Prevenirea cresterii mortalităţii la păsările de curte



  Boli frecvente la păsările de curte




În perioada septembrie-martie, unele probleme medicale care pot apare la pasarile de curte pot produce pierderi insemnate prin cresterea mortalitatii , uneori chiar totale , daca nu aplicam masuri preventive.
Pseudopesta aviară
Cauza cea mai frecventa a cresterii mortalitatii in efectivul de pasari de curte este preudopesta aviara. Aceasta se intalnrste la toate rasele de gaini, curcani , bibilici . etc.
Daca boala s-a declansat intr-un grup de pasari care n-au fost vaccinate impotriva pseudopestei aviare , poate sa creasca mortalitatea dupa cca. 7 zile exponential in acel grup. Numai vaccinarea preventiva poate stopa aceasta boala sa ucida, daca a fost aplicata corect. Exista vaccinuri vii cat si inactivate , care folosite preventiv dupa schemele de vaccinare a pasarilor (dupa sfatul medicului veterinar) dau rezultate.
Palmipedele(ratele si gastele) nu sunt atacate de aceasta boala.
Daca boala a debutat in  grupul nostru de pasari , vaccinarea este inutila , iar in 10-12 zile de la debut boala ucide.

Holera aviară
O boala care se intalneste si la gaini si la rate si gaste este holera aviara. Se practica vaccinarea preventiva insa nu este foarte sficienta , mortalitatea este mica dar poate deveni permanenta si deci cantitativ insemnata.
Pasarile robuste si sanatoase supravietuiesc mai mult si deci pot fi salvate instituind tratamentul medicamentos cu antibiotice si antibacterian in apa de baut sau in hrana uscata. Tratamentul dureaza 5-7 zile , se face pauza o saptamana si iar 5-7 zile. Este vital sa intari, cat mai mult vitalitatea pasarilor si le vom administra vitamine , minerale si aminoacizi.
Difterovariola aviară
O altă boală des intalnita este difterovariola aviară, boală virotica, care afectează gainile. Se recunoaste prin eruptiile (bube pe cap) si membrane pe mucoase.
Mortalitatea este destul de redusa , dar virusul va slabi accentuat pasarea care va fi sensibila la orice atac .
Vaccinarea este calea cea mai buna de prevenire si se va face la indivizii sanatosi de obicei in luna septembrie pentru a usura trecerea pasarilor la timpul de iarna. La pasarile deja atinse de boala se vor administra antimicrobiene si vitaminele, mineralele si aminoacizii necesari intaririi organismului pasarilor bolnave pentru a le usura trecerea prin boala.
Diferite cauze
Mai pot apare pierderi de efective si din cauze de parazitari interne si externe, care au in general tratamente diferite , dar care neluate in seama pot provoca pierderi chiar destul de mari in special tineretului mai sensibil dar nu numai.
Tratamentele antiparazitare se aplica preventiv chiar daca nu este evidentiat parazitul cu antiparazitare cu spectru larg , atat pentru parazitii interni dar si externi(inclusiv adapostul).

Cum asiguram conditii propice ouatului la gainile outoare



Asiguram conditii propice ouatului la gainile outoare


Asa cum am amintit in postarea precedenta ouatul pe perioada de iarna poate ramane la un nivel multumitor daca vom tine cont  si  asigura conditii propice ouatului gainilor noastre outoare.
In primul rand pasarile nu trebuie sa stea in aglomeratie in adapostul in care-si vor petrece cea mai mare parte a zilei si noptii. O densitate de 3-4 gaini de talie mai mare de rasa mixta sau cu una mai mult daca sint gaini de rasa usoara outoare pe mp. este suficient sa se poate incalzi adapostul fara a produce cantitati nocive de gaze sau umezeala . Daca numarul de pasari este mult mai mic decat aceasta densitate, va trebui sa aranjam in interiorul adapostului un loc mai intim si mai protejat pentru ca gainile sa se adaposteasca in noptile foarte friguroase si sa se incalzeasca prin aglomerare noaptea.
Trebuie asigurata lumina in adapost prin becuri care sa dea 4-5w/mp de podea , ca sa asiguram timpul de miscare si hrana 12-14 ore zilnic , bineinteles tinand cont de timpul de lumina naturala caracteristic perioadei din an.
Reamintesc postarea anterioara unde am scris despre temperatura interioara pe care trebuie sa o asiguram daca dorim ca ouatul sa decurga normal.
Aerisirea se va face periodic sau permanent , asta depinzand de tipul si forma adapostului pe care-l detimen. In nici un caz nu vom avea deschizaturi la usa adapostului pentru aerisire. Aerisirea controlata este de preferat, o mica fereastra care poate fi pastrata deschisa mai mult sau mai putin si inchisa cand nu este necesara, ar fi ideala.
Umezeala in adapost nu este de dorit , asa ca toate metodele de a o reduce trebuie folosite, bineinteles fara sa lasam pasarile sa sufere de sete pentru ca asta ar reduce drastic ouarea. Deasemeni trebuie sa asiguram zilnic apa calda gainilor mai ales in zilele geroase.
Daca lasam pasarile sa iasa in exterior trebuie sa avem o “ bariera “ de zapada sau umezeala. Asta se realizeaza daca aranjam o zona la iesire in care pardoseala sa fie acoperita cu un strat uscat de paie de fiecare data cand lasam gainile in zona adiacenta adapostului si sa reducem cat mai mult iesirile in zapada si umezeala.
Un punct critic pentru asigurarea ouatului pe timp de iarne la gainile outoare este hrana. Administrarea in hrana a unui plus de vitamine , fie el si un rest de verdeata de la bucatarie , graunte incoltite sau tocatura de lucerna sau chiar frunze “asezonate” cu calciu furajer va face minuni.
Pentru alte ajustari necesare adapostului de iarna al gainilor outoare consultati postarile: