Cum asiguram conditii propice ouatului la gainile outoareAsiguram conditii propice ouatului la gainile outoare


Asa cum am amintit in postarea precedenta ouatul pe perioada de iarna poate ramane la un nivel multumitor daca vom tine cont  si  asigura conditii propice ouatului gainilor noastre outoare.
In primul rand pasarile nu trebuie sa stea in aglomeratie in adapostul in care-si vor petrece cea mai mare parte a zilei si noptii. O densitate de 3-4 gaini de talie mai mare de rasa mixta sau cu una mai mult daca sint gaini de rasa usoara outoare pe mp. este suficient sa se poate incalzi adapostul fara a produce cantitati nocive de gaze sau umezeala . Daca numarul de pasari este mult mai mic decat aceasta densitate, va trebui sa aranjam in interiorul adapostului un loc mai intim si mai protejat pentru ca gainile sa se adaposteasca in noptile foarte friguroase si sa se incalzeasca prin aglomerare noaptea.
Trebuie asigurata lumina in adapost prin becuri care sa dea 4-5w/mp de podea , ca sa asiguram timpul de miscare si hrana 12-14 ore zilnic , bineinteles tinand cont de timpul de lumina naturala caracteristic perioadei din an.
Reamintesc postarea anterioara unde am scris despre temperatura interioara pe care trebuie sa o asiguram daca dorim ca ouatul sa decurga normal.
Aerisirea se va face periodic sau permanent , asta depinzand de tipul si forma adapostului pe care-l detimen. In nici un caz nu vom avea deschizaturi la usa adapostului pentru aerisire. Aerisirea controlata este de preferat, o mica fereastra care poate fi pastrata deschisa mai mult sau mai putin si inchisa cand nu este necesara, ar fi ideala.
Umezeala in adapost nu este de dorit , asa ca toate metodele de a o reduce trebuie folosite, bineinteles fara sa lasam pasarile sa sufere de sete pentru ca asta ar reduce drastic ouarea. Deasemeni trebuie sa asiguram zilnic apa calda gainilor mai ales in zilele geroase.
Daca lasam pasarile sa iasa in exterior trebuie sa avem o “ bariera “ de zapada sau umezeala. Asta se realizeaza daca aranjam o zona la iesire in care pardoseala sa fie acoperita cu un strat uscat de paie de fiecare data cand lasam gainile in zona adiacenta adapostului si sa reducem cat mai mult iesirile in zapada si umezeala.
Un punct critic pentru asigurarea ouatului pe timp de iarne la gainile outoare este hrana. Administrarea in hrana a unui plus de vitamine , fie el si un rest de verdeata de la bucatarie , graunte incoltite sau tocatura de lucerna sau chiar frunze “asezonate” cu calciu furajer va face minuni.
Pentru alte ajustari necesare adapostului de iarna al gainilor outoare consultati postarile: