Hranirea bobocilor de rata   


    Bobocii trebuie sa aiba hrana si apa la dispozitie de la inceput , indiferent daca provin de la closca sau clocitoare. Folositi adapatoare in care pasarile nu pot intra. Aceasta e important mai ales in puiernita deoarece bobocii racesc usor daca se uda cat sunt inca cu puf. Tigai sau trocute cu plasa de protective sunt satisfacatoare. Amplasati adapatorile deasupra unor cadre joase acoperite cu plasa pentru a reduce problemele cu udarea asternutului. Schimbati adapatoarele sau ajustati dimensiunile pe masura ce pasarile cresc. Adapatorile trebuie sa fie sufficient de late si adanci ca o pasare sa-si poata inmuia ciocul si capul in apa.

    In unele zone, comerciantii au furaj cu o formula speciala pentru hrana ratelor. Daca nu gasiti astfel de furaj, folositi starter pentru pui sau boboci pentru primele 2 sau 3 saptamani. Plasati hrana in primele zile pe cofraje de oua sau alta hartie cu asperitati. Suprafetele netede, alunecoase pot cauza ranirea picioarelor. Dupa 2 sau 3 saptamani bobocii pot fi hraniti cu pelete de crestere a puilor plus porumb macinat sau alte cereale. Asigurati hrana pasarilor in permanenta. Folosirea hranei in pelete sau sfaramata duce la eficienta hranirii si diminuarea risipei de furaj.

     Ratele sunt usor de crescut deoarece sunt rezistente si nu sunt susceptibile la multe din bolile comune puilor. De obicei nu este necesara folosirea hranei cu medicamente. In hrana ratelor au fost aprobati foarte putini aditivi pentru nutritie sau in scop medical. Pasarile de apa pot fi mai sensibile la anumite medicamente decat alte specii de pasari. Folosirea incorecta a unor furaje cu medicamente destinate pentru pui de gaina sau curcani pot face rau bobocilor.

    Cardurile mici de ratuste crescute la sfarsitul primaverii cu acces la hrana verde in aer liber au in general putine probleme de nutritie. Desi ratele nu pasuneaza la fel de mult ca gastele ele totusi consuma verdeata si de aceea cardurile sunt lasate libere la ferme. Verdeata tocata poate fi data pasarilor cand sunt tinute inchise din cauza vremii nefavorabile. Apa pentru inotat nu este necesara pentru o productie buna in cazul ratelor.

In conditii comerciale, bobocii de rasa Pekin sunt buni ptr comercializare la varsta de 7 – 9 saptamani.  Aceste pasari cantaresc 2.5 – 3.5kg si au consumat 10 – 13kg de hrana. Rasa Rouen crescuta in conditii de ferma au nevoie de 5 luni pentru a atinge aceasta greutate, ratele Muscovy au nevoie chiar de mai mult timp.

    Ratele crescute pentru consum casnic sau vanzari locale limitate pot fi sacrificate oricand. Daca bobocii sunt tinuti mai mult de 11 – 12 saptamani incep sa dea noi tuleie, facand curatatul dificil pentru alte cateva saptamani. Din acest motiv crescatorii comerciali trebuie sa planifice in avans procesarea.