- carnea de curcan are un continut redus de grasime în comparatie cu alte specii de animale si deci este dietetica
- este considerata o carne rafinata, bogata în proteine, gustoasa, si frageda ,fiind apreciata de consumatori foarte pretentiosi.
- carnea de curcan se poate vinde cu un pret avantajos pentru cei care se ocupa de producerea acestui sortiment de carne.
Ref. http://www.scritube.com/biologie/animale/Cresterea-curcilor-de-performa73852.php
- este considerata o carne rafinata, bogata în proteine, gustoasa, si frageda ,fiind apreciata de consumatori foarte pretentiosi.
- carnea de curcan se poate vinde cu un pret avantajos pentru cei care se ocupa de producerea acestui sortiment de carne.
- carnea de curcan are un continut redus de grasime; 100 gr. piept de curcan fara piele contine doar 155 cal si 1,6 gr. grasime.
- o portie medie de carne de curcan (100 gr) furnizeaza 22,6 gr. proteina jumatate din necesitatile zilnice si contine toti aminoacizii esentiali necesari.
- carnea de curcan este o sursa buna de zinc necesar pentru un sistem imunitar sanatos, pentru vindecarea taieturilor si zgârieturilor; zincul de asemenea produce mai multe enzime în corpul nostru implicate în metabolismul lipidelor, proteinelor si carbohidratilor; o portie medie de carne de curcan furnizeaza 20% din necesarul zilnic de zinc al unui om. Contine de asemenea P, K, Mg, Fe.
- carnea de curcan contine vitaminele complexului B în special niacina (vit PP) care este implicata în transformarea carbohidratilor în energie, în functia nervoasa si în digestie; si vitamina B12 necesara producerii globulelor rosii împiedicând anemia, o portie medie furnizând necesarul zilnic de vit. B12 în întregime
Continutul în grasime si proteina în diverse sortimente de carnuri
CURCAN | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 1,6 | 22,6 |
Carne prajita | 4,6 | 31,2 |
Curcan întreg prajit | 7,4 | 30,9 |
Carne de culoare deschisa prajita | 2,0 | 33,7 |
Carne de culoare închisa prajita | 6,6 | 29,4 |
PUI | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 2,1 | 22,3 |
Carne prajita | 7,5 | 27,3 |
PORC | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 4,0 | 21,8 |
Carne si grasime de la picior prajita | 15,2 | 19 |
MIEL | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 8,3 | 20,2 |
Carne si grasime de la picior prajita | 13,0 | 29,7 |
VITĂ | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 5,1 | 22,5 |
Pulpa de vaca | 6,3 | 34 |
De ce aveti nevoie pentru a putea creste curcani B.I.G. ?
Pentru a obtine o productie mare de carne într-un interval de timp redus aveti nevoie de un material biologic valoros.
Recomandam pui broileri B.U.T-B.I.G. 6.( British United Turkeys) - sunt hibrizi de elita cu greutate mare, care se maturizeaza mai târziu.
Exemplul 1 - Evolutia în greutate a hibridului B.I.G. 6
Vârsta(sapt.) | 12 | 14 | 16 | 18 | 20 | 22 | 24 |
Femela(kg) | 6,73 | 8,27 | 9,70 | 11,01 | - | - | - |
Cocos(kg) | 8,84 | 11,24 | 13,55 | 15,80 | 17,98 | 20,10 | 22,15 |
Adapostul
- pardoseala adapostului sa fie din beton sclivisit si nu din pamânt care constituie un factor de risc tehnologic în patologia aviara ( nu se poate realiza curatirea si dezinfectia).Ca asternut utilizati paie de grâu de calitate.
- sa fie prevazut cu ferestre acoperite cu plasa de sârma care sa nu permita patrunderea pasarilor salbatice cu ajutorul carora sa realizati o ventilatie corespunzatoare .
- sa contina un padoc betonat îngradit cu un gard din plasa de sârma.
- sa contina pe cat posibil si câteva boxe de izolare în care sa poata fi introduse pasarile bolnave sau cu tare.
- asigurati o densitate optima a pasarilor în adapost. Numarul de pui achizitionati sa fie în corelatie cu suprafata disponibila din adapost.
