Incubarea oualelor de rata



 

    Ouale de rate Muscovy au nevoie de 35 de zile de incubatie; ouale altor varietati de rate necesita 28 de zile. O closca gaina sau rata poate cloci 9 pana la 11 oua de rata.    Plasati cuibul intr-un loc unde nu va fi deranjat pe perioada incubatiei si asigurati clostei o sursa convenabila de apa si hrana.

    Cuibul trebuie verificat la timpul eclozarii. Luati din cuib primii bobocei aparuti si plasati-I la caldura. Aceasta previne parasirea cuibului de catre closca inainte de terminarea clocitului sau strivirea bobocilor.


    Daca folositi un incubator pentru ouale de rata, urmati indicatiile producatorului pentru aparatul folosit. Intoarceti ouale de 3 – 5 ori pe zi pana cu 3 zile inainte de eclozare. Unii crescatori incearca sa mentina o umiditate usor crescuta in incubator pentru oualele de rata fata de cele de gaina, in special in perioada eclozatului. In unele cazuri, stropirea oualelor cu apa calduta de 2 ori pe zi pana in cea de=a 25-a zi s-a dovedit folositoare; alti crescatori au avut rezultate bune fara stropire.

   Tineti cont de orice modificari pe care le faceti in procedura de incubare pentru a le putea verifica rezultatele si a le adopta pe cele care pot avea succes.




Organizarea reproducatorilor de rata







     Selectati prasila din pasari eclozate in aprilie si mai. Folosind masculi din carduri timpurii asigura maturitatea lor pentru imperechere la inceputul urmatorului an.Alegeti pasari viguroase, cu o greutate , conformatie si penaj bune. Un mascul la 5 – 6 femele e proportia optima. Pasarile tinere vor fi selectate numai din familii cu o fertilitate, productie de oua si clocire bune.
    Identificarea femelelor si masculilor e necesara cand vrem sa selectam pasari pentru grupul de prasila si pentru expozitii. Chiar si pasarile care au culori diferite ale penajului in functie de sex se pot asemana mult in timpul verii. Ratele si gastele se pot diferentia observand forma cloacei, dar aceasta metoda necesita experienta si e mai usor de practicat la puii de cateva zile sau in timpul sezonului de imperechere. La unele varietati de rate masculul poseda pene curbate caracteristice la baza cozii. Dupa varsta de 6 saptamani si sunetul pe care il fac ratustele ne pot da o idee asupra sexului lor. Femelele au in general un macanit clar, sonor in timp ce masculii macane mai incet si ragusit.
    Pasarile pentru prasila nu trebuie ingrasate prea mult. Hrana lor trebuie sa fie cu un continut energetic mai scazut decat starterul si ratia de crestere. Daca mentineti formula de crestere, diminuati gradat cantitatea pana la 70% din cantitatea initiala.
    Incepeti diminuarea ratiei cu aproximativ o luna inainte de inceperea ouatului. Nu folositi pasari mai tinere de 7 luni. Adaugarea cochiliilor de scoici macinate in hrana pentru imbunatatirea calitatii cojii ouolelor este optionala. Productia de oua poate fi stimulate prin prelungirea duratei zilei cu iluminat artificial. Trebuie asigurate 14 ore de lumina zilnic cu 3 saptamani inainte de perioada dorita de ouat.    Pasarile vor da productia maxima de oua circa 5 – 6 saptamani. Varietatile de pasari ptr. carne vor mentine aproximativ 50% din productia de oua ptr. 5 luni.
    Pasarilor de prasila trebuie sa li se asigure un adapost curat, uscat si bine ventilat. Alocati 1.20 – 1.50m de spatiu pe podea ptr. fiecare pasare.Deseori pasarile sunt inchise peste noapte si eliberate in curte in timpul zilei. Asigurati cuibare la nivelul solului. Majoritatea oualelor sunt depuse dimineata devreme. Adunati ouale pe la 7 dimineata si lasati pasarile in curte. Daca unele pasari stau pe cuib, mai adunati o data oualele mai tarziu in cursul zilei. Curatenia, podeaua si umplutura cuibarului uscate, contribuie la producerea unor oua curate.
   Ouale murdare trebuie curatate cat mai repede. Ele trebuie spalate in apa calda (cu cel putin 10 -12 grade mai calda decat ouale) continand un detergent special pentru curatatul si dezinfectarea oualelor, folosit conform indicatiilor producatorului. Depozitati ouale pentru incubat la 12 grade Celsius si umiditate relative de 75%. Ouale pastrate mai mult de 2 saptamani au o fertilitate scazuta. Daca pastrati oualele mai mult de o saptamana intoarceti oualele zilnic pentru a Evita lipirea galbenusului de coaja.

Hranirea bobocilor de rata



   


    Bobocii trebuie sa aiba hrana si apa la dispozitie de la inceput , indiferent daca provin de la closca sau clocitoare. Folositi adapatoare in care pasarile nu pot intra. Aceasta e important mai ales in puiernita deoarece bobocii racesc usor daca se uda cat sunt inca cu puf. Tigai sau trocute cu plasa de protective sunt satisfacatoare. Amplasati adapatorile deasupra unor cadre joase acoperite cu plasa pentru a reduce problemele cu udarea asternutului. Schimbati adapatoarele sau ajustati dimensiunile pe masura ce pasarile cresc. Adapatorile trebuie sa fie sufficient de late si adanci ca o pasare sa-si poata inmuia ciocul si capul in apa.

    In unele zone, comerciantii au furaj cu o formula speciala pentru hrana ratelor. Daca nu gasiti astfel de furaj, folositi starter pentru pui sau boboci pentru primele 2 sau 3 saptamani. Plasati hrana in primele zile pe cofraje de oua sau alta hartie cu asperitati. Suprafetele netede, alunecoase pot cauza ranirea picioarelor. Dupa 2 sau 3 saptamani bobocii pot fi hraniti cu pelete de crestere a puilor plus porumb macinat sau alte cereale. Asigurati hrana pasarilor in permanenta. Folosirea hranei in pelete sau sfaramata duce la eficienta hranirii si diminuarea risipei de furaj.

     Ratele sunt usor de crescut deoarece sunt rezistente si nu sunt susceptibile la multe din bolile comune puilor. De obicei nu este necesara folosirea hranei cu medicamente. In hrana ratelor au fost aprobati foarte putini aditivi pentru nutritie sau in scop medical. Pasarile de apa pot fi mai sensibile la anumite medicamente decat alte specii de pasari. Folosirea incorecta a unor furaje cu medicamente destinate pentru pui de gaina sau curcani pot face rau bobocilor.

    Cardurile mici de ratuste crescute la sfarsitul primaverii cu acces la hrana verde in aer liber au in general putine probleme de nutritie. Desi ratele nu pasuneaza la fel de mult ca gastele ele totusi consuma verdeata si de aceea cardurile sunt lasate libere la ferme. Verdeata tocata poate fi data pasarilor cand sunt tinute inchise din cauza vremii nefavorabile. Apa pentru inotat nu este necesara pentru o productie buna in cazul ratelor.

In conditii comerciale, bobocii de rasa Pekin sunt buni ptr comercializare la varsta de 7 – 9 saptamani.  Aceste pasari cantaresc 2.5 – 3.5kg si au consumat 10 – 13kg de hrana. Rasa Rouen crescuta in conditii de ferma au nevoie de 5 luni pentru a atinge aceasta greutate, ratele Muscovy au nevoie chiar de mai mult timp.

    Ratele crescute pentru consum casnic sau vanzari locale limitate pot fi sacrificate oricand. Daca bobocii sunt tinuti mai mult de 11 – 12 saptamani incep sa dea noi tuleie, facand curatatul dificil pentru alte cateva saptamani. Din acest motiv crescatorii comerciali trebuie sa planifice in avans procesarea.