Instructiuni generale si ... testate !
Alegerea si procurarea clocitorii(incubatorului)
Alegem clocitoarea
De cativa ani au inceput sa
se gaseasca pe piata tot felul de clocitori. Se gasesc clocitori pentru oua de gaina,
curca, rata si gasca, prepelite si
aproape orice face obiectul cresterii in casa sau in gospodarie. De asemenea
putem gasi chiar si clocitori pentru oua de reptile.
O sa vorbim azi despre una
dintre cele mai comune si practice
incubatoare de capacitate mica foarte folosita in microfermele de
subzistenta si poate fi gasita aproape in toate gospodariile de la tara din Romania,
incubatoare de capacitate 30-90 oua.
Selectarea
oualelor
Al doilea pas
de urmat in operatia de incubare a oualelor in gospodarie este selectarea
oualelor de incubat. Presupunand ca am selectat pasarile reproducatoare din
toamna , am colectat oua de maximum 4-5 zile si le-am pastrat in conditii de
temperatura (120-20 0C). Daca avem un ovoscop , verificam
ouale sa aiba banut(camera de aer) si sa fie in perfecta stare, fara coaja
murdara sau crapata. Ouale nu se spala sau sterg cu carpa !
Curatarea
finala a clocitoarei
Se curata
clocitoarea de praf sau alte impuritati. Daca a mai fost folosita se
dezinfecteaza cu alcool sanitar si se sterge bine interiorul de reziduuri. Se
verifica functionarea electrica . Acum este gata de folosinta.
Incarcarea
clocitorii cu oua si inceperea incubarii
- se umple alveola
cea mica cu apa si se pune putin albastru de metil pentru a nu se strica apa.
- se pun ouale
cu grija in clocitoare sa nu le ciocnim cu varful ascutit in jos daca
clocitoarea are locasuri speciale (dispozitiv de intoarcere) sau direct pe gratar daca intoarcerea este
manuala.
Timp de 3 zile
de la inceperea incubarii ouale nu se intorc, asa ca singura grija trebuie sa
fie functionarea corecta a clocitorii.
- din a 4a zi incepem sa intoarcem manual sau automat-
semiautomat ouale de minimum 3 ori pe zi cam la aceeasi ora pana in a 18 zi ,
avand grija tot timpul sa avem apa in alveola de umidificare cea mica. Seara
vom umple si alveola cea mare cu apa si vom inceta intoarverea oualelor pana la
iesirea puiului
Durata medie de incubare este de 21 de zile, dar eclozarea poate incepe din a 19 zi si se poate termina 3 zile mai tarziu de termen.
Durata medie de incubare este de 21 de zile, dar eclozarea poate incepe din a 19 zi si se poate termina 3 zile mai tarziu de termen.
Puii nou iesiti se aduna dupa uscare
din incubator si se pun intr-o lada cu
bec pentru incalzire. Este bine sa avem un termometru in lada la nivelul ouilor
pentru mentinerea temperaturii apropiata de cea a incubatorului, 270C.