Ratele pot fi o mica afacere


Despre rate , in general

 


Milioane de rate sunt crescute anual in ferme specializate pe tot globul. Romania nu duce lipsa de asemenea crescatorii si multe ferme de crestere a pasarilor au si ratele in vedere , carnea de rata fiind apreciata si pe plan local si in strainatate. Vom gasi deci boboci de rata de vanzare atat in crescatorii mici dar si in ferme de crestere care vand boboci si chiar rate mature populatiei pentru crestere in gospodarie
Ratele sunt crescute in special pentru carne , majoritatea raselor de rate crescute in gospodarie sunt  slab ouatoare, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita amenajarii locurilor de ouat si colectarii oualelor pentru incubare sau uz propriu.
Cea mai comuna rasa de rate crescuta pentru carne este rasa Pekin , de altfel si preferata pentru crestere industriala , ca producatoare de carne si oua.
 O alta rasa de rate crescute insa mai mult in ferme este rasa Ruen, care insa creste mai incet decat rasa Pekin , dar ajunge la aceeasi greutate in cca. 5 sau 6 luni.
Rasa Muscovy este o alta rasa de rate crescute in ferme, caracteristica este dimorfismul sexual , masculul fiind mult mai mare decat femela.
Productia de carne este principala caracteristica a cresterii ratelor, ouale fiind folosite in special la reproductie si foarte putin in alimentatie, iar fulgii in industria textila sau in cea casnica.
O recenta preocupare a facut din rate , ca si din alte pasari , peturi sau pasari ornamentale, data fiind varietatea de rate frumos colorate in parcuri si/sau proprietati cu spatii largi verzi si iazuri.
Merita luata in seama cresterea ratelor in gospodarie pentru suplimentul de carne cu un gust deosebit si chiar pentru ouale super proteinizate pe care le produc.
Mai mult chiar, recenta reintoarcere la hrana bio poate face din cresterea ratelor o mini afacere .