Cotetele de pasari la standarde europene




Cotetele de pasari la standarde europene

  
   Incepand din 2012, pe intreg teritoriul tarii, in mediul rural, intra in vigoare cateva standarde obligatorii legate de cresterea pasarilor in baterii. Pentru gainile crescute in mod gospodaresc, unele din elemente sunt minime si obligatorii.

   Noile reglementari vizeaza si crescatorii de pasari cu afaceri la scara industriala. Acestia insa, spre deosebire de sateni, au acces la surse de informare specializate.
   Fiecarei gaini ouatoare i se vor asigura cel putin 750 de centimetri de suprafata de cotet, masurata in plan orizontal, folosibila fara restrictii si fara includerea unor devieri care sa limiteze suprafata disponibila.
   Gainile trebuie sa aiba la dispozitie un jgheab pentru hrana, a carui lungime sa fie de cel putin 10 centimetri inmultit cu numarul gainilor din cotet.  Daca nu exista dispozitive de baut de tip biberon sau cani, fiecare cotet trebuie sa aiba un canal de baut continuu, de aceeasi lungime ca si jgheabul de mancare.
   Cotetele pentru gaini trebuie sa fie de cel putin 40 de centimetri inaltime in cel putin 65% din suprafata cotetului si cel putin 35 de centimetri in orice punct.
  Asta inseamna ca fiecare crescator de pasari va trebui sa aplice componenta cresterii in conditii civilizate,  sistemul batranesc  uneori chinuitor in care erau crescute pasarile  pana acum fiind interzis prin lege.(aplicabilitatea  la gainile crescute in baterii).


Pentru fermierii mici si gospodarii standardele europene prevad: ...vezi aici...

Closti si clocit



Fiecare om care a crescut pasari in curte a avut si dorinta de a le inmulti pe cale naturala. Sistemul natural de inmultire al pasarilor tine de specie si conditiile de crestere. Gainile de exemplu, "cad" closti cel mai usor si daca au conditii minimale de clocit de obicei au randament mult mai mare ca o clocitoare , fie chiar si electronica. Factorii de care depinde succesul clocirii , respectiv al "scoaterii" puilor pot fi destul de simplu controlati, ceea ce mamele si bunicile noastre faceau din invataturi transmise verbal.
 -------------continuare articol --------------