Productia de oua a gainilor outoare pe timp de iarna





 

Conditiile necesare mentinerii unei productii normale de oua, iarna


Factorii care influenteaza ouatul la gainile outoare:



 

Temperatura  in adapost


  Rata ouatului este influentata de temperatura in care stau gainile in adapost , excluzand perioadele in care acestea ies din adapost in curtea sau spatiul descoperit adiacent. Totodata necesarul de hrana variaza cu temperatura ambientala in adapost , dar si sanatatea poate fi influentata negativ daca nu asiguram gainilor outoare dar si celor mixte , conditii adecvate de viata pe perioada de iarna. Temperatura se va masura  la nivelul zonei unde pasarile prefera sa stea in adapost, si trebuie sa fie intre 12-15 grade C minimum pentru asigurarea productiei mari de oua.

  Gainile vor oua si la temperaturi mai mici in adapost  , insa cantitatea de hrana per ou va fi mai mare iar numarul de oua pe saptamana mai mic.

  Trebuie sa avem grija in permanenta sa pastram umuditatea atmosferei din adapost la un nivel mai scazut , conditie care influenteaza in anumita masura cantitatea de oua. Aceasta se poate remedia sau preveni prin pastrarea unui asternut uscat si abundent si prin eliminarea scurgerilor si umiditatii datorate dispozitivelor de adapat din adapost.

  Scaderea temperaturii interne a adapostului sub 7-8 grade C va duce la rarirea accentuata a ouatului la o cantitate mult mai ,are de hrana necesara , pana la oprirea completa la temperaturi care se apropie de 0 grade C , iar consumul pe cap de pasare atinge triplul necesar , adica 600-700gr.

  Daca nu ne intereseaza ouatul , trebuie sa stim ca gainile pot rezista si la temperaturi mai mici , insa cu costul unei cantitati mari de hrana la dispozitie . in special rasele de gaini rustice  , si care au fost fortificate abterior pri aport de vitamine si acumulare de grasime .

Atmosfera

  Performanta ouatului la gainile outoare in perioada de iarna este influentata si de calitatea aerului pe care-l respira si in care traiesc.

  Aerul pe care-l respira trebuie sa fie curat si proaspat , fara sa aiba temperatura de afara , si curatat de mirosurile apasatoare din interiorul adapostului. Se vor asigura guri de ventilatie mobile , deschise la nevoie sau prevazute cu ventilatoare care se pot porni automat.

Iluminarea