CRESTEREA CURCANILOR - O AFACERE PENTRU ACASA


 Scurte informatii despre cresterea curcanilor

Această pasăre face parte din categoria animalelor crescute exclusiv pentru carne. Curcanul, ca pasare de curte se regăseşte în clasa Meleagris ce cuprinde 6 subspecii. Din acestea 6, două au ajutat la perpetuarea curcanului modern: Meleagris gallopavo şi Meleagris ocellata. Pentru mulţi fermieri, această pasăre e o adevărată mină de aur deoarece raportat la carnea rezultată şi profitul obţinut, se investeşte relativ puţin într-o crescătorie de curcani.
Scurt istoric al speciei 
Curcanul e o pasăre originară din nordul Statelor Unite ale Americii, fiind domesticită de către locuitorii continentului american. Există dovezi clare care atestă că aztecii foloseau foarte mult carnea de curcan pentru că e bogată în proteine (atât carnea cât şi ouăle produse), penele fiind utilizate în scopuri decorative.
Primii curcani au ajuns în Europa datorită spaniolilor care au împrumutat obiceiul creşterii acestor păsări. Odată aduşi pe bătrânul continent, spaniolii au început să perpetueze specia, astfel că azi avem Curcanul Spaniol sau Royal Palm.
De asemenea, se presupune că locuitorii coloniilor americane vânau curcani sălbatici pentru a-i găti de celebra sărbătoare americană Thanksgiving. Odată cu începutul secolului 20, popularitatea acestor păsări a atins cote impresionante, ajungându-se chiar la obţinerea unor specii noi precum Beltsville Small White.
Înaintea celui De-al Doilea Război Mondial, carnea de curcan era un lux, cel puţin în Marea Britanie, folosindu-se mai mult carne de gâscă sau de vită. Cele mai întâlnite specii de curcani din Anglia zilelor noastre sunt Norfolk Black şi Norfolk Bronze (sau Cambridge Bronze
Cresterea curcanilor acasa (microferma)

 Pentru a creşte aceste păsări, ai nevoie de ouă pentru incubator sau de pui mici. Odată ce curcanii au ajuns în săptămâna 5/6, poţi decide pentru ce îi vei creşte. Fie pentru ouă, pentru a-ţi asigura perpetuarea speciei şi necesarul de proteine, sau pentru carne.
Dacă vrei să creşti doar câţiva curcani, pentru consum casnic, atunci ai nevoie de o curte plină de vegetaţie pentru aceste păsări.
În cazul unei crescătorii bine pusă la punct, trebuie să ştii că ouăle de curcă pentru clocit trebuie produse în ferme unde se află şi genitorii. Se recomandă inseminarea artificială şi creşterea separată a masculilor de femele. O curcă va depune ouă o perioadă de 24 de săptămâni, timp în care va depune între 90 şi 110 ouă/pasăre.
Perioada de incubaţie a unui ou de curcă este de 28 de zile. E foarte important ca mediul în care trăiesc femelele, dar şi cel în care sunt depozitate ouăle, să fie curat, pentru a se evita transmiterea unor viruşi patogeni precum microplasma. După prima zi după ce au fost puse la incubator, ouăle trebuie întoarse în incubatoare. Între 10 şi 14 zile se pot observa ouăle fertile şi cele infertile. Cele din urmă se vor scoate din incubator. După cele 28 de zile, puii rezultaţi pot fi crescuti în adaposturi speciale, separându-se masculii de femele deoarece există diferenţe de creştere între cele două sexe.
Hrana puilor consistă în principal în făină de mălai, mâncare din soia îmbogăţită cu vitamine şi minerale. În funcţie de vârstă şi felul în care se dezvoltă, se vor adăuga porţii de hrană bogată în proteine, carbohidraţi şi grăsimi.


 Adaposturile pentru păsări pot fi construite din carton sau plasă de sârmă. E foarte important ca toate spaţiile unde vor locui puii să fie igienizate şi dezinfectate, chiar dacă în acelaşi spaţiu au locuit alte generaţii de pui sănătoşi. În ţarc se vor instala radiatoare pentru a încălzi spaţiul şi becuri pentru iluminarea corespunzătoare iar ca aşternut se poate folosi rumeguş. Dispozitivele pentru hrană şi apă se vor vopsi cu roşu iar apa trebuie îmbogăţită cu 0,2g/litru cu glucoză.
În cazul în care observi semne de agresivitate şi de canibalism, se recomandă folosirea unor mici plăcuţe rotunde, de culoare verde sau multicolora. În felul acesta puii se vor certa pentru plăcuţă şi nu-şi vor ciuguli penele.

