Prepelitele Japoneze

Prepelitele Japoneze

Prepelita japoneza (coturnix japonica) este originara din Asia de Est. In salbaticie, prepelita japoneza este specie migratoare care traieste atat in campiile cultivate cat si in  zonele de ierburi sau lizierele padurilor. Culoarea prepelitei japoneze este caracteristica, alternand intre diferite nuante de gri , alb , galben si maro. Crescuta in captivitate, au aparut prin selectie si diferite alte nuante, dar caracteristica de baza se pastreaza.
Prepelita Japoneza
         Prepelita japoneza este in general galben-bruna cu o banda crem deschis de la ochi spre spatele capului dar exista si prepelite de alte culori cum ar fi: alba, alb-neagra, pestrita negru-rosu sau crem-bruna. O prepelita adulta are circa 20cm (7 3/4inch) inaltime si circa 150g (5 ounces) greutate.
         Domesticirea lor a inceput inca din secolul 14. La inceput prepelitele erau populare ca vanat dar mai tarziu cresterea si comercializarea lor s-a dovedit un succes din cauza carnii si a oualelor gustoase. Cea mai mare revolutie comerciala a prepelitelor a inceput dupa 1910, cand au fost impartite in doua categorii: pentru productia de oua si pentru carne. In prezent prepelita nu este cea mai populara pasare mica printre crescatori desi ar merita mult mai multa atentie.
         Prepelitele pot fi tinute in custi sau mici incinte acoperite........ Pe scara mica, poti creste 10-15 prepelite pe metru patrat de podea. Acest numar de pasari va asigura suficiente oua pentru o familie de 4 persoane. Intretinerea prepelitelor pe scara mica este simpla. Prepelitelor le place sa stea pe podea, aproape niciodata nu sar spre locuri mai inalte, ceea ce inseamna ca daca ai deja un aviar cu alte pasari un el poti sa plasezi niste prepelite in el si ele vor fi fericite sa pigule orice farama de hrana pe care alte pasari au lasat-o pe podea. Daca le tineti afara trebuie sa le asigurati si un adapost unde se pot feri de vremea rea. Crescute afara, prepelitele vor inceta sa oua in perioada cea mai rece a iernii dar tinute in interior in conditii bune: suficient spatiu, hrana, temperaturi de peste 16 grade celsius (61 grade Farenheit) si suficienta lumina, prepelitele vor oua normal in jur de 280-290 oua pe an.
         Daca vrei sa cresti prepelite pentru oua, cea mai buna practica este sa ai o proportie de 3 la unu de gaini la un cocos in perioada in care prepelitele depun cele mai multe oua, si este o proportie optima si daca vrei sa le inmultesti. Prepelita domestica nu face cuib si nu cloceste, asa ca va trebui sa incubati ouale. Prepelita incepe sa depuna oua la varsta de 10-12 saptamani si va continua sa oua 14-15 luni daca este tinuta in conditii optime. In afara consumului uman, crescatorii de pasari salbatice hranesc deseori pasarile lor cu oua fierte de prepelita si obtin rezultate excelente datorita bogatiei de vitamine si nutrienti intr-un volum mic.

         Daca doriti sa aflati mai multe despre Prepelita Japoneza sau planuiti sa cresteti prepelite sau  pentru a invata mai mult despre aceste pasari minunate va rugam sa alegeti un link de mai jos:
-          crestereaprepelitelor partea 1

Cateva boli frecvent intalnite in cresterea pasarilor si tratamentul lor


Aceste boli se intalnesc la majoritatea raselor de pasari crescute in gospodarie


Denumirea bolii
Agentul patogen
Simptomele bolii
Tratamentul si profilaxia
Variola aviara sau varsat ("malai")
Virusuri variolice
1. Aspect de difterie: pe mucoasele foselor nazale, limba si cerul guriiapar vegetatii membranoase, faramicioase, galbene, cu aspect de malai.
2. Aspect de variola: pe cotul gurii, pleoape, pielea capului, gatului si pe aripi apar proeminente galbene sau sancre.
1. Badijonare cu un amestec din tinctura de iod si glicerina.
2. Inmuierea si curatirea sancrelor cu glicerina sau ulei si badijonarea partilor bolnave cu tinctura de iod.
1. si 2. Antibiotice tetraciclina, streptomicina, aureociclina sau cloranfenicol) + vitamina B (Complex-B) sau sulfamide (sulfatiazol) administrate individual prin gura sau dizolvate in apa de baut.
Ca masura preventiva se recomanda vaccinarea antidifterica.
Ornitoza (Psittacoza)
Virusuri (Pararickettsia A.M.)
Slabire rapida, diaree, gainat verde-viu, spumos, catar al cailor respiratoare, inflamatia si umflarea pleoapelor, si a mucoaselor nazale, intarirea gusii.
1. Antibiotice + vitamina B-complex administrate individual, sau in apa de baut (1000 U penicilina in 5 parti egale pe zi sau 0,05 grame cloramfenincol pe zi, timp de 8 zile).
2. Furaje antibiotice (1 mg tetraciclina la 1 kg de furaje).
3. Graunti inmuiati in solutii antibiotice (0,5 mg tetraciclina la 1 gram de seminte. - Tetraciclina se dizolva in apa, +1% acid citric, semintele sant inmuiate timp de 24 ore, uscate apoi la aer si consumate).
Paratifoza ("ologirea aripilor") (Salmoneloza)
Bacterii (Salmonella)
Stare febrila, consumarea excesiva a apei de baut, penaj zbarlit, tremurarea corpului, diaree si slabire generala.
Gainat: fluid, mucos, spumos, de culoare verde-albastru sau verde viu.
Antibiotice ( + vitamina B-complex) per oral 2 X 1/4 tablete pe zi; antibiotice si sulfamide dizolvate in apa de baut (2 X 5 mg pe porumbel pe zi, timp de 6 zile).
Boala se poate preveni prin vaccinarea pasarilor cu ser antiparatific.
Trihomonaza ("malai")
Flagelat (Trichomonas)
Vegetatii galbene in faringe, uneori si pe ombilic, in forma de membrane sau proeminente sferice, de consistenta diferita de la caz la caz.
Gainat: de culoare inchisa, negricios, bucati mici, compacte, acoperite cu un strat mucos-lucios.
Drajeuri sau praf de aminonitrotiazol (tricolaval sau lavoflagin) per oral sau in apa de baut (100 mg) pe kg porumbel, pe zi, timp de 7 zile.
Se mai poate folosi si metronidazolul de la farmaciile umane , jumatate de drajeu /kg
Coccidoza
Protozoare (Eimeria)
Diaree cu eliminare de sange, slabire si moarte, sau un gainat redus, subtire in forma de omida, de culoare verde-mat sau gri-galbui.
Sulfamide (talazol); 1/2 de comprimat pe zi, timp de 6-7 zile, per oral sau in apa de baut, combinat cu administrarea vitaminelor (viplex sau electovit).