Vine Iarna ! Ti-ai pregatit curtea , terenul si livada pentru perioada friguroasa? Partea 2

partea 2

Cum mi-am pregatit gospodaria de la tara pentru iarna
 Livada


            

      In livada am curatat (maturat) frunzele de pe sol, am luat un fierastrau de mana si am facut taierile de toamna asa cum am citit in manuale, fiecare soi de pom avand alte specificatii.
    Mai mult, am scurtat un nuc a carui coroana crescuse prea marein asa fel ca la primavara , cu toate ranile facute sa aiba noduri de unde sa ramifice si sa se refaca. Nu cred ca voi avea prea multe nuci anul viitor , dar am salvat 5-6 pomi care se sufocau din cauza nucului. Am verificat toti pomii ca sa curat toate uscaturile si ramurile bolnave sau cu cuiburi de daunatori.
    La peri am avut surpriza sa mai gasesc pere de toamna inca pe ram , iar la gutui am cules toate gutuile care mai stateau in pom. Am marcat posibilii altoi de par si mar pe care-i voi folosi in primavara am verificat starea portaltoilor de gutui si visin pe care i-am crescut.   Nu am carat frunzele moarte la platforma de compost ci le-am ingramadit la radacina celor trei smochini din gradina. Probabil ca nu va ajunge, dar voi completa din frunzele care mai cad inainte de a-i imbraca in folie de plastic pentru a nu degera  la iarna. 
    Am protejat incarcatura de frunze cu o plasa ca sa nu fie ravasite de corcoatele pe care le voi lasa libere pana cade zapada. Mai tarziu, cand voi curata incaperile in care sunt cazate gainile o sa arunc dejectiile colectate prin livada si le voi lasa sa se dizolve pana la sapatul de primavara. O sa adaug si ceva gunoi de grajd de la vecini cand voi imprastia si prin gradina de legume.
     Nu mai trebuie decat sa trec la etapa de pregatire a pasarilor si celor doua fiare care asigura paza si apararea casei. Dar asta... zilele urmatoare.

                  



Vine Iarna ! Ti-ai pregatit curtea , terenul si livada pentru perioada friguroasa? partea 1



Cum mi-am pregatit gospodaria de la tara pentru iarna
Partea 1




Toamna abia s-a terminat si iarna vine in galop. Inca mai sunt temperaturi de 10-15 grade in cursul zilei afara , insa peisajul a devenit aproape dezolant vazand frunzele moarte care cad din pomii atat de frumosi vara.  Nenorocirea este ca stratul de frunze creste zi de zi iar maturile “ profesionale” din comert , era sa zic “ comertul socialist “ nu fac fata . Asa ca , am decis sa aloc zilnic, sau , ma rog, aproape zilnic, 1 ora pentru inlaturarea stratului de frunze care se  depune pe sol in fiecare zi.
Materiale necesare:

1.     Matura de curte,
2.     Grebla de frunze sau in lipsa o grebla cu dinti inalti
3.     Roaba de gradina pentru carat frunzele la locul de stocare (platform de compost)

Platforma de compost

Am ales inca din luna septembrie un loc pentru stocarea frunzelor cazute si a resturilor vegetale din livada si gradina de legume pentru a obtine compost. Am curatat locul, un dreptunghi de 3x4 m si l-am adancit cu 15 cm , cu pamantul scos ridicand marginile gropii cu cca 25 cm. Am obtinut o groapa de 40 cm adancime, gata sa fie umpluta cu frunze si alte resturi vegetale. Nu am rame de cultura asa ca am lasat natura sa-si faca treaba.
Unelte folosite:

  1.  cazma
  2. lopata patrata            



Gradina de legume

Din gradina de legume am scos toate tulpinile de la rosii, vinete si ardei , toate resturile vegetale in afara de varza, patrunjel si salata de toamna = primavara care se poate folosi deja , frunzele  rarite  fiind perfecte ca adaos verde la hrana pasarilor de curte. Am greblat bine suprafata de gradina eliberata, si am afanat pamantul , lasandu-l asa pana la primavara.
Varza poate inca sa mai stea si sa se mai acopere , iar patrunjelul si salata o sa le acopar cu o folie de plastic peste iarna .
Unelte folosite:

1.     Sapa de gradina
2.     Grebla de gradina
3.      Roaba de gradina pentru carat frunzele la locul de stocare (platform de compost)

Inregistrarea exploatatiilor care detin gaini ouatoare



Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
ORDIN Nr. 73
din 15 august 2005
pentru aprobarea  
Normei sanitare veterinare privind înregistrarea exploatatiilor care detin gaini ouatoare
Publicat în: Monitorul Oficial Nr. 763 din 22 august 2005
Vazând Referatul de aprobare nr. 33.759 din 10 august 2005, întocmit de Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,în temeiul art. 3 alin. (3) din Hotarârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1 - Se aproba Norma sanitara veterinara privind înregistrarea exploatatiilor care detin gaini ouatoare, prevazuta în anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2 - Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3 - La data intrarii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare.
Art. 4 - Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Directivei Comisiei 2002/4/CE privind înregistrarea unitatilor care cresc gaini ouatoare, prevazuta de Directiva Consiliului 1999/74/CE, publicata în Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 30 din 31 ianuarie 2002, p.44.
Art. 5 - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, si va intra în vigoare la 15 zile de la data publicarii.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Constantin Lupescu


