Hranirea puilor de curca


  Este luna martie, o luna numai buna pentru toate gospodariile de la tara ca sa-si reimprospateze pasarile crescute in ograda proprie pentru  hrana  familiei , productia de oua sau, de ce nu , pentru vanzare catre vecini sau oricine vrea sa guste o pasare crescuta " la tara".
  Am scris in acest blog despre aspectele generale de tinut cont in cresterea pasarilor ca pe mici afaceri pe care oricine le poate face in vremuri de criza si nu numai. Astazi o sa trec in revista punctele cele mai importante din cresterea puilor de curca , hranirea. 
  Avem acum cea mai buna metoda de a face rost de pui de curca de la magazinele fermelor de crestere a puilor de curca de la o zi la 4 saptamani, sau de la micii producatori de pui, gospodari particulari, care au curci reproducatoare si oua fertile de curca. 
  Este mult mai musor sa cresti pui de curca de la micii fermieri sau gospodarii fata de cei cumparati de la fermele crescatoare din punct de vedere al rezistentei sporite la factorii de aclimatizare , insa sub rezerva executarii vaccinarilor obligatorii in special im primele saptamani de viata.
Detaliile practice pentru vaccinarea puilor in gospodarie sau microexploatatii de crestere a pasarilor vor face obiectul unor postari ulterioare, din experienta.
                                                             

                                                  


Cresterea curcilor in sistemul gospodaresc, la fermele mici si mijlocii si mai ales in gospodarii,este foarte profitabil. Hrana administrata puilor de curca, este sub forma de nutret combinat concentrat, in primele 4 saptamani, de la 0-28 de zile, si trebuie sa asigure o valoare energetica de 2950 Kcal si un aport proteic de 30% proteina. Din cu a 5-a zi, si pana la a 10-a saptamana de viata, puii de curca vor primi o ratie nutritiva cu proteina  de 25-26% PBD si 3050-3080 Kcal. De la varsta de de 11 pana la 16 saptamani, hrana administrata trebuie sa asigure 20% proteina si 3200-3300Kcal.

In general, furajele pentru puii de curca sunt sub forma de amestecuri de cereale macinate procurate din comert si utilizate in hranitori .
In sistemul gospodaresc de crestere a puilor de curca insa, in primele 15 zile de viata puii de curca trebuie sa primeasca un amestec de uruieli sub forma unui amestec de ferma din: porumb 45%, sroturi oleaginoase 28%, faina proteica 25%, faina de lucerna 1% si saruri minerale 1% compuse din jumatate sare de bucatarie si jumatate creta furajera. Se mai adauga 60-80 de grame branza de vaci pentru fiecare Kg de concentrat si un ou ba proteina animala si un supliment de salata verde sau morcovi rasi, toate macinate
(tocate) marunt, pentru asigurarea necesarului de vitamine.
 Cantitatea de nutret verde se mareste treptat, pana la 150% in asa fel ca puii de curca sa primeasca pana la de 5 ori masa verde pe zi, tocata f. marunt. Incepand cu varsta de 60 de zile, puii trebuie incurajati sa consume graunte intregi si cu reducerea numarului de mese , in asa fel incat dupa scoaterea pe pasune, sa consume numai 2 mese de concentrate pe zi, dimineata si seara.

In cazul cresterii puilor de curca pe pasune, acestia isi vor asigura singuri  pana la 50% din necesarul de hrana zilnica.
In cazul in care puii de curca nu pot fi procurati de la ferme , acestia se vor procura prin incubare sau  prin clocit natural, cu closti (curci sau gaini). Pentru a forma reproducatori, din puii deveniti maturi la varsta de 24-28 de saptamani se aleg individual puii de curca destinati reproductiei. Se prefera caractere de exterior: osatura, picioarele si gatul scurte, pieptul larg cu musculara bine dezvoltata, mersul normal. Se aleg curci care au inceput  ouatul la varsta cat mai tanara. Acestia se cresc separat, se hranesc constant indestulator si li se asigura confortul necesar ca protectie impotriva stresului.