DESPRE CRESTEREA PUILOR DE CARNE, RATELOR SI GASTELOR

DESPRE CRESTEREA PUILOR DE CARNE, RATELOR SI GASTELOR

--Cateva notiuni despre CRESTEREA PUILOR DE CARNE, RATELOR SI GASTELOR
Cresterea puilor pentru carne la sol;
Cresterea ratelor pentru carne la sol;
Cresterea gastelor pentru carne la sol;


Cresterea puilor pentru carne la sol
Ciclul de productie la fiecare serie populata este de 11 saptamani, din care 8 saptamani pentru crestere si 3 saptamani pentru executarea lucrarilor de depopulare, curatenie, dezinfectie, odihna halelor si reparatii la utilaje, instalatii.
In cele trei saptamani se mai executa fumigatia, dezinsectia, deratizarea si dezinfectia incintei si cailor de acces.
Cu doua zile inainte de populare se aeriseste hala, se introduce asternutul in strat de 10 cm, si echipamentul (adapatori, hranitori, etc.). De asemenea se executa o a doua fumigatie.
In cresterea puilor la sol pe asternut permanent sunt necesari urmatorii parametri:
17 pui / mp;
5 % pierderi prin mortalitati;
16,1 pui / mp livrati la 8 saptamani;
1,6 kg greutatea medie a puilor;
25.8 kg greutatea in viu a puilor / mp / ciclu;
4,7 cicluri / an;
121 kg  greutatea in viu a puilor  / mp / an;
La populare, pui se introduc in tarcuri dotate cu cate o eleveza fiecare, utilajul de hranire si de adapare pentru prima perioda de viata. Tarcul este confectionat din PFL, are forma circulara si se monteaza la 1m de marginea elevezei. In interioar se afla stratul de asternut de 10 cm grosime (coji de floarea soarelui, orez, paie, talas, etc). In fiecare tarc se introduc 800 - 1000 de pui, cate o adapatoare si o hranitoare la 100 de pui, care se amplaseaza circular langa marginea elevezei Temperatura sub eleveza la introducerea puilor trebuie sa fie de 34 - 35 grade C, iar in hala 25 - 26 grade C.
La varsta de 4 zile se largeste tarcul, iar la o saptamana puii trebuie obisnuiti sa consume apa si hrana din utilajele automate astfel ca la 14 zile sa poata fi demontate tarcurile si utilajele folosite in primele 7 zile. Un hranitor tronconic automat se asigura la 50 de pui si o adapatoare circulara la 100 de pui asezate la distanta de cel putin 50 de cm. 
Pentru hrana, se asigura reteta furajera 21 - 1 (la puii de 1-4 saptamani) si reteta 21 -2 (la puii de 5 -8 saptamani). Cu nutreturi combinate de calitate si cu un consum specific de 2,6  -2,7 kg furaje / kg de spor, se obtine un spor mediu  de 26 - 27 grame / cap/ zi. Consumul zilnic de furaje pe cap de pui oscileaza de la 14 -15 grame la inceput pana la 115 grame / zi in ultima saptamana.
Factorii de mediu trebuie sa aibe urmatorii parametrii:
•    temperatura sub eleveza: 35 grade C in primele 3 zile, dupa care se reduce cu un grad pana in ziua 12; pe urma se reduce cu un grad C pe saptamana;
umiditatea: sub 60% in primele saptamani si peste 60% in ultimele saptamani;
ventilatia: viteza curentilor nu trebuie sa depaseasca 0,1 - 0,2 m/s;
concentatia amoniacului: maxim 0,2 la mie;
iluminatul: 23 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 1); 2 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 2); 1 ora lumina / 2 ore intuneric (saptamanile 3- 8);
Temperatura, ventilatia si luminia trebuie controlate de termostate si ceasuri programatoare.



Cresterea bobocilor de rate pentru carne la sol
Cresterea bobocilor de rata pentru carne se realizeaza in urmatoarele conditii:
tarcul de demaraj are o capacitate de 500 capete;
hranirea la sol se face in hranitoare (tavite), calculandu-se 100 boboci de rata la un hranitor;
adaparea se face prin adapatori vacuumative, asigurandu-se  o adapatoare la 100 de boboci;
temperatura in prima zi de viata este de 33 -35 grade C, dupa care se reduce cu 1 grad / zi in prima saptamana;
programul de lumina este in primele doua zile de 24 de ore, dupa care se reduce la 23 ore;
tarcul se largeste dupa 8 zile  pentru a cuprinde si instalatia de adapare, dupa care la 14 zile se desfinteaza;
in perioada 12 -14 zile se asigura o densitate de 8-9 capete / mp;
in primele 54 de zile bobocii realizeaza 2-3 kg la cresterea pe asternut;
sporul de crestere este de 41,5 grame / cap / zi cu un consum mediu de 3,00 kg furaje / kg spor;

Cresterea bobocilor de gasca pentru carne la sol
Cresterea bobocilor de gasca pentru carne se realizeaza in urmatoarele conditii:
cresterea in flux continu se face in cicluri de 11 saptamani (8 saptamani de crestere si 3 saptamani de curatenie, spalare, dezinfectie si odihna);
densitatea la populare este de 4 boboci / mp;
greutatea vie la populare este de 260 grame / cap, iar la 8 saptamani 4,5 kg / cap;
sporul mediu zilnic este de 78 grame, cu un consum de 2,7 kg / spor; in saptamanile 3, 4, 5, sporul zilnic depaseste 100 grame;
in sistemul de crestere sezonier consumul mediu zilnic este de 200 grame / cap concentrate, iar consumul de masa verde este de  400 - 450 grame / cap /zi.