- carnea de curcan are un continut redus de grasime în comparatie cu alte specii de animale si deci este dietetica
- este considerata o carne rafinata, bogata în proteine, gustoasa, si frageda ,fiind apreciata de consumatori foarte pretentiosi.
- carnea de curcan se poate vinde cu un pret avantajos pentru cei care se ocupa de producerea acestui sortiment de carne.
Ref. http://www.scritube.com/biologie/animale/Cresterea-curcilor-de-performa73852.php
- este considerata o carne rafinata, bogata în proteine, gustoasa, si frageda ,fiind apreciata de consumatori foarte pretentiosi.
- carnea de curcan se poate vinde cu un pret avantajos pentru cei care se ocupa de producerea acestui sortiment de carne.
- carnea de curcan are un continut redus de grasime; 100 gr. piept de curcan fara piele contine doar 155 cal si 1,6 gr. grasime.
- o portie medie de carne de curcan (100 gr) furnizeaza 22,6 gr. proteina jumatate din necesitatile zilnice si contine toti aminoacizii esentiali necesari.
- carnea de curcan este o sursa buna de zinc necesar pentru un sistem imunitar sanatos, pentru vindecarea taieturilor si zgârieturilor; zincul de asemenea produce mai multe enzime în corpul nostru implicate în metabolismul lipidelor, proteinelor si carbohidratilor; o portie medie de carne de curcan furnizeaza 20% din necesarul zilnic de zinc al unui om. Contine de asemenea P, K, Mg, Fe.
- carnea de curcan contine vitaminele complexului B în special niacina (vit PP) care este implicata în transformarea carbohidratilor în energie, în functia nervoasa si în digestie; si vitamina B12 necesara producerii globulelor rosii împiedicând anemia, o portie medie furnizând necesarul zilnic de vit. B12 în întregime
Continutul în grasime si proteina în diverse sortimente de carnuri
CURCAN | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 1,6 | 22,6 |
Carne prajita | 4,6 | 31,2 |
Curcan întreg prajit | 7,4 | 30,9 |
Carne de culoare deschisa prajita | 2,0 | 33,7 |
Carne de culoare închisa prajita | 6,6 | 29,4 |
PUI | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 2,1 | 22,3 |
Carne prajita | 7,5 | 27,3 |
PORC | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 4,0 | 21,8 |
Carne si grasime de la picior prajita | 15,2 | 19 |
MIEL | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 8,3 | 20,2 |
Carne si grasime de la picior prajita | 13,0 | 29,7 |
VITĂ | Grasime/100 gr | Proteine/100 gr |
Carne cruda | 5,1 | 22,5 |
Pulpa de vaca | 6,3 | 34 |
De ce aveti nevoie pentru a putea creste curcani B.I.G. ?
Pentru a obtine o productie mare de carne într-un interval de timp redus aveti nevoie de un material biologic valoros.
Recomandam pui broileri B.U.T-B.I.G. 6.( British United Turkeys) - sunt hibrizi de elita cu greutate mare, care se maturizeaza mai târziu.
Exemplul 1 - Evolutia în greutate a hibridului B.I.G. 6
Vârsta(sapt.) | 12 | 14 | 16 | 18 | 20 | 22 | 24 |
Femela(kg) | 6,73 | 8,27 | 9,70 | 11,01 | - | - | - |
Cocos(kg) | 8,84 | 11,24 | 13,55 | 15,80 | 17,98 | 20,10 | 22,15 |
Adapostul
- pardoseala adapostului sa fie din beton sclivisit si nu din pamânt care constituie un factor de risc tehnologic în patologia aviara ( nu se poate realiza curatirea si dezinfectia).Ca asternut utilizati paie de grâu de calitate.
- sa fie prevazut cu ferestre acoperite cu plasa de sârma care sa nu permita patrunderea pasarilor salbatice cu ajutorul carora sa realizati o ventilatie corespunzatoare .
- sa contina un padoc betonat îngradit cu un gard din plasa de sârma.
- sa contina pe cat posibil si câteva boxe de izolare în care sa poata fi introduse pasarile bolnave sau cu tare.
- asigurati o densitate optima a pasarilor în adapost. Numarul de pui achizitionati sa fie în corelatie cu suprafata disponibila din adapost.
Exemplul 2 - Densitatea pasarilor /m2
Sexul | Vârsta | Pasari /m2 |
1-6 | 8-10 | |
Femele | pâna la 18 sapt. | 4,8 |
Masculi | Pâna la 24 sapt. | 2,5 |
microclimatul
- În primele zile de viata trebuie sa asigurati temperatura de 35-37 0 C. Aceasta temperatura scade odata cu înaintarea în vârsta ajungând la 180 C la vârsta de 5 saptamâni mentinându-se la acest nivel pâna la livrarea pasarilor. Umiditate aerului trebuie sa fie de 70%. Trebuie sa asigurati un flux luminos de cel putin 60-70 lucsi ( echivalent cu 15-17,5 W/m2) în perioada de demaraj ( 0-4 sapt.). În continuare intensitate luminoasa scade pâna la nivelul unui iluminat difuz de 8 lucsi.
Exemplul 3 - Lumina
Vârsta | Durata lumina (masculi) | Durata lumina (femele) |
1-5 zile | 24 ore | 24 ore |
2-8 sapt. | 12-14 ore | 12-14ore |
9-18 sapt | 10-12 ore | 14-18ore |
19- livrare | 14-18ore | - |
Hrana
- trebuie sa fie de buna calitate, procurata de la firme producatoare de nutreturi combinate. Utilizând furaje granulate puteti obtine o conversie superioara reducând cheltuielile de productie.
- Pe toata perioada de crestere , puii se furajeaza la discretie, hrana administrându-se în tainuri mici si dese, pentru a se evita alterarea si risipa. .
- Procurati hranitori semiautomate tip buncar,( specifice pentru curci) de culoare rosie, deoarece curcile au o acuitate vizuala redusa mai ales în primele zile de viata stimulând astfel consumul de hrana..
- Pentru economie din furajul combinat se poate administra verdeturi tocate fin (în special lucerna).
Exemplul 4 - Retetele de nutreturi combinate folosite pentru cresterea broilerilor de curcan
Denumirea retetei | Perioada de folosire | Proteina bruta (%) | Energie metabolizabila (kcal) |
Starter | 1-5 sapt. | 28 | 2900 |
Crestere | 6-10 sapt. | 25 | 3000 |
Finisare | 11sapt.-livrare | 19 | 3100 |
Exemplul 5 - Consumul de nutret combinat (kg) la hibridul B.I.G. 6
Faza | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Total |
Saptamâna | 1-2 | 3-5 | 6-9 | 10-13 | 14-18 | 18-24 | - |
Curcan | 0,47 | 2,34 | 6,97 | 10,48 | 13,10 | 29,50 | 62,86 |
Curcan | 0,30 | 1,96 | 5,74 | 8,40 | 12,90 | - | 29,30 |
Urmarirea comportamentului alimentar este de mare importanta dând indici despre starea de sanatate si despre calitatea furajelor. Prin cântarirea periodica a puilor si compararea cu standardul hibridului puteti analiza evolutia normala a cresterii. Situarea greutatii puilor sub standardul hibridului impune analiza si corectarea conditiilor de microclimat sau a calitatii furajului combinat.
Ref. http://www.scritube.com/biologie/animale/Cresterea-curcilor-de-performa73852.php