Hrana ramelor in cutiile de compost de rama



Deseuri de mancare folosite pentru hranirea ramelor



Pentru cei care-si infiinteaza o cutie pentru producerea compostului de rama acasa , pot composta resturi de mâncare din gospodarie. 

Din păcate, nu toate resturile sunt create egale din punct de vedere al hranei pentru rame  (sau din punct de vedere al sănătății umane), astfel încât ar trebui să vorbim un pic despre ceea ce trebuie şi nu ar trebui să se adauge in interioarul unei cutii de compost.

DA

  • Legume si fructe deşeuri (citricele ar trebui să fie adăugate cu moderatie atunci când se utilizează compartimente mai mici)
  • Materiale care contin  amidon-paine, paste, orez, cartofi – toate cu moderatie
  • Gunoi de grajd (atentie la iepure și  pasăre –este nevoie de o mulţime de substrat pentru a echilibra habitatul ramelor)
  • Ziare mărunţite, prosoape de hârtie folosite (bunul simt se aplică aici), carton (în acelaşi timp adăuga orice deşeuri alimentare umede)
  • Coji de oua maruntite moderat
  • Zat de cafea
  • Plicuri de ceai folosite
NU

  • Excremente umane sau ale animalelor de companie
  • Materiale nebiodegradabile
  • Lapte/carne
  • Grasime animala sau vegetala , ulei
  • Produse chimice concentrate

Acestea sunt linii directoare  de bază, şi desigur exista si exceptii in anumite imprejurari. Cu siguranta voi  merge în detaliu mai mult în articolele  de mai târziu.

Ceva la care am facut aluzie în secţiunea anterioară a fost faptul că materiale uzate trebuie tinute pentru o perioadă de timp  sunt mai bune decât adăugându-le imediat.

Adesea oamenii presupun că ramele stau  direct pe deseurile adaugate ca hrana. Într-un sens  o fac, dar mai exact acestea sunt atrase de supa microbiana  care se formeaza pe resturile in putrezire. 
Dacă aruncati rame în o grămadă de coji de morcov proaspat rama nu va fi capabila sa înceapa prelucrarea materialului până când este suficienta  colonizarea microbiana .

După cum am menţionat mai sus, un mod adecvat de  a te asigura că  cutia de compost noua a pornit cu succes este de a amesteca o cantitate decentă de materiale reziduale vechi, cu aşternuturi proaspete, apoi pur şi simplu tinute impreuna  pentru o săptămână sau cam aşa înainte de adăugarea de rame.
Ştiu că acest lucru poate fi o provocare pentru cei nerăbdători să înceapa, dar va merge sigur un timp indelungat  asigurand succesul dumneavoastră.
Ar trebui să alegeţi să aşteptaţi , pentru ca veţi obţine rame în acelaşi timp , dar aş recomanda foarte mult sa încearcati să adaugati unele materiale parţial putrezite astfel încât ramele sa aiba ceva să se hrănească. Nu uitati ca nu toate felurile de rame se pot folosi pentru compostarea acasa.

Îmi place să păstrez deşeuri alimentare într-o cutie de lapte vechi, care se află sub chiuveta mea. În afară de comoditatea de a nu avea nevoie să-l iau în jos la subsol (unde se afla cutia mea de compost de rame se afla) sau exterior (la lada mea de worm compost în aer liber) de mai multe ori pe zi, acest lucru da timp pentru a permite colonizarea microbiana a resturilor . Aceasta nu va produce mizerie sau mirosuri in bucataria dumneavoastra si nici mai tarziu in container , dacă o faci corect (cu siguranta o sa scriu mai mult despre asta într-un alt articol).
Va urma producerea ramelor..............

Substratul pentru worm compostul de rama



Cum facem substratul pentru cutia de worm compost



 Pentru obtinerea de humus de rama  nu trebuie doar hrana pentru rame, dar, de asemenea, un fel de habitat pentru a trai normal. Condiţii de viaţă ideale pentru rame  pot fi create iniţial prin adăugarea de o mulţime de  materiale  si  deşeuri de material si apa pentru crearea substratului care le va asigura adapostul optim in timpul procesarii resturilor in humus de rama .

  Oamenii adesea se referă la conţinutul de umiditate de compostare ideal ca fiind similar cu cel al unui burete stors.