24 de comentarii:

  1. foarte bun articolul felicitari pentru blog...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi bune niste linkuri catre alte situri (postari) despre curcani.. Bune informatii

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca m-a apuc sa cresc curcani de carne unde ii vind, s-au cui ma adresez daca vrea sa cumpere curcani de carne
    De crescut ii cresc si apoi ce fac cu ei????
    Eu am cumparat o ferma(un CAP)cu 5000mp teren si pot sa crecsc si altceva , dar ma intereseaza sa-mi cumpere cineva aceste animale
    MA puteti indruma cui sa ma adresez s-au la cine???
    S-au de ce nu giste,rate,tauri de carne???? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I-ti spun eu cu se vand.
      Ne-am cumparat 15 curci de carne in ideea de consum propriu pentru trei familii(eu, sora mea si parintii nostri.
      Numai din discutiile cu colegii de servici, cu vecinii puteam sa vindem mai mult de 15 curci. Si nu am facut oferte de vanzare, pur si simplu am spus ca crestem curci si cererile au venit singure. Am vandut noua curci la 18 lei Kg. pot spune ca am iesit cu un mic plus si cu curcile consumate gratis.

      Ștergere
  4. bravo cash.comentariu scurt ,la obiect si pertinent,ca sa nu mai spun ca si corect gramatical.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gresit comentariul .Daca oferi calitate nu se poate sa nu reusesti sa iti vinzi produsele.Calitate inseamna sa sde diferentieze de cea ce gasesti in magazin .Culoare frumoasa a pielii ,grasime galbena si textura carnii sa arate ca sunt crescute in gospodaria proprie si au vazut lumina zilei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Calitatea se subintelege in comentariul meu. Nu am vazut pasari crescute in gospodarie fara sa fie lasate libere macar din cand in cand , iar depre hrana ... Am o postare sau doua referitor la hranirea pasarilor , in ferme mici semi libere si in curtea de pasari din gospodaria proprie. Nu sunt obligatorii ci numai informative. Multumesc pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SI UNDE LE SACRIFICATI AUTORIZAT??
      ASTA E ADEVARATA PROBLEMA

      Ștergere
    2. Abatorul de sacrificare este necesar doar daca aveti o ferma cu sacrificari mai mari de 50 capete de pasari .O postare cu posibile raspunsuri va fi publicata curand.
      http://cozosaur.com/idei-de-afaceri/abator-mobil/ -

      Ștergere
  7. suntde acord cu Cash daca nu ai pasiune si nu.ti place ce faci na-i sa reusesti niciodata.cand te apuci de crescut pasari nu trebuie sa le privesti de la inceput ca pe o sursa de venit ci ca pe o pe niste membri din familie.rezultatele vin cu siguranta.mersi cash poate vom mai vorbi pt.ca voi creste si eu pasari in viitor

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu destula pasiune si putina rabdare, putin management si ceva noptiuni despre marketing si vanzare iti poti gasi clienti foarte usor. Problema e ca multi raman doar la idee din cauza ca le e frica de un eventual esec. Si inca ceva, daca oferi calitate orice produs se vinde singur tinand cont ca in tara prin magazine nu gasesti decat produse de proasta calitate. Eu va doresc bafta tuturos si mult succes in afaceri. Pana la urma totul trebuie vazut ca un bussines.

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut si Hristos a Inviat!Inca sint Pastile .
    Un prieten mia dat o cusca si 2 iepuri...Pe aici a fost frig 2......3ºC,am uitat cind fata si mi-au murit iepurasii:(.Faza asta am patito de 2 ori,si la urma masculul mi-a omorit femela:(
    dar am reusit sa crec 10 iepurasi .Dupa ce am dat inapoi cusca si masculu la prietenul meu,mi-a dat 5 gaini.Asta a fost acum 3 luni aprox.Pot zice ca mincam oua zilnic,proaspete (e asa de ciudat ca la ouale de la magazin se imprastie albusul in farfurie cind le spargi si la ouale proaspate nu).
    Si acelasi amic acum 2 zile mia cumparat 10 pui pt crescut de carne si 5 curci(mici toti).Gainile le am toate intro cusca si azi am cumparat un fost rezervor de 400 litri de lichid(nu are bidonul de plastic ,are doar rama de metal)peste care puii o plasa si ai cusca gata facuta cu ff putin efort si ieftin.Am vazut la cineva gata facut si mia placut.
    Eu nu am gradina sa crec animale:(,insa imi plac si astlef nu mai dam bani pe pui sau curcan.Mama in fiecare an creste 7....10 curci si ii iese rentabil,asa ca m-am molipsit.
    Pasarile le am intr-o hala inchiriata unde lucrez si in acelasi timp folosesc spatiu pt a folosi mincarea care normal o oarunci si ii pacat(citeam ca o persoana anual arunca 100kg de resturi de mincare!!!)
    Va doresc sa aveti rabdare si cum ziceau altii mai sus cu rabdare si putina pasiune se pot face multe,un salut Sorin.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mama la curci le da apa statuta ,de pe o zi pe alta.O zii le-a dat apa de la fintina si ia-au murit 4 curci.
    Scuze pt greselile de gramatica dar mi n-am scris de mult in romana.

