Pui Organic(Bio) de la supermarket ?

 Pui în aer liber - dar nu atât de liberi cat s-ar crede!



Cred ca va ganditi, ca noi toti inainte de a trece pe la supermarket, sa cumparati numai ouă ecologice şi pui crescuti ecologic. Da, aceste pasari nu au un sistem sau rutină de administrare de antibiotice, dar nu au intotdeauna acces la fel de mult în aer liber , asa cum credeti dvs.
Este de preferat cresterea free range cu hrana organica in gospodariile populatiei si achizitionarea de acolo.
Puii în aer liber, în principal, sunt adăpostiti în hale mari care au acces la aer liber. Aşa că mulţi pui nu pot găsi uşa deschisă spre exterior, si prin urmare, petrec mai mult timp în interior decât afară.
În plus, în timpul sezonului umed acesti puii in loc de aer liber ar putea fi adăpostiti în hale pentru săptămâni la un moment dat.

Multe ferme de pui în aer liber nu au spaţiu pentru rotaţia efectivelor iar hranirea lor este permis a se face in curte cu furaje modificate genetic.



Noi analizăm puii crescuti organic. Fermierilor de pui organici nu le sunt permise cantitati mai mari de 5 pui pe metru pătrat. La suprafata de pasunat mare, este dubla rata de alocare pentru puii de găină în aer liber, iar acest lucru este permis doar dacă toţi puii organici au acces bun la păşune şi rotaţia efectivelor la păşuni odihnite este obligatorie.
 Nu există nici o rutină pentru utilizarea antibioticelor şi administrarea  furajelor modificate genetic nu este permisa. In cresterea Organica este permisa doar ca hrana sa fie prelucrata in granule din cereale si stoturi organice certificate, iar bunăstărea puilor este primordială.
În timp ce unele ferme de pui recurg la hranire forţată şi lumină artificială pentru a creşte producţia de oua, fermele ecologice trebuie să respecte ciclul de pui şi permite hranire fortata și lumina artificiala doar la trecerea de la pui crescuti la gaini de oua devenind ferme producătoare de oua.
Si daca tot vorbim de pui crescuti organic, multe etichete “ tin mortis” sa ne aiureasca cu inscriptii ca “ corn–feed” pe carnea de pui din import asta nu inseamna ca decat ca puiul sau gaina a fost hranita cu porumb fara a se specifica daca a fost sau nu modificat genetic si/sau utilizate chimicale pentru cresterea lui.
De asemenea inscriptia “ chemical free “ sau “ fara chimicale” nu inseamna decat ca s-au folosit sau nu substante chimice la spalarea si ambalarea pui;or sacrificati.
Deci, asta este ce avem, oameni buni.
A obtine raspunsuri adevarate la intrebarile cum au fost crescuti puii in fermele care au pus produsele pe rafturi este imposibil sau obtinem o minciuna.
 Pentru cei dintre voi care nu aveti ferme, ferme mici sau un petic de pământ pe langa casa, poate face  o diferenţă în modul în care produsele alimentare este produs de către alţii doar citind cu atentie etichetele de produs sau facand comparatie cu produsele din gospodariile individuale pe care le cunoasteti.
Carnea ieftina de pasare din comert nu va fi niciodata organica oricat de mult ar dori supermarketurile sa va atraga ca clienti.
Gaina crescuta free range , organic

Nu sunt toti puii la fel ? De ce platiti mai mult pentru un pui Organic?


Gaini crescute intensiv

Ce atata tam-tam despre puii de găină, carne şi ouă ? Ele nu sunt toate la fel ? Puiul organic este scump. De ce ar trebui să plătiţi mai mult pentru carne şi ouă ? De ce să cumpăraţi păsări de curte spre deosebire pasari de crescătorie crescute intensiv ?

Ei bine, aceste pasari pot fi mai scumpe, desigur, dar ca zicala “ mananci ce cumperi si pentru ce platesti “ . Nu sunt păsările  crescute in hala care au acces la exterior la fel cu cele crescute “free range” ? Nu sunt toate la fel ? Ei bine, nu, nu sunt.


Deci ce optiuni in calitate de consumatori, avem? Ei bine, exista 4 optiuni:

  • pasari(gaini sau pui) crescute in baterii
  • pasari(gaini sau pui) crescute in hale de crestere
  • pasari(gaini sau pui) crescute “Free-range”( deschidere permanenta la pasune)
  • pasari(gaini sau pui) crescute “ organic ”
Deci, ce este diferenţa dintre ele? Pasari crescute in baterii  versus Pasari crescute organic ?



Găinile sau puii de găină crescuti în baterii este opţiunea in agricultura intensiva . Acestea sunt găinile care-si trăiesc viaţa scurta în condiţii oribile pentru a vă oferi atât de ouă şi carne. Ele nu au acces la lumea exterioară şi, prin urmare, nu pot avea acele comportamente normale ca de exemplu sa faca o baie de nisip sau sa caute mâncare scurmand sau ciugulind iarba proaspata.

In baterii , puii de gaina impart un spatiu precar de 1mp la 18-20 exemplare , nu pot sa-si intinda aripile si de multe ori sunt mutilati prin taierea unei parti din cioc pentru a nu se ciuguli unii pe altii .

Ciugulitul repetat cauzeaza pierderea de pene si singerari repetate , canibalismul fiind stimulat de sangele aparut dupa ciugulit. Dupa cca 3 luni , puii din baterii se sorteaza si de obicei sunt vanduti pentru crestere intensiva sau catre populatie , noua imbracare cu pene ascunzand toate traumele indurate.

Gainile crescute in baterii sufera de altfel de lipsa cuibarelor, colectarea oualor facandu-se prin inclinarea podelelor alunecoase din cauza dejectiilor greu de curatat.

Hrana gainilor si puilor crescuti in baterii este de cele mai multe ori alcatuita din organisme modificate genetic si contin antibiotice si alte medicamente pentru limitarea mortalitatii mai ridicate decat in celelalte metode de crestere.





Cresterea in hale de crestere faţă de puii crescuti organic



In hala de crestere puii se simt relativ mai bine, dar în multe cazuri, acestea evita doar supra aglomerarea din baterii, aglomerarea este diminuata dar nu evitata complet si doar imbunatateste condiţiile lor de viaţă şi, din nou, nu ajung sa vada lumea de afara. Aici au mai mult loc , adica doar  aproximativ 15 pui la un metru pătrat, mai putin cu 3-4 pui decât păsările 18 buc /mp  în ferme de baterie.

În hale de crestere , puilor le sunt permise mai multe miscari pentru a-si exprima cat mai mult din comportamentul lor natural. Ei primesc cutii-cuiburi, şi le sunt date stinghii să se aşeze. În plus, pe podelele din hale sunt răspândite , de obicei,  paie si o formă de gunoi care permite puilor să incerce  căutarea unor imaginare insecte sau  mancarea cazuta din hranitori.



Gaini “Free-Range” fata de Gaini crescute  Organic


 Puii în aer liber sunt norocosi. Ei au acces la lumea mare şi sunt permise Nutreturi complexe si insecte şi larve. Atunci când sunt adăpostite în vreme rea şi noaptea, ele sunt adunate in adaposturi de păsări 10 buc. pe metru pătrat. Afara sunt lasate la o densitate de 750 păsări pe hectar.