Oua de gaina de culori diferite ?




Gaini care fac oua colorate

Cine nu a auzit ca exista gaini care fac ouale de alte culori decat cele cu care suntem obisnuiti ?

Cati gospodari nu ar dori macar o gaina care sa faca oua de o culoare neobisnuita pentru a-si face vecinii invidiosi ?

Ei bine, este posibil acum in Romania si foarte usor de obtinut cateva oua de incubat sau cateva pasari care sa faca ouale “speciale” pe care le dorim. Trebuie insa sa stim care sunt rasele de gaini care fac minunatele oua diferit colorate iar in cunostinta de cauza sa incercam sa le obtinem, sau sa cumparam cateva exemplare de oua din rasele dorite.

Rasa Araucana – rasa cea mai dorita de crescatorii de gaini de rasa pentru caracteristica oualor colorate in alb, albastru, verde , diferite nuante intre cele mentionate



Rasa Marans – rasa de gaini care face oua in nuante deosebite de maro 



Rasa Yokohama – rasa de gaini care face oua de culoare crem

Rasa Plymouth Rock – rasa de gaini care face oua in nuante de maro deschis



Acum , daca am aflat cateva din rasele de gaini care fac oua in culori deosebite, mai trebuie doar sa gasim crescatorii care au aceste rase in gospodaria sau crescatoria lor si pot vinde pasari adulte, pui si oua de incubat din aceste rase.

Pastrarea oualor de pasare pana la consum



Cum sa pastram ouale in conditii de siguranta alimentara





   Daca pastram curatenia in cotetul de pasari , in primul rand in cuibare avem paie sau substratul proaspat si fara dejectii, vom avea oua curate, cu coaja fara impuritati.
    Aceste oua se pot pastra foarte bine in frigider in partea de jos , pentru ca isi pastreaza membrana de protectie.
   In cazul oualor murdare de noroi, dejectii sau alte impuritati lipite pe coaja oualor, in primul rand le vom indeparta de la incubare daca colectam oua pentru closti sau incubator iar in acelasi timp le vom curata cu u smirghel foarte fin sau o carpa usor rugoasa fara sa le frecam excesiv si fara a le spala cumva cu apa foarte rece. De preferinta o carpa umeda curata ar trebui sa fie de ajuns. Pastrarea se va face dupa uscare dupa marcarea datei cum am spus in partea unde se tin verdeturile din frigider si nu se vor consuma in primele 24 de ore de la colectare.
   Se pot pastra in conditii de siguranta alimentara oua de la curcani , gaini , gaste , etc...




Pofta buna !