Anexa
NORMA SANITARA VETERINARA
privind înregistrarea exploatatiilor care detin gaini ouatoare
Art. 1 - (1) Autoritatea sanitara veterinara centrala a României trebuie:
a)sa stabileasca un sistem pentru înregistrarea fiecarui loc de productie (denumit în continuare unitate ) , prevazut în domeniul de aplicare al Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 462/2001, ce transpune în legislatia nationala Directiva 1999/74/EC, ce aloca un numar distinctiv unitatii, în conformitate cu anexa la prezenta norma sanitara veterinara;
b)sa se asigure ca pentru fiecare astfel de exploatatie se vor furniza de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cel putin informatiile stabilite la pct. 1 din anexa la prezenta norma sanitara veterinara, într-un interval de 15 zile de la data publicarii;
c) sa se asigure ca fiecare exploatatie pentru care se furnizeaza informatia solicitata s-a înregistrat si i s-a alocat un numar distinctiv.
(2) Autoritatea sanitara veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca:
a)nici o exploatatie pentru care nu s-au furnizat informatiile solicitate în conformitate cu prevederile lit. b) nu poate continua activitatea;
b)nici o unitate noua nu intra în functiune înainte de finalizarea înregistrarii si primirea numarului distinctiv.
(3)Autoritatea sanitara veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca directiile sanitare-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, au acces la toate informatiile referitoare la înregistrarea exploatatiilor, în scopul asigurarii trasabilitatii oualor comercializate pentru consumul uman.
(4)Autoritatea sanitara veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca schimbarile privind datele de înregistrare ale exploatatiilor sunt notificate fara întârziere de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si ca înregistrarea este actualizata imediat, atunci când se primesc astfel de informatii.
Art. 2 - (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor poate pune în aplicare acte normative, reglementari si prevederi administrative necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii României pe lânga Uniunea Europeana, împreuna cu tabelele de concordanta, în vederea evaluarii conformitatii transpunerii legislative si va stabili masurile necesare pentru implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2)Atunci când Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor adopta prevederile alin. (1), aceasta trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara. Procedura privind realizarea referirii mentionate este în responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(3)Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va lua masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice încalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(4)Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sanctionarea încalcarii legislatiei veterinare si pentru siguranta alimentelor.
Art. 3 - Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a Directivei Comisiei 2002/4/CE.
Art. 4 - Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

Anexa
la norma sanitara veterinara
Atunci când este necesar, trebuie sa se aplice definitiile prevazute la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 462/2001, ce transpune în legislatia nationala Directiva 1999/74/EC.
1. Datele solicitate pentru înregistrare
Pentru fiecare exploatatie trebuie sa fie înregistrate urmatoarele date:
a) exploatatia:
-numele exploatatiei;
-adresa;
b) persoana fizica responsabila cu exploatatia de gaini ouatoare (denumita în continuare detinator ):
-numele;
-adresa;
-numarul/numerele de înregistrare a altor unitati prevazute în domeniul de aplicare al Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare, care se afla în proprietatea sau în administrarea detinatorului;
c) proprietarul unitatii, daca acesta este diferit de detinator:
-numele;
-adresa;
- numarul/numerele de înregistrare a altor unitati prevazute în domeniul de aplicare al Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare, care se afla în proprietatea sau în administrarea detinatorului;
d) alte informatii privind unitatea:
-metodele de crestere în conformitate cu definitiile mentionate la subpct. 2.1;
-capacitatea maxima a unitatii privind numarul de pasari la un moment dat; daca se utilizeaza diferite metode de crestere în mod suplimentar, numarul maxim de pasari la un moment dat pe metoda de crestere.
2. Numarul distinctiv
Numarul distinctiv trebuie sa fie compus dintr-o cifra ce indica metoda de crestere mentionata în conformitate cu subpct. 2.1, urmata de codul României (RO) si un numar de identificare definit de România, prin care este localizata unitatea.
2.1. Codul pentru metoda de crestere
Metodele de crestere practicate în exploatatie si definite de catre Regulamentul 1274/91 în versiunea sa modificata în exploatatie trebuie sa fie indicate de urmatorul cod:
1.sistem extensiv;
2.la sol;
3.în baterii.
Metoda de crestere practicata în exploatatie a carei productie se desfasoara în baza conditiilor mentionate în Regulamentul 2092/91 trebuie sa fie indicata de:
0. productie ecologica.
2.2. Identificarea unitatii
Autoritatea sanitara veterinara centrala a României trebuie sa implementeze un sistem ce atribuie un numar unic fiecarei exploatatii care se înregistreaza, ce va fi utilizat pentru alte scopuri decât cele prevazute de prezenta norma sanitara veterinara, cu conditia sa se asigure identificarea unitatii.
Autoritatea sanitara veterinara centrala a României poate sa adauge si alte caractere la numarul de identificare, pentru identificarea de efective tinute în cladiri separate ale unitatii.

