie de locul si cantitatea de resturi , putand fi folosita insa si intr-un apartament de bloc , fara a produce mirosuri sau reziduuri deranjante, compostul obtinut fiind cel mai bun ingrasamant pentru plantele de camera.
Se poate folosi si in curtile mici de flori si in gradinile mari de legume si chiar la cultura mare, tehnicile de producere pentru compost fiind adaptate pentru maxima productivitate si cantitate.


Ca o mica afacere din gospodaria noastra, produsul obtinut poate fi ambalat si vandut ca ingrasamant bio si accelerator de crestere , iar ramele se pot vinde magazinelor de pescuit sportiv care vind si momeli vii pentru peste.
Recomandam astfel  reciclarea ecologica a resturilor vegetale din gospodarie in bio compost , ingrasamantul bio care ne poate salva viata prin obtinerea legumelor sanatoase ,  fara chimicale.