Totul despre obtinerea puilor de gaina in gospodarie

Povestea oului


Cum e si normal, povestea oului incepe cu ….gaina!
Calitatea parintilor determina calitatea urmasilor.
 Pentru a obtine oua de calitate pentru incubat trebuie sa ne luam masuri din timp:
 - selectarea gainilor de la care dorim urmasi; gainile trebuie sa fie sanatoase, deparazitate intern si extern, vaccinate, deoarece unele boli se pot transmite prin oua, generand o mortalitate mare a puilor. Gainile de prasila vor fi hranite suplimentar cu calciu si vitamine cu cel putin o saptamana inainte de inceperea colectarii oualelor de incubat.
- asigurarea proportiei corecte intre sexe, pentru a obtinee un procent maxim de oua fecundate. E indicat sa avem minim un cocos la 10 gaini, ideal la 6-7 gaini. E bine sa tinem fiecare familie (un cocos si 6-10 gaini) separate, deoarece cocosii au tendinta sa se bata .
- cuibarele trebuie sa fie curate, cu asternut proaspat, pentru a evita murdarirea oualelor.
- daca temperatura ambianta e mai scazuta de 10 grade, e bine sa se adune oualele de cateva ori pe zi, pentru a nu le expune la frig.


Pastrarea oualelor de incubat

Conditiile de pastrare influenteaza mult fertilitatea oualelor. Nu pastrati ouale de incubat mai mult de 2 saptamani. Temperatura de pastrare e bine sa fie in intervalul 12 – 16 grade Celsius. Ouale se pastreaza cel mai bine in cofraje, cu varful ascutit in jos, acoperite cu un material textil sau la intuneric, lumina soarelui fiind contraindicata. Cel putin o data pe zi ouale se intorc, obligatoriu.


Incubarea

La gaini incubarea dureaza in medie 21 zile, dar nu va mirati daca vre-un pufos grabit apare in a 19 a zi! La fel, mai sunt si intarziati , insa de obicei cei care mai ies dupa a 23 a zi sunt molateci sau neterminati.
 Aveti de ales daca puneti closti sau folositi un incubator. Fiecare din variante are plusuri si minusuri: closca e varianta naturala, o data asezata la clocit nu mai ai grija decat sa aiba apa si mancare la dispozitie si sa nu fie deranjata. Cand apar puii, ea ii ingrijeste, ii incalzeste, apara si hraneste, noi trebuie doar sa-i asiguram conditii bune. Deci e comod! Reversul medaliei e ca o gaina cloceste cand vrea ea nu noi si mai mult de 15 oua nu prea poate cloci cu rezultate bune.  

Incubatoarele sunt de diverse capacitati si echipari. Sfatul meu e sa alegeti totdeauna un incubator care chiar daca nu intoarce ouale automat sa aiba indicator de temperatura si umiditate, acestia fiind parametrii esentiali pentru bune rezultate.  Temperatura optima de incubare este de 37.8 -38oC si umiditatea de aprox. 50%. Incepand cu ziua a 18 de incubat umiditatea trebuie crescuta pana la 80 -90%. Ouale trebuie intoarse de minim 2 ori pe zi. Din ziua a 19-a ouale nu se mai intorc. In ziua a 7-a si a 14-a ouale se pot verifica cu un ovoscop pentru a vedea dezvoltarea si a inlatura ouale limpezi (nefecundate) sau oprite din evolutie si a le indeparta.

Inceperea eclozarii e totdeauna un prilej de bucurie si admiratie pentru minunea vietii aparute dintr-un obiect atat de banal cum e oul. Pufosii fragili isi anunta intrarea in lume prin spargerea cojii oului intr-un punct, luind astfel prima gura de aer din exterior. Rotindu-se in interiorul oului, perforeaza treptat coaja pana reusesc sa iasa. Efortul e mare pentru pui si multe pot merge prost in aceasta aventura. Daca umiditatea este prea mica la eclozare membrana care captuseste oul se poate lipi de pui si acesta nu mai poate iesi din gaoace. Nu trebuie grabit,  puii au rezerve din sacul vitelin si daca nu ies singuri trebuie lasati 1-2 zile in incubator. Doar daca nu reusesc singuri nici atunci putem sa incercam sa-i ajutam. 

Indepartam cu delicatete partea superioara a cojii oului si apoi obligatoriu rotim puiul 360 grade in jurul axei vertical pentru a strangula vasele de sange care il leaga sub cloaca de membrane si ramasitele sacului vitelin (galbenusul) care l-a hranit in timpul dezvoltarii embrionare. Daca nu il rotim puiul risca sa piarda mult sange si sa moara. E aproape ca si cand nu am lega ombilicul unui copil. Uneori puii nu sunt incheiati, adica eclozeaza prematur si au o hernie in locul unde sunt prinsi de ou, sub cloaca (orificiul anal). Daca hernia nu este mare putem cu degetul dezinfectat in spirt sa apasam foarte usor pentru a reduce umflatura si sa aplicam un plasture pe zona interesata fara a acoperi si anusul. Cu putin noroc hernia se inchide in cateva zile.

Dupa ce au iesit din ou, puii se lasa in incubator pana se usuca puful, apoi se transfera in spatial destinat cresterii. Trebuie sa evitam sa tinem puii prea mult in incubator dupa eclozare, pentru ca se deshidrateaza!
Inainte de transfer, puii se inmoaie cu ciocul, picioarele si funduletul (unde au fost prinsi de ou) in spirt medicinal si li se da o boaba de piper negru pe cioc, cu grija sa nu-i raniti! Vor protesta vehement dar le face bine!
  La inceput puisorii sunt foarte neindemanatici dar in cateva ore vor deprinde mersul si vor incepe sa misune . Desi in prima zi nu prea mananca e bine sa aiba la dispozitie putin malai de ciugulit si apa de baut.
Spatiul in care se transfera puii dupa eclozare trebuie sa fie incalzit la 32 grade minim in prima zi dupa care temperature se reduce treptat pana la 25-26 grade in prima saptamana. Umiditatea excesiva si curentii de aer trebuie evitate, pot imbolnavi delicatele vietati.

Succes !