Sunt
mai sanatoase ouăle ecologice?
Diferentele fundamentale dintre oul bio
(ecologic) si cel obtinut in mod conventional sunt cele care dau gustul si
compozitia sanatoasa a oului obtinut
ecologic. Găinile outoare crescute in regim eco se mișcă în aer liber şi primesc numai hrană
produsă natural fara ingrasaminte chimice . Fiecărei păsări trebuie să-i revină
4 metri pătraţi de păşune, iar în adăpostul închis să nu depaseasca 6 păsări pe
metrul pătrat, conform normtive;or UE de zootehnie ecologică la care Romania a
aderat.
Nu se accepta modificari de forma la pasarile
ouatoare ca de exemplu scurtarea ciocurilor sau a penelor de la aripi. Pentru
gainile ouatoare crescute ecologic se asigura cat mai multe conditii de mediu
natural si se respecta regulile specifice pentru a permite găinilor o viaţă cât
se poate de sănătoasă.
Colectarea oualelor ecologice se face de
catre crescator si se vand la poarta fermei sau in pietele locale. împreună cu
alţi fermieri. Rar se vând unor companii care le revinde apoi la supermarketuri
şi restaurante.
Legile in vigoare obliga crescatorii ca inainte de vanzare, ouăle ecologice sunt
curăţate şi puse în cofraje cu simboluri şi texte în care se explică unde, cum
şi de către cine au fost produse.
Pentru obtinerea oualelor ecologice , hrana
găinilor trebuie să fie o combinaţie de cereale ecologice, făinuri proteice de
origine vegerală ecologice, săruri minerale şi vitamine organice şi să nu
conţină niciun fel de substanţe chimice, pesticide, aditivi, conservanţi,
hormoni sau organisme modificate genetic.
Furajele care nu sunt produse in ferma de
crestere respectand sistemul ecologic, trebuie cumparate numai de la
producatori ecologici certificati,Nu se permite pentru gainile crescute ecologic antibiotice sau
vitamine sintetice. Bioritmul pasarilor trebuie respectat, astfel incat acestea
să nu fie stresate si nici să nu fie fortate sa oua .
Condiție obligatorie pentru cei dornici să
practice agricultura ecologică este ca ferma să fie înscrisă la Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
"Rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii
britanici arata ca ouale de la gainile crescute afara, cu o alimentatie
naturala, sunt mult mai sanatoase decat cele din “fabricile de oua”.Conform
acestui studiu, realizat pe 14 ferme organice din SUA, ouale provenite de la
gaini mai sanatoase sunt si ele mai sanatoase. Mai exact, ele contin cu o
treime mai putin colesterol, o pătrime mai putine grasimi saturate, 2/3 ori mai
multa vitamina A, de două ori mai multi acizi grasi omega 3, de trei ori
mai multa vitamina E și de 7 ori mai mult beta caroten"
Ce beneficii au
produsele ecologice ?
v
Au conţinut mare de vitamine, substanţe minerale
şi microelemente
v
Cantitatea de n vitamine a legumelor şi
fructelor ecologice este sensibil marita folosind îngrăşăminte naturale şi
renunţând la chimicale , iar paradoxul este ca vor avea o cantitate mai mare de
substanţe minerale şi microelemente şi mai puţine metale grele.
v
in plantele crescute ecologic se produc substaţe
secundare ale metabolismului ca de exemplu fenolii, care au un efect protector
asupra sănătăţii omului: previn îmbolnăvirea cu cancer, potenţează activitatea
sistemului imunitar, reglează tensiunea arterială, au efect antibacterian şi
antiviral, sunt antioxidanţi si deci incidenta bolilor este redusa. Mai puţine
cazuri de cancer, obezitate, Alzheimer şi un sistem imunitar mai puternic
v
Contin mai multă substanţă uscată şi mai puţini
nitraţi. Din cauza nefolosirii substantelor chimice ca accereratori de crestere
sau foliari , cantitatea de apa din tesuturile plantelor este mai mica ,
aceasta favorizant concentratia in substante bio folositoare si elimina
nitratii ai reziduurile chimice .
v
Gustul alimentelor produse ecologic este total
natural, cu aroma specifica naturala
v
Cercetarile facute pe persoanele care au folosit
alimentatie ecologica au contatat
Ø
O cantitate
mai mare de aminoacizi probabil datorită îngrăşămintelor naturale ce înlocuiesc
îngrăşămintele chimice pe bază de azot.
Ø
Mult mai
puţine toxine de ciuperci: mai puţine toxine de fungi (fuzarium – şi alte
toxine de ciuperci periculoase pentru sănătatea omului ) care in cazul
alimentatiei ecologice sunt puse în
evidenţă mult mai rar.
Ø
O calitate mai buna a laptelui matern . Astfel in
laptele mamelor ce se hrănesc cu alimente ecologice s-au găsit acizi graşi omega-3
şi acizi graşi nesaturaţi în cantitate mai mare.
Ø
O creştere a fertilităţii la bărbaţii. La cei
care se hrănesc cu produse ecologice s-au evidenţiat cu 40% mai mulţi
spermatozoizi viabili
Si nu in ultimul rand , productia de produse
ecologice protejeaza apa, aerul, solul, animalele, mediul Inconjurator