Selectati prasila din pasari eclozate in aprilie si mai.
Folosind masculi din carduri timpurii asigura maturitatea lor pentru
imperechere la inceputul urmatorului an.Alegeti pasari viguroase, cu o greutate
, conformatie si penaj bune. Un mascul la 5 – 6 femele e proportia optima.
Pasarile tinere vor fi selectate numai din familii cu o fertilitate, productie
de oua si clocire bune.
Identificarea femelelor si masculilor e necesara cand vrem
sa selectam pasari pentru grupul de prasila si pentru expozitii. Chiar si
pasarile care au culori diferite ale penajului in functie de sex se pot asemana
mult in timpul verii. Ratele si gastele se pot diferentia observand forma
cloacei, dar aceasta metoda necesita experienta si e mai usor de practicat la
puii de cateva zile sau in timpul sezonului de imperechere. La unele varietati
de rate masculul poseda pene curbate caracteristice la baza cozii. Dupa varsta
de 6 saptamani si sunetul pe care il fac ratustele ne pot da o idee asupra
sexului lor. Femelele au in general un macanit clar, sonor in timp ce masculii
macane mai incet si ragusit.
Pasarile pentru prasila nu trebuie ingrasate prea mult.
Hrana lor trebuie sa fie cu un continut energetic mai scazut decat starterul si
ratia de crestere. Daca mentineti formula de crestere, diminuati gradat
cantitatea pana la 70% din cantitatea initiala.
Incepeti diminuarea ratiei cu aproximativ o luna inainte de
inceperea ouatului. Nu folositi pasari mai tinere de 7 luni. Adaugarea
cochiliilor de scoici macinate in hrana pentru imbunatatirea calitatii cojii
ouolelor este optionala. Productia de oua poate fi stimulate prin prelungirea
duratei zilei cu iluminat artificial. Trebuie asigurate 14 ore de lumina zilnic
cu 3 saptamani inainte de perioada dorita de ouat. Pasarile vor da productia
maxima de oua circa 5 – 6 saptamani. Varietatile de pasari ptr. carne vor
mentine aproximativ 50% din productia de oua ptr. 5 luni.
Pasarilor de prasila trebuie sa li se asigure
un adapost curat, uscat si bine ventilat. Alocati 1.20 – 1.50m de spatiu pe
podea ptr. fiecare pasare.Deseori pasarile sunt inchise peste noapte si
eliberate in curte in timpul zilei. Asigurati cuibare la nivelul solului.
Majoritatea oualelor sunt depuse dimineata devreme. Adunati ouale pe la 7
dimineata si lasati pasarile in curte. Daca unele pasari stau pe cuib, mai
adunati o data oualele mai tarziu in cursul zilei. Curatenia, podeaua si
umplutura cuibarului uscate, contribuie la producerea unor oua curate.
Ouale murdare trebuie curatate cat mai repede. Ele trebuie
spalate in apa calda (cu cel putin 10 -12 grade mai calda decat ouale)
continand un detergent special pentru curatatul si dezinfectarea oualelor,
folosit conform indicatiilor producatorului. Depozitati ouale pentru incubat la
12 grade Celsius si umiditate relative de 75%. Ouale pastrate mai mult de 2
saptamani au o fertilitate scazuta. Daca pastrati oualele mai mult de o
saptamana intoarceti oualele zilnic pentru a Evita lipirea galbenusului de
coaja.