Substratul pentru worm compostul de ramaCum facem substratul pentru cutia de worm compost Pentru obtinerea de humus de rama  nu trebuie doar hrana pentru rame, dar, de asemenea, un fel de habitat pentru a trai normal. Condiţii de viaţă ideale pentru rame  pot fi create iniţial prin adăugarea de o mulţime de  materiale  si  deşeuri de material si apa pentru crearea substratului care le va asigura adapostul optim in timpul procesarii resturilor in humus de rama .

  Oamenii adesea se referă la conţinutul de umiditate de compostare ideal ca fiind similar cu cel al unui burete stors.

 Nivelurile mai ridicate de umiditate au tendinţa de a lucra mai bine pentru worm compost, dar aceasta este cu siguranta un ghid bun pentru a începe cu (mai ales atunci când se utilizează un compartiment etanș la apă).

 Unele materiale  pentru substrat includ carton tocat , ziar mărunţit, paie uscate vechi, puf de nucă de cocos, toamna frunze si turba (deşi eu nu prefer acest material, deoarece acesta nu este recoltat într-o manieră durabilă sau ecologica). Ramelei par să iubeasca frunzele putrezite, deci cu siguranta gramezile de frunze umede in putrefactie pot fi un adaos benefic hranirii ramelor si producerii compostului de rama. 

 Un dezavantaj  folosind frunze (în afară de caracterul sezonier) este faptul că ele într-adevăr nu absorb multa apa , si de aceea vom prefera un amestec de frunze şi carton maro (un alt material pentru care ramele  par a avea o afinitate reala ).

 Substratul va fi facut din materiale care de obicei va trebui să fie umezit înainte adaugarea ramelor. 

 De fapt, o practică pe care am recomanda-o este ca atunci când începeti un nou compartiment sa fie  aşternut un amestec cu o sumă decentă de deşeuri alimentare umede, apoi pur şi simplu, asigurandu-ne ca amestecul sta într-un compartiment inchis pentru o săptămână înainte de adăugarea de rame. 

 În acest fel creaţi un mediu foarte prietenos pentru rame ca să trăiască. În afară de activarea unei comunitati microbiene importante, acest lucru permite de umiditate uniforma pentru a lasa ramele sa circule libere de orice obstacol in interiorul cutiei de compost de rama.

Va continua cu resturi alimentare pentru hrana ramelor in cutiile de compost de rama............