Standard European pentru cotete de gaini din anul 2012

Adaposturi standard de gaini

  1. fermierii trebuie sa asigure cel putin un cuibar la fiecare sapte gaini. In cazul in care se folosesc cuibare de grup, trebuie sa existe cel putin un metru patrat de spatiu de cuibar pentru maxim 120 de gaini. 
  2. Fermele trebuie dotate astfel incat toate gainile ouatoare sa aiba fie alimentatoare lineare, fie jgheaburi de baut continue.
  3. Spatiile destinate cresterii gainilor trebuie sa aiba si stinghii adecvate, fara margini ascutite si care sa asigure cel putin 15 cm pentru fiecare gaina. Stinghiile nu trebuie sa fie montate deasupra gunoiului iar distanta orizontala dintre acestea trebuie sa fie de cel putin 30 cm si sa fie montate la cel putin 20 cm de perete.
  4. Daca sistemele de crestere sunt folosite acolo unde gainile ouatoare se pot misca liber intre diferite niveluri, trebuie sa nu existe mai mult de patru niveluri iar spatiul de trecere intre acestea sa fie de cel putin 45 cm.
  5. Pasarile „europene” din fermele romanesti vor beneficia de locuri de baut si de mancat distribuite in asa fel incat sa ofere acces egal pentru toate pasarile.
  6. Daca gainile ouatoare au acces la spatii in aer liber trebuie sa existe mai multe deschizaturi auxiliare prin care acestea sa poata iesi afara. Iesirile trebuie sa aiba cel putin 35 cm inaltime si 40 cm latime si sa fie dispuse de-a lungul intregii cladiri. Este nevoie de o deschidere totala de 2 m la 1.000 de gaini.
Spatiile in aer liber trebuie sa aiba o suprafata corespunzatoare densitatii de pasari si caracteristicilor solului, pentru a preveni orice contaminare. De asemenea, trebuie sa fie dotate cu adapost de vreme rea si de animale de prada si, daca este necesar, cu jgheaburi de baut corespunzatoare.
Densitatea de pasari nu trebuie sa depaseasca 9 gaini ouatoare pe un metru patrat de suprafata utilizabila.
Totusi, acolo unde suprafata utilizabila corespunde suprafetei de teren disponibile, statele membre pot, pana la 31 decembrie 2011, sa autorizeze o densitate de pasari de 12 gaini pe metrul patrat.

COTETELE  IMBUNATATITE

Standarde in cotetele neimbunatatite
Lucrul cel mai important de stiut este ca acest tip de cotete nu mai poate fi utilizat de la 1 ianuarie 2012. Astfel de cotete trebuie, la randul lor, sa respecte anumite norme minime.
·     
    Pentru fiecare gaina ouatoare trebuie sa se asigure cel putin 550 cm˛ de suprafata de cotet, masurata in plan orizontal, care sa poata fi folosita fara restrictii si fara a include devieri ce pot limita suprafata disponibila.
·         Gainile trebuie sa aiba la dispozitie un jgheab pentru hrana. Lungimea jgheabului acestuia trebuie sa fie de cel putin 10 cm inmultit cu numarul gainilor din cotet. Daca nu se pun la dispozitie dispozitive tip biberon sau cani, fiecare cotet trebuie sa aiba un canal de baut continuu, de aceeasi lungime ca si jgheabul de mancare.
·         Cotetele trebuie sa fie de cel putin 40 cm inaltime in cel putin 65% din suprafata cotetului si de cel putin 35 cm in orice punct.
Dispozitii aplicabile cresterii in cotete imbunatatite
·         Inaltimea cotetului, cu exceptia suprafetei utilizabile mentionate mai sus va fi de cel putin 20 cm in fiecare punct si nici un cotet nu va avea o suprafata totala de mai putin de 2000 cm patrati.
·         Aceste cotete trebuie prevazute cu un cuibar, precum si cu gunoi, astfel incat gainile sa poata ciuguli si racai. Totodata in cotete trebuie montate stinghii adecvate, permitand cel putin 15 cm pe gaina, precum si un jgheab pentru hrana a carui lungime trebuie sa fie de cel putin 12 cm inmultit cu numarul de gaini din cotet.
·         Fiecare cotet trebuie sa aiba un sistem de baut corespunzator marimii grupului.
·         Pentru a facilita inspectarea, instalarea si depopularea gainilor, trebuie sa existe un culoar de o latime minima de 90 cm intre randurile cotetelor si un spatiu de cel putin 35 cm intre podeaua cladirii si randul cel mai de jos al cotetelor;
·         Suprafetele si echipamentele utilizate in diferitele sisteme de crestere a gainilor trebuie sa fie constituite din materiale care sa poata fi usor curatate si dezinfectate. De asemenea, materialele utilizate nu trebuie sa dauneze sanatatii animalelor.

sursa : Gazata de agricultura