 Nivelurile mai ridicate de umiditate au tendinţa de a lucra mai bine pentru worm compost, dar aceasta este cu siguranta un ghid bun pentru a începe cu (mai ales atunci când se utilizează un compartiment etanș la apă).

 Unele materiale  pentru substrat includ carton tocat , ziar mărunţit, paie uscate vechi, puf de nucă de cocos, toamna frunze si turba (deşi eu nu prefer acest material, deoarece acesta nu este recoltat într-o manieră durabilă sau ecologica). Ramelei par să iubeasca frunzele putrezite, deci cu siguranta gramezile de frunze umede in putrefactie pot fi un adaos benefic hranirii ramelor si producerii compostului de rama. 

 Un dezavantaj  folosind frunze (în afară de caracterul sezonier) este faptul că ele într-adevăr nu absorb multa apa , si de aceea vom prefera un amestec de frunze şi carton maro (un alt material pentru care ramele  par a avea o afinitate reala ).

 Substratul va fi facut din materiale care de obicei va trebui să fie umezit înainte adaugarea ramelor. 

 De fapt, o practică pe care am recomanda-o este ca atunci când începeti un nou compartiment sa fie  aşternut un amestec cu o sumă decentă de deşeuri alimentare umede, apoi pur şi simplu, asigurandu-ne ca amestecul sta într-un compartiment inchis pentru o săptămână înainte de adăugarea de rame. 

 În acest fel creaţi un mediu foarte prietenos pentru rame ca să trăiască. În afară de activarea unei comunitati microbiene importante, acest lucru permite de umiditate uniforma pentru a lasa ramele sa circule libere de orice obstacol in interiorul cutiei de compost de rama.

Va continua cu resturi alimentare pentru hrana ramelor in cutiile de compost de rama............

Producerea humusului de rama , fertilizatorul nr.1 in lume



Metoda de producere a humusului de rama in cutii de mici dimensiuni

- aplicabila si in apartamente - .



 Există o mare varietate de opţiuni atunci când vine vorba de alegerea tipului de cutii in care doriţi să obtineti humus de rama .
 Dacă vă sunt la îndemână materiale si aveti indemanare , puteti construi propria cutie ,  sau dacă nu te deranjeaza  cheltuirea banilor, vei putea  opta pentru achiziţionarea unui sistem de obtinere a humusului de rama complet (care poate veni cu cutie(cutii), pat de cultura a ramelor şi chiar rame).

 Pentru oricine este interesat pur şi simplu sa încerce  vermicompostingul , este cel mai simplu sa foloseasca o cutie cu capac la care sa faca ajustari tinand cont de transparenta materialului cutiei , relatia dintre suprafata si adancime si posibilitati de aerisire. O cutie ideala va fi opaca.

 Ramele roşii (şi ramele de pământ în general) sunt foarte sensibile la lumina directă-aceasta poate duce la stres considerabil şi chiar moartea, dacă nu se pot ascunde. Atat timp cat pot sa se ascunda in adancime, nu trebuie sa avem grija de suprafata cutiei , ba chiar o suprafata mai mare poate fi folositoare.

 As recomanda fie înfiinţarea de mici cutii , ori o cutie mai mare in  dimensiuni. O mai mare capacitate a cutiei va avea avantajul unei accelerari in producerea humusului de rama datorita usurintei de a dirija masa ramelor in zonele necompostate. De exemplu, eu am o cutie foarte mare în aer liber (70 X 100 X 100 cm). Cu toate ca am experienţă in worm compost, mărimea acestui sistem este lipsită de griji. Chiar dacă există condiţii nefavorabile într-o secţiune de cutie, ramele se pot muta cu uşurinţă în multe alte zone favorabile. În mod similar, am tendinţa de a păstra 2 sau 3 compartimente interioare mici la un moment dat, plus o găleată de "preaplin" (pentru deşeurile in exces alimentar), făcând astfel mult mai uşor instituirea unor condiţii echilibrate.


 Un alt lucru important  este aerarea. Dacă ai folosit o cutie tipica de tip compartiment nu este o idee rea sa realizezi niste găuri în capac şi in lungul unei părţi înainte de adăugarea de patului(substrat) de rame, etc.


 Acest lucru permite mai mult debit de aer din afara  compartimentului. În cazul în care  cutia sta pe un fel de tava, puteti perfora  câteva găuri în partea de jos a cutiei , o modalitate foarte bună de a asigura ca conţinutul compartimentelor sa nu fie prea băltite.
Urmeaza substratul pentru rame......