Trecerea la perioada de iarna pentru pasarile noastre



Mic indreptar in vederea pregatirii pasarilor pentru perioada rece

   Trecerea de la perioada de vara , calda, la vremea racoroasa de toamna si temperaturile reci de iarna solicita sistemul termoregulator al pasarilor si slabesc rezistenta acestora la diferitele actiuni ale parazitozelor , sensibilitati alimentare, raceli si boli provocate de viroze sau microbi.
   Pregatirea pasarilor pentru perioada rece va incepe cu deparazitarea
   Deparazitarea consta in administrarea de antihelmice efectivului aviar dupa curatarea dejectiilor  pasarilor noastre atat in cotete cat si in tarcul de crestere
   De obicei medicamentele se administreaza in doua serii la 2 saptamani pentru distrugerea parazitilor adulti si a celor abia iesiti din oua. In acesta perioada se va mentine o curatenie stricta a adaposturilor si daca este cazul a tarcurilor de crestere pentru prevenirea reinfestarii.
   Alimentatia pasarilor in perioda de trecere de la vremea calda la cea rece va fi variata, mai mult ca de obicei, cu adaos de verdeata , sau vitaminizata.
   Racelile sunt frecvente in aceasta perioda , si se vor face cateva serii profilactice de 3- 5 zile de antibiotic in furaj sau apa de baut.
   Vaccinarea efectivului aviar conform schemei veterinare desfsurata de medicul veterinar zonal este obligatorie.
   Nu uitati de verificarea adaposturilor pentru iarna, eliminarea curentilor accidentali de aer rece sau etansarea acoperisului.