    RăspundețiȘtergere
  11. pentru ca era prea rece apa...curcile sunt sensibile...cea mai indicata temp 20 25 grade

    RăspundețiȘtergere
  12. aici: http://www.carnebuna.ro/ am gasit si procurat eu curcani bio, fara e-uri si fara hormone de crestere.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cresterea animalelor este o afacere destul de profitabila. Am si eu un blog mic despre cresterea si imperecherea iepurilor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Aveţi mare dreptate,dar trebuie adoptată tehnica paşiilor mărunţi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Unde trebuie puse acele placute verzi/multicolore ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se imprastie agatate la nivelul puilor sau chiar se lasa pe jos. Dezavantajul este evident daca se lasa pe jos pe substrat, dar este practic daca avem o zona de crestere mare de acoperit.

      Ștergere
    2. De unde cumpar si eu 100 de pui sau cel putin 200 de oua de curca pt incubatie....in perioada urmatoare ? ;)

      Ștergere
    3. Pui de curcani de o zi nu cred ca mai are nimeni pe vremea asta , fermele care se ocupa cu importul curcanilor de carne Big 6 sau Brenta au sezon mort , adica se inchid in perioada sept.- februarie din lipsa de clienti. Putinele ferme cu desfacere isi importa singure materialul. Ouale de incubat pentru curcani sunt din rasele rustice si se mai pot gasi doar la crescatorii mici de tip microferma familiala. De altfel si perioada de ouat a curcilor inceteaza in perioada rece. Pentru a avea succes cu incubatul si cresterea puilor de curcan va recomand sa incepeti activitatea primavara tinand cont de conditiile de mediu pe care le aveti din postarile acestui blog. Raspuns strict la intrebare : Incercati la fermele importatorilor de pui de pasari locale.

      Ștergere

  16. Ai nevoie de un împrumut?

    Bună ziua, Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a rezolva nevoile financiare, oferim împrumut variind de la 5,000.00 $ la 10,000,000.00 $ Max, suntem sigure, eficiente, rapide și dinamice, cu 100% Garantat De asemenea, ne dă afară împrumut în (euro, . pound și Dolari) rata dobânzii aplicabilă tuturor împrumuturilor este (2%,) dacă sunteți interesat să mă întorc la noi prin intermediul (michellealiex200@gmail.com) Serviciile Rendered includ:

    Nume complete:
    Adresa:
    Țară:
    Suma creditului necesar:
    Durata împrumutului:
    Număr de telefon directă:
    Venit lunar:

    Email de contact: michellealiex200@gmail.com
    Mulțumiri.

    RăspundețiȘtergere
  17. Căutați o COMPANIE REALĂ DE CREDIT FINANCIAR pentru a vă oferi un împrumut de la 10.000 euro la 10.000.000 euro (pentru un împrumut de afaceri sau corporativ, împrumut personal, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi de consolidare a datoriei, capital de risc, împrumuturi pentru sănătate etc. )))
    Sau vi s-a refuzat un împrumut de la o bancă sau instituție financiară dintr-un motiv sau altul?
    Aplicați acum și obțineți un împrumut financiar real, prelucrat și aprobat în 3 zile.
    FIRMA FINANCIARĂ PACIFICĂ, suntem creditor la nivel internațional, care oferă împrumuturi financiare REALE pentru persoane fizice și companii cu o rată a dobânzii scăzută de 2%, cu un act de identitate valabil sau pașaport internațional al țării dvs. pentru verificare.
    Rambursarea împrumutului începe la 1 (un) an de la primirea împrumutului, iar perioada de rambursare este de la 3 la 35 de ani.

    PENTRU RĂSPUNS IMEDIAT ȘI PROCESAREA SOLICITĂRII DUMNEAVOASTRĂ PENTRU FRANȚĂ În 2 zile de lucru
    Contactați-ne direct prin această scrisoare: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

    Contactați-ne pentru următoarele informații:

    Numele complet: ____________________________
    Suma necesară ca împrumut: ________________
    împrumutul Durata: _________________________
    Scopul împrumutului: ______________________
    Data de nastere: ___________________________
    Sex: _______________________________
    Starea civilă: __________________________
    Adresa: _______________________
    Oraș / Cod poștal: __________________________
    Țară: _______________________________
    Ocupația: ____________________________
    Telefon mobil: __________________________

    Trimiteți cererea dvs. pentru un răspuns imediat la: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

    mulțumire

    CEO.Ms. VICTORIA JOHNSON

    RăspundețiȘtergere
  18. Aveți nevoie de un împrumut urgent și de încredere la o rată a dobânzii accesibilă? De ce să nu contactați ESPEN COOKS? Împrumuturile ESPEN COOKS sunt cea mai bună și mai rapidă companie de împrumut în care puteți solicita un împrumut și puteți obține un răspuns urgent și de încredere. contactați ESPEN COOKS și obțineți împrumutul în 24 de ore. cooksespen@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.