Reproductia ratelor in gospodarie



Obtineti boboci de rata acasa !




Metodele de obtinere in gospodarie a bobocilor de rata sunt asemenatoare cu obtinerea puilor de gaina acasa.



Clocirea oualor de rata se poate face cu ajutorul clostilor de gaina, sau artificial in conditii asemanatoare cu cele necesare obtinerii puilor de gaina.



In  primul caz , vom pune closca de gaina pecateva oua de gaina intr-un loc adapostit si ferit de intrusi, umbrit , in cuib jos pe un asternut de talas sau asemanator bun absorbant de umezeala. Ouale de rata se vor strecura sub closca seara spre noapte iar ouale de gaina se vor indeparta. Restul va fi facut exact ca in cazul puilor de gaina.



Incubarea artificiala va fi facuta tinand cont de recomandarile pentru ouale de rata, dupa eclozare bobocii necesitand cateva zile caldura suplimentara, iar amenajarea pardoselii zonei de crestere vor favoriza dezvoltarea bobocilor de rata cu mai mare rapiditate.



In cazul incubarii cu ajutorul clostilor , se poate folosi ca zona de incubatie orice zona care asigura intimitatea necesara clostilor ,  si mai ales acoperirea pardoselii cu materiale care asigura o izolare termica si este buna absorbanta de umiditate. Asigurarea conditiilor de hrana si adapare pentru mamele gaini si mai ales asigurarea umnor vase adecvate si multa apa pentruu noii eclozati.



Cadura suplimentara se poate asigura cu ajutorul unor becuri cu infrarosu, cam 250w pentru 30 boboci de rata. Bobocii se vor apropia de sursa de caldura de cate ori  vor simti nevoia. O temperatura prea mare poate afecta apetitul bobocilor si deci si cresterea lor normala , iar o scadere excesiva va provoca aglomerarea bobocilor in jurul caldurii si –i va face foarte galaiosi.



Incalzirea suplimentara va fi folosita in special in lunile de primavara-vara  timp de 2-5 saptamani daca este mai rece. Spatiul necesar bobocilor in primele doua luni de viata este de aproximativ 20 cmp iar apoi va trebui sa se dubleze pana la 4 saptamani, si inca o data in ultima luna de crestere.