Despre (micro)ferma de crestere a curcanilor
- generalitati-
Durata unui ciclu de crestere al curcanilor (pentru carne, ingrasat, nu reproductie) este de 24 de saptamani si cuprinde doua faze:
1. faza de crestere: primele 6 saptamani;
2. faza de ingrasare: saptamanile 7-24;
24 de saptamani este durata ``normala`` a unui ciclu de crestere-ingrasare la curcani in sistem intensiv (mai scurta pentru curci cca 18 saptamani). Durata ciclului de crestere este influentata de: rasa, hibridul crescut, furajare, etc.
Avand in vedere ca primele cinci – sase saptamani sunt decisive pentru dezvoltarea pasarilor, trebuie sa curatam, dezinfectam, izolam, ventilam si aerisim locul unde vor creste puii. De asemene, hrana, caldura, lumina, apa si aerisirea trebuie sa fie conform normelor.
1. faza de crestere: primele 6 saptamani;
2. faza de ingrasare: saptamanile 7-24;
24 de saptamani este durata ``normala`` a unui ciclu de crestere-ingrasare la curcani in sistem intensiv (mai scurta pentru curci cca 18 saptamani). Durata ciclului de crestere este influentata de: rasa, hibridul crescut, furajare, etc.
Avand in vedere ca primele cinci – sase saptamani sunt decisive pentru dezvoltarea pasarilor, trebuie sa curatam, dezinfectam, izolam, ventilam si aerisim locul unde vor creste puii. De asemene, hrana, caldura, lumina, apa si aerisirea trebuie sa fie conform normelor.
1. Perioada de crestere
Pregatirea locului de crestere
Sunt anumite detalii pe care nu trebuie sa le uitam la realizarea unei crescatorii de curcani, astfel avand rezultate mai bune in cresterea si ingrasarea curcanilor:
- trebuie sa nu uitam de clatirea si dezinfectarea conductelor. Solutia dezinfectanta trebuie sa ramana cel putin 24 ore in instalatii si apoi trebuie clatita cu apa din abundenta.
- trebuie verificat radiatorul de gaz inainte de instalare, daca flacara este galbuie nu albastra, arzatorul trebuie reparat.
- trebuie dezinfectate si curatate gurile de aerisire.
- trebuie verificate dispozitivele de alarma.
Dupa livrarea pasarilor pentru taiere trebuie sa inceapa pregatirea grajdului. Trebuie verificat grajdul si de insecte daunatoare care pot fi purtatoare de germeni patogeni, bacterii si virusi. Mai trebuie verificati si peretii grajdului de gauri si crapaturi, apoi repararea lor acolo unde este cazul. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate grajdul trebuie bine curatat si dezinfectat dupa golire si trebuie sa fie neincalzit. Atunci cand puii vor fi instalati in crescatorie trebuie incalzita din nou incaperea.
Instalarea si dezinstalarea
Puii sunt crescuti in asa numitele tarcuri pentru pui. Tarcurile sunt realizate din plasa de sarma cu ochiuri de 2 x 2 cm sau carton presat. In cazul cartonului luati o foaie de 4 x 1,3 m si o impartiti in doua pe lungime. Este nevoie de trei foi pentru un tarc, iar prinderea lor se face cu pene de lemn sau clame metalice. Diamentrul unui tarc este intre 3 si 4 metrii. Tarcurile din sarma sunt avantajoase daca le utilizam vara pentru o mai buna ventilare, iar tarcurile din carton sunt mai bune iarna pentru a evita curentii de aer si a pastra o temperatura constanta. Un dezavantaj al folosirii sarmei este ca puii au tendinta de a se ingramadii si calca in picioare in partea unde se afla ingrijitorul, in schimb la cele din carton nu il pot vedea decat maxim puii din patru tarcuri vecine.
Trebuie sa avem mare grija la curcani, mai ales atunci cand ii aducem in tarc si ii descarcam deoarce ei trebuie pusi direct pe pamant, nu dati drumu de la 1 metru inaltime, cum se practica in multe cazuri. Dupa instalare, puii trebuie lasati in pace sa se linisteasca. Apa si hrana trebuie pregatite inaintea instalarii puilor cu cel putin doua ore inainte, astfel apa putand sa se incalzeasca. Apa trebuie tratat cu 0,2 g/l glucoza si chiar cu o solutie vitaminica. Apa trebuie zilnic schimbata, mai ales in primele zile. Pentru ca puii sa fie mai atrasi de instalatiile de furaje si adapare, acestea trebuie vopsite in rosu. Adapatorile trebuie spalate zilnic pentru a preveni infectarea apei cu bacterii.