Exemplul 2 - Densitatea pasarilor /m2
Sexul | Vârsta | Pasari /m2 |
1-6 | 8-10 | |
Femele | pâna la 18 sapt. | 4,8 |
Masculi | Pâna la 24 sapt. | 2,5 |
microclimatul
- În primele zile de viata trebuie sa asigurati temperatura de 35-37 0 C. Aceasta temperatura scade odata cu înaintarea în vârsta ajungând la 180 C la vârsta de 5 saptamâni mentinându-se la acest nivel pâna la livrarea pasarilor. Umiditate aerului trebuie sa fie de 70%. Trebuie sa asigurati un flux luminos de cel putin 60-70 lucsi ( echivalent cu 15-17,5 W/m2) în perioada de demaraj ( 0-4 sapt.). În continuare intensitate luminoasa scade pâna la nivelul unui iluminat difuz de 8 lucsi.
Exemplul 3 - Lumina
Vârsta | Durata lumina (masculi) | Durata lumina (femele) |
1-5 zile | 24 ore | 24 ore |
2-8 sapt. | 12-14 ore | 12-14ore |
9-18 sapt | 10-12 ore | 14-18ore |
19- livrare | 14-18ore | - |
Hrana
- trebuie sa fie de buna calitate, procurata de la firme producatoare de nutreturi combinate. Utilizând furaje granulate puteti obtine o conversie superioara reducând cheltuielile de productie.
- Pe toata perioada de crestere , puii se furajeaza la discretie, hrana administrându-se în tainuri mici si dese, pentru a se evita alterarea si risipa. .
- Procurati hranitori semiautomate tip buncar,( specifice pentru curci) de culoare rosie, deoarece curcile au o acuitate vizuala redusa mai ales în primele zile de viata stimulând astfel consumul de hrana..
- Pentru economie din furajul combinat se poate administra verdeturi tocate fin (în special lucerna).
Exemplul 4 - Retetele de nutreturi combinate folosite pentru cresterea broilerilor de curcan
Denumirea retetei | Perioada de folosire | Proteina bruta (%) | Energie metabolizabila (kcal) |
Starter | 1-5 sapt. | 28 | 2900 |
Crestere | 6-10 sapt. | 25 | 3000 |
Finisare | 11sapt.-livrare | 19 | 3100 |
Exemplul 5 - Consumul de nutret combinat (kg) la hibridul B.I.G. 6
Faza | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Total |
Saptamâna | 1-2 | 3-5 | 6-9 | 10-13 | 14-18 | 18-24 | - |
Curcan | 0,47 | 2,34 | 6,97 | 10,48 | 13,10 | 29,50 | 62,86 |
Curcan | 0,30 | 1,96 | 5,74 | 8,40 | 12,90 | - | 29,30 |
Urmarirea comportamentului alimentar este de mare importanta dând indici despre starea de sanatate si despre calitatea furajelor. Prin cântarirea periodica a puilor si compararea cu standardul hibridului puteti analiza evolutia normala a cresterii. Situarea greutatii puilor sub standardul hibridului impune analiza si corectarea conditiilor de microclimat sau a calitatii furajului combinat.
Ref. http://www.scritube.com/biologie/animale/Cresterea-curcilor-de-performa73852.php
Mi-am cumparat o ferma mica , un grajd de 800 mp si 5000mp teren si vreu sa cresc curcani ,giste s-au tauri de carne,Va intreb dupa ce investesc banii , ii aduc la greutatea care trebuie cui ma adresez s-ai vind vii,deoarece eu nu am conditii de abatorizare,s-au cine ma poate ajuta ce fac mai departe cu pasarile si animalele???.
RăspundețiȘtergereDaca nu aveti distributie pentru produsele dvs., un bun inceput este sa contactati abatoarele existente in zona sau/si procesatorii de preparate din carne din zona. Oricum, nu incepeti sa cresteti nimic fara sa aveti un plan concret al afacerii. Acesta trebuie sa includa (obligatoriu) si studiul final de piata. Daca doriti sa discutam mai mult pe tema folositi pagina CONTACT
Ștergerescuze sint nou in acest blog .george ,mai ai ferma de curcani ? daca da ce sfaturi imi dai? ce vreau sa fac eu este ; sa cumpar 150 capete curcan [din 3 in 3 luni ]crestere -finisare -vinzare .ce rasa merge bine ? se merita afacerea ? cam cit cheltuiesti ptr un cap pe zi \luna [daca ti-ai facut vreun calcul ,cam cu cit se vinde kg in viu sau taiat etc .mentionez ca eu sint din vilcea .ast sfaturi de la tine sau de la cine ma poate invata .va multumesc tuturor .
Ștergere