De ce sunt mai sanatoase ouăle ecologice?



Sunt mai sanatoase  ouăle ecologice?


Diferentele fundamentale dintre oul bio (ecologic) si cel obtinut in mod conventional sunt cele care dau gustul si compozitia sanatoasa  a oului obtinut ecologic. Găinile outoare crescute in regim eco  se mișcă în aer liber şi primesc numai hrană produsă natural fara ingrasaminte chimice . Fiecărei păsări trebuie să-i revină 4 metri pătraţi de păşune, iar în adăpostul închis să nu depaseasca 6 păsări pe metrul pătrat, conform normtive;or UE de zootehnie ecologică la care Romania a aderat.
Nu se accepta modificari de forma la pasarile ouatoare ca de exemplu scurtarea ciocurilor sau a penelor de la aripi. Pentru gainile ouatoare crescute ecologic se asigura cat mai multe conditii de mediu natural si se respecta regulile specifice pentru a permite găinilor o viaţă cât se poate de sănătoasă.
Colectarea oualelor ecologice se face de catre crescator si se vand la poarta fermei sau in pietele locale. împreună cu alţi fermieri. Rar se vând unor companii care le revinde apoi la supermarketuri şi restaurante.

Legile in vigoare obliga crescatorii ca inainte de vanzare, ouăle ecologice sunt curăţate şi puse în cofraje cu simboluri şi texte în care se explică unde, cum şi de către cine au fost produse.

Pentru obtinerea oualelor ecologice , hrana găinilor trebuie să fie o combinaţie de cereale ecologice, făinuri proteice de origine vegerală ecologice, săruri minerale şi vitamine organice şi să nu conţină niciun fel de substanţe chimice, pesticide, aditivi, conservanţi, hormoni sau organisme modificate genetic.


Furajele care nu sunt produse in ferma de crestere respectand sistemul ecologic, trebuie cumparate numai de la producatori ecologici certificati,Nu se permite pentru  gainile crescute ecologic antibiotice sau vitamine sintetice. Bioritmul pasarilor trebuie respectat, astfel incat acestea să nu fie stresate si nici să nu fie fortate sa oua .
Condiție obligatorie pentru cei dornici să practice agricultura ecologică este ca ferma să fie înscrisă la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii britanici arata ca ouale de la gainile crescute afara, cu o alimentatie naturala, sunt mult mai sanatoase decat cele din “fabricile de oua”.Conform acestui studiu, realizat pe 14 ferme organice din SUA, ouale provenite de la gaini mai sanatoase sunt si ele mai  sanatoase. Mai exact, ele contin cu o treime mai putin colesterol, o pătrime mai putine grasimi saturate, 2/3 ori mai multa vitamina A,  de două ori mai multi acizi grasi omega 3, de trei ori mai multa vitamina E și de 7 ori mai mult beta caroten"

Beneficiile produselor ecologice



 

Ce beneficii au produsele ecologice ?


v  Au conţinut mare de vitamine, substanţe minerale şi microelemente



v  Cantitatea de n vitamine a legumelor şi fructelor ecologice este sensibil marita folosind îngrăşăminte naturale şi renunţând la chimicale , iar paradoxul este ca vor avea o cantitate mai mare de substanţe minerale şi microelemente şi mai puţine metale grele.



v  in plantele crescute ecologic se produc substaţe secundare ale metabolismului ca de exemplu fenolii, care au un efect protector asupra sănătăţii omului: previn îmbolnăvirea cu cancer, potenţează activitatea sistemului imunitar, reglează tensiunea arterială, au efect antibacterian şi antiviral, sunt antioxidanţi si deci incidenta bolilor este redusa. Mai puţine cazuri de cancer, obezitate, Alzheimer şi un sistem imunitar mai puternic



v  Contin mai multă substanţă uscată şi mai puţini nitraţi. Din cauza nefolosirii substantelor chimice ca accereratori de crestere sau foliari , cantitatea de apa din tesuturile plantelor este mai mica , aceasta favorizant concentratia in substante bio folositoare si elimina nitratii ai reziduurile chimice .



v  Gustul alimentelor produse ecologic este total natural, cu aroma specifica naturala



v  Cercetarile facute pe persoanele care au folosit alimentatie ecologica au contatat



Ø   O cantitate mai mare de aminoacizi probabil datorită îngrăşămintelor naturale ce înlocuiesc îngrăşămintele chimice pe bază de azot.



Ø   Mult mai puţine toxine de ciuperci: mai puţine toxine de fungi (fuzarium – şi alte toxine de ciuperci periculoase pentru sănătatea omului ) care in cazul alimentatiei ecologice sunt  puse în evidenţă mult mai rar.



Ø  O calitate mai buna a laptelui matern . Astfel in laptele mamelor ce se hrănesc cu alimente ecologice s-au găsit acizi graşi omega-3 şi acizi graşi nesaturaţi în cantitate mai mare.



Ø  O creştere a fertilităţii la bărbaţii. La cei care se hrănesc cu produse ecologice s-au evidenţiat cu 40% mai mulţi spermatozoizi viabili



Si nu in ultimul rand , productia de produse ecologice protejeaza apa, aerul, solul, animalele, mediul Inconjurator