Dupa doua sau patru zile tarcurile trebuie marite, fie marit ficare tarc in parte, fie cuplate doua tarcuri. Dupa sapte - zece zile, puii de curcani sunt prea mari si pot sari peste tarc, asa ca acestea se vor indeparta. Peretii se curata, dezinfecteaza si usuca si apoi depoziteaza intr-un loc uscat.
Este bine ca pe tot parcursul timpului de crestere al pasarilor sa fie una si aceasi persona, deoarce ea poate observa schimbari de comportament, astfel recunoscand din timp aparitia unei boli care ajuta la reusita cresterii de curcani. Trebuie administrate vitamine de cand sunt mici, avand grija sa nu se produca o hipervitaminizare. Aceste hipervitaminizari pot duce la ciugulirea penelor si agresivitate. Aceastea se produc la varsta de trei saptamani. Agresivitatea se poate trata cu ajutorul rasaritului si apusului soarelui, astfel grajdurile vor avea frontul spre est – vest iar jaluzelele laterale vor fi colorate in verde. Pentru a diminua canibalismul vom folosi placute rotunde, verzi din plastic, cu diamentul de 2 cm, montate in tarc. Puii sunt tinuti in aceste grajduri cinci – sase saptamani.
Recipientul de hranire trebuie sa aiba in permanenta hrana proaspata si pe acest recipent este bine sa se monteze un bec astfel incat sa se poata lumina hrana. Daca vrem sa avem o buna hranire a pasarilor putem monta si un difuzor pentru muzica.
Densitatea optima este calculata in functie de felul ingrasare:
Tip Nr. saptamani Densitate ( mp ) Greutate ( kg )
Crestere pui 9 – 12 7 – 8 3 – 6
Crestere curci 16 – 17 maxim 5 8,5 – 10
Crestere curcani 21 – 23 maxim 2,5 17 – 20
Pentru cresterea puilor pana la sase saptamani se va folosi rumegus grosier ca asternut. Sunt necesare de la 0,5 pana la 1 tona de rumegus la fiecare 1000 de pui. Stratul de rumegus trebuie sa abia o grosime de 5 – 7 cm si trebuie bine presat. Daca rumegusul devine umed si lipicios trebuie schimbat. Pentru a mentine asternutul uscat, acesta se intoarce de doua ori pe saptamana. Incepand cu saptamana a cincea sau a sasea de viata asternuturile se schimba frecvent si sunt facute din paie, preferabile cele de orz sau secara. Pentru a usura munca crescatorilor se foloseste masina de tasat paie.
Temperatura medie optima trebuie sa fie 20 de grade. Daca temperatura este prea mare puii au tendinta sa se inghesuie spre zona exterioara a tarcului, astfel se produce strivirea si sufocarea. O temperatura scazuta produce acelas efect, deci este bine sa se mentina o temperatura convenabila.
TEMPERATURA OPTIMA PENTRU AMBIANTA CURCANILOR PE CATEGORII DE VIRSTA SI GREUTATE
0-3 zile: +35...+37 °C
4-7 zile: +33 ...+35°C
2 săptămâni: +30°C
3 săptămâni: +28°C
4 săptămâni: +23°C
peste 5 săptămâni: +20°C
4-7 zile: +33 ...+35°C
2 săptămâni: +30°C
3 săptămâni: +28°C
4 săptămâni: +23°C
peste 5 săptămâni: +20°C
La temperaturile date trebuie adaugat ca in permanenta se va observa comportamentul puiului de curca. Verificarea cu termometrul este facultativa atata timp cat puiul de curca este distribuit uniform in tarc, cat timp se odihneste, bea apa si mananca normal.
Temperaturile date sunt orientative, iar un crescator experimentat nu are nevoie de termometru pentru a sti daca puii au sau nu asigurata suficienta caldura.
Temperatura trebuie corelata cu ceilalti factori de mediu (ventilatiea, lumina), precum si cu factorii tehnologici (densitate (pui/mp), front de furajare, front de adapare, etc).
Temperatura trebuie corelata cu ceilalti factori de mediu (ventilatiea, lumina), precum si cu factorii tehnologici (densitate (pui/mp), front de furajare, front de adapare, etc).
2. Perioada de ingrasare la curcani
Dupa perioada de crestere trebuie sa se delimiteze o perioada in care curcanii isi ating greutatea ideala pentru a putea fi taiati si comercializati. Faza de ingrasare la curcani incepe din saptamana a saptea pana la sfarsitul perioadei de ingrasare. In saptamana a sasea se temina perioada de crestere, puii fiind acoperiti complet cu pene. In faza de ingrasare puii sunt sortati pe sexe.
Curcile raman in tarc in timp ce curcanii sunt mutati in alt grajd. Mutarea lor separata este un lucru pozitiv, deoarece animalele se vor imbolnavi mai greu deoarce au mai mult spatiu si in plus se pot misca mai mult si neingradite prin grajd si isi pot gasi locuri individuale de repaus. Fazele de mijloc si de sfarsit ale ingrasarii au loc in asa numitele grajduri deschise. Densitatea acceptata la curcani e de 2,5 pasari / mp si la curci de 5 pasari / mp. Daca densitatea creste apar efecte negative asupra greutatii pasarilor, fiind mai mica, si duce chiar la o mortalitate mai mare a pasarilor. Cu toate ca in a sasea saptamana pasarile au toate penele crescute, ele trebuie totusi sa fie tinute la o anumita temperatura, mai ales curcile care mai raman un timp in primele grajduri. In schimb la grajdul in care se muta curcanii, trebuie sa fie un incalzitor sau radiator care sa dea caldura mai ales la partea din fata a grajdului. Apoi se vor pune incalzitoare si la partea din spate a grajdului, astfel pasarile sa poata sta si in acest loc.
Deoarce curcanii provin din regiuni mai calde ca America de Sud si Centrala le place mai mult caldura. Temperaturile mai ridicate si valurile de caldura nu afaceteaza sanatatea curcanilor. Temperaturile crescute fac pasarile sa piarda mai repede din greutate.
Evolutia in greutate si consumul de hrana la curcani:
Saptamana | Zile | Greutate (kg) | Valorificarea hranei 1 (cumulat) | Consumul saptamanal de hrana (kg) | Consumul de hrana (cumulat) |
1 | 7 | 0,16 | 0,96 | 0,15 | 0,15 |
2 | 14 | 0,38 | 1,23 | 0,32 | 0,47 |
3 | 21 | 0,73 | 1,37 | 0,53 | 1,00 |
4 | 28 | 1,21 | 1,47 | 0,78 | 1,78 |
5 | 35 | 1,84 | 1,53 | 1,03 | 2,81 |
6 | 42 | 2,60 | 1,60 | 1,33 | 4,14 |
7 | 49 | 3,48 | 1,66 | 1,63 | 5,77 |
8 | 56 | 4,45 | 1,73 | 1,92 | 7,69 |
9 | 63 | 5,50 | 1,79 | 2,09 | 9,78 |
10 | 70 | 6,60 | 1,85 | 2,33 | 12,11 |
11 | 77 | 7,73 | 1,91 | 2,54 | 14,65 |
12 | 84 | 8,89 | 1,97 | 2,74 | 17,39 |
13 | 91 | 10,07 | 2,03 | 2,87 | 20,26 |
14 | 98 | 11,24 | 2,10 | 3,04 | 23,30 |
15 | 105 | 12,40 | 2,16 | 3,21 | 26,51 |
16 | 112 | 13,55 | 2,24 | 3,39 | 29,90 |
17 | 119 | 14,68 | 2,31 | 3,46 | 33,36 |
18 | 126 | 15,80 | 2,39 | 3,64 | 37,00 |
19 | 133 | 16,90 | 2,47 | 3,82 | 40,82 |
20 | 140 | 17,98 | 2,56 | 4,01 | 44,83 |
21 | 147 | 19,05 | 2,66 | 4,21 | 49,04 |
22 | 154 | 20,10 | 2,76 | 4,41 | 53,45 |
23 | 161 | 21,13 | 2,87 | 4,61 | 58,06 |
24 | 168 | 22,15 | 2,98 | 4,80 | 62,86 |
Evolutia in greutate si consumul de hrana la curci:
Saptamana | Zile | Greutate (kg) | Valorificarea hranei 1 (cumulat) | Consumul saptamanal de hrana (kg) | Consumul de hrana (cumulat) |
1 | 7 | 0,15 | 0,14 | 0,14 | 0,14 |
2 | 14 | 0,35 | 1,23 | 0,28 | 0,42 |
3 | 21 | 0,64 | 1,39 | 0,45 | 0,87 |
4 | 28 | 1,03 | 1,51 | 0,66 | 1,53 |
5 | 35 | 1,53 | 1,58 | 0,85 | 2,38 |
6 | 42 | 2,11 | 1,66 | 1,10 | 3,48 |
7 | 49 | 2,80 | 1,74 | 1,35 | 4,83 |
8 | 56 | 3,55 | 1,82 | 1,58 | 6,41 |
9 | 63 | 4,33 | 1,88 | 1,71 | 8,12 |
10 | 70 | 5,13 | 1,96 | 1,88 | 10,00 |
11 | 77 | 5,94 | 2,04 | 2,04 | 12,04 |
12 | 84 | 6,73 | 2,13 | 2,19 | 14,23 |
13 | 91 | 7,51 | 2,22 | 2,29 | 16,52 |
14 | 98 | 8,27 | 2,31 | 2,41 | 18,94 |
15 | 105 | 9,00 | 2,40 | 2,53 | 21,47 |
16 | 112 | 9,70 | 2,50 | 2,62 | 24,09 |
17 | 119 | 10,37 | 2,60 | 2,63 | 26,72 |
18 | 126 | 11,01 | 2,70 | 2,71 | 29,43 |
Influenta temperaturii asupra greutatii corporale la curcani:
Temperatura medie | Nr de zile cu 30˚C | Diferenta maxima de greutate | Diferenta maxima in varsta | Cresterea zilnica | Greutatea medie | |
1991 | 8,88˚C | 3 | 3 kg | 2. wo. | 118 gr. | 18,83 kg |
1992 | 9,95˚C | 5 | 3,75 kg | 2. wo. / 1 | 118 gr. | 18,95 kg |
In zilele toride o instalatie de aerisire poate sa ajute la realizarea unui climat adecvat. Instalatia de aerisire este si ea o masura de protectie a animalelor care ar trebui aplicata pretutindeni.
Ingrasarea curcanilor este influentata in mod clar de prima faza de crestere. In anul 1972 un curcan atingea la 22 saptamani o greutate de 11,5 kg, astazi el ajunge la 19 kg. Si la curci sporul de ingrasare a ajuns in aceasta diferenta, de 20 de ani, la 3 kg. O data cu aceasta evolutie, pieptul de curcan s-a marit si el, care este cea mai apreciata, scumpa si cumparata parte a unui curcan. Dar pentru obtinerea unei cresteri mari cel mai important factor este sanatatea. Pasarile trebuie cantarite din 3 in 3 sapatamani, putand astfel fi urmarita evolutia lor. Trebuie sa dispuna in permanenta de un medic veterinar.
sursa : agricultura-romania.ro si comentarii forumuri
......bravo......fff bine documentat articolul, un an bun!!!
RăspundețiȘtergereMultumim pentru informatii, sunt foarte utile.
RăspundețiȘtergereUn salut de la http://curcanisicurcanei.blogspot.ro/
buna seara...ma poate indruma cineva va rog cu cateva sfaturi despre crearea minifermei,ce dimensiuni ar fi necesare(inaltime),instalatii de incalzire si aerisire si instalatii de adapare automata(daca este necesar)..sunt la inceput,incerc sa fac un proiect si nu as vrea sa dau gres cu ceva...si daca cumva stiti o modalitate de distributie a curcanilor ajunsi la maturitate...va multumesc :)
RăspundețiȘtergereAs vrea sa ancep și eu cu creșterea curcanilor. Mie frica de desfacerea lor. La noi an zona nu prea se vând. Cum as putea ancerca
RăspundețiȘtergereVa salut ! Ca sa incepi o afacere cu pasari , cuecani in cazul asta , trebuie sa stii ce anvergura vrei sa fie afacerea, Daca este doar de subzistenta este de ajuns sa-ti faci microferma de curcani in conditii legale , acasa sau intr-o zona accesibika si sa vinzi ib sistem home -mase. Daca vrei mai mult trebuie societate si contracte cu abator specializat
Ștergere(sau construit), contracte directe cu magazinele locale sau societati de desfacere mai mari. Totul se face pe baza de plan de afacere si cercetari specifice mult nai ample.