Producerea humusului de rama , fertilizatorul nr.1 in lume



Metoda de producere a humusului de rama in cutii de mici dimensiuni

- aplicabila si in apartamente - .



 Există o mare varietate de opţiuni atunci când vine vorba de alegerea tipului de cutii in care doriţi să obtineti humus de rama .
 Dacă vă sunt la îndemână materiale si aveti indemanare , puteti construi propria cutie ,  sau dacă nu te deranjeaza  cheltuirea banilor, vei putea  opta pentru achiziţionarea unui sistem de obtinere a humusului de rama complet (care poate veni cu cutie(cutii), pat de cultura a ramelor şi chiar rame).

 Pentru oricine este interesat pur şi simplu sa încerce  vermicompostingul , este cel mai simplu sa foloseasca o cutie cu capac la care sa faca ajustari tinand cont de transparenta materialului cutiei , relatia dintre suprafata si adancime si posibilitati de aerisire. O cutie ideala va fi opaca.

 Ramele roşii (şi ramele de pământ în general) sunt foarte sensibile la lumina directă-aceasta poate duce la stres considerabil şi chiar moartea, dacă nu se pot ascunde. Atat timp cat pot sa se ascunda in adancime, nu trebuie sa avem grija de suprafata cutiei , ba chiar o suprafata mai mare poate fi folositoare.

 As recomanda fie înfiinţarea de mici cutii , ori o cutie mai mare in  dimensiuni. O mai mare capacitate a cutiei va avea avantajul unei accelerari in producerea humusului de rama datorita usurintei de a dirija masa ramelor in zonele necompostate. De exemplu, eu am o cutie foarte mare în aer liber (70 X 100 X 100 cm). Cu toate ca am experienţă in worm compost, mărimea acestui sistem este lipsită de griji. Chiar dacă există condiţii nefavorabile într-o secţiune de cutie, ramele se pot muta cu uşurinţă în multe alte zone favorabile. În mod similar, am tendinţa de a păstra 2 sau 3 compartimente interioare mici la un moment dat, plus o găleată de "preaplin" (pentru deşeurile in exces alimentar), făcând astfel mult mai uşor instituirea unor condiţii echilibrate.


 Un alt lucru important  este aerarea. Dacă ai folosit o cutie tipica de tip compartiment nu este o idee rea sa realizezi niste găuri în capac şi in lungul unei părţi înainte de adăugarea de patului(substrat) de rame, etc.


 Acest lucru permite mai mult debit de aer din afara  compartimentului. În cazul în care  cutia sta pe un fel de tava, puteti perfora  câteva găuri în partea de jos a cutiei , o modalitate foarte bună de a asigura ca conţinutul compartimentelor sa nu fie prea băltite.
Urmeaza substratul pentru rame......

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.