Povestea oului
Cum
e si normal, povestea oului incepe cu ….gaina!
Calitatea
parintilor determina calitatea urmasilor.
Pentru a obtine oua de calitate pentru incubat
trebuie sa ne luam masuri din timp:
- selectarea gainilor de la care dorim urmasi;
gainile trebuie sa fie sanatoase, deparazitate intern si extern, vaccinate,
deoarece unele boli se pot transmite prin oua, generand o mortalitate mare a
puilor. Gainile de prasila vor fi hranite suplimentar cu calciu si vitamine cu
cel putin o saptamana inainte de inceperea colectarii oualelor de incubat.
-
asigurarea proportiei corecte intre sexe, pentru a obtinee un procent maxim de
oua fecundate. E indicat sa avem minim un cocos la 10 gaini, ideal la 6-7
gaini. E bine sa tinem fiecare familie (un cocos si 6-10 gaini) separate,
deoarece cocosii au tendinta sa se bata .
-
cuibarele trebuie sa fie curate, cu asternut proaspat, pentru a evita
murdarirea oualelor.
-
daca temperatura ambianta e mai scazuta de 10 grade, e bine sa se adune oualele
de cateva ori pe zi, pentru a nu le expune la frig.
Pastrarea oualelor de
incubat
Conditiile
de pastrare influenteaza mult fertilitatea oualelor. Nu pastrati ouale de
incubat mai mult de 2 saptamani. Temperatura de pastrare e bine sa fie in
intervalul 12 – 16 grade Celsius. Ouale se pastreaza cel mai bine in cofraje,
cu varful ascutit in jos, acoperite cu un material textil sau la intuneric,
lumina soarelui fiind contraindicata. Cel putin o data pe zi ouale se intorc,
obligatoriu.
Incubarea
La
gaini incubarea dureaza in medie 21 zile, dar nu va mirati daca vre-un pufos
grabit apare in a 19 a zi! La fel, mai sunt si intarziati , insa de obicei cei
care mai ies dupa a 23 a zi sunt molateci sau neterminati.
Aveti de ales daca puneti closti sau folositi
un incubator. Fiecare din variante are plusuri si minusuri: closca e varianta
naturala, o data asezata la clocit nu mai ai grija decat sa aiba apa si mancare
la dispozitie si sa nu fie deranjata. Cand apar puii, ea ii ingrijeste, ii
incalzeste, apara si hraneste, noi trebuie doar sa-i asiguram conditii bune.
Deci e comod! Reversul medaliei e ca o gaina cloceste cand vrea ea nu noi si mai
mult de 15 oua nu prea poate cloci cu rezultate bune.
Incubatoarele
sunt de diverse capacitati si echipari. Sfatul meu e sa alegeti totdeauna un
incubator care chiar daca nu intoarce ouale automat sa aiba indicator de
temperatura si umiditate, acestia fiind parametrii esentiali pentru bune
rezultate. Temperatura optima de
incubare este de 37.8 -38oC si umiditatea de aprox. 50%. Incepand cu
ziua a 18 de incubat umiditatea trebuie crescuta pana la 80 -90%. Ouale trebuie
intoarse de minim 2 ori pe zi. Din ziua a 19-a ouale nu se mai intorc. In ziua
a 7-a si a 14-a ouale se pot verifica cu un ovoscop pentru a vedea dezvoltarea
si a inlatura ouale limpezi (nefecundate) sau oprite din evolutie si a le
indeparta.
Inceperea
eclozarii e totdeauna un prilej de bucurie si admiratie pentru minunea vietii
aparute dintr-un obiect atat de banal cum e oul. Pufosii fragili isi anunta
intrarea in lume prin spargerea cojii oului intr-un punct, luind astfel prima
gura de aer din exterior. Rotindu-se in interiorul oului, perforeaza treptat
coaja pana reusesc sa iasa. Efortul e mare pentru pui si multe pot merge prost
in aceasta aventura. Daca umiditatea este prea mica la eclozare membrana care
captuseste oul se poate lipi de pui si acesta nu mai poate iesi din gaoace. Nu
trebuie grabit, puii au rezerve din
sacul vitelin si daca nu ies singuri trebuie lasati 1-2 zile in incubator. Doar
daca nu reusesc singuri nici atunci putem sa incercam sa-i ajutam.
Indepartam
cu delicatete partea superioara a cojii oului si apoi obligatoriu rotim puiul
360 grade in jurul axei vertical pentru a strangula vasele de sange care il
leaga sub cloaca de membrane si ramasitele sacului vitelin (galbenusul) care
l-a hranit in timpul dezvoltarii embrionare. Daca nu il rotim puiul risca sa
piarda mult sange si sa moara. E aproape ca si cand nu am lega ombilicul unui
copil. Uneori puii nu sunt incheiati, adica eclozeaza prematur si au o hernie
in locul unde sunt prinsi de ou, sub cloaca (orificiul anal). Daca hernia nu
este mare putem cu degetul dezinfectat in spirt sa apasam foarte usor pentru a
reduce umflatura si sa aplicam un plasture pe zona interesata fara a acoperi si
anusul. Cu putin noroc hernia se inchide in cateva zile.
Dupa
ce au iesit din ou, puii se lasa in incubator pana se usuca puful, apoi se
transfera in spatial destinat cresterii. Trebuie
sa evitam sa tinem puii prea mult in incubator dupa eclozare, pentru ca se
deshidrateaza!
Inainte
de transfer, puii se inmoaie cu ciocul, picioarele si funduletul (unde au fost
prinsi de ou) in spirt medicinal si li se da o boaba de piper negru pe cioc, cu
grija sa nu-i raniti! Vor protesta vehement dar le face bine!
La inceput puisorii sunt foarte
neindemanatici dar in cateva ore vor deprinde mersul si vor incepe sa misune .
Desi in prima zi nu prea mananca e bine sa aiba la dispozitie putin malai de
ciugulit si apa de baut.
Spatiul
in care se transfera puii dupa eclozare trebuie sa fie incalzit la 32 grade
minim in prima zi dupa care temperature se reduce treptat pana la 25-26 grade
in prima saptamana. Umiditatea excesiva si curentii de aer trebuie evitate, pot
imbolnavi delicatele vietati.
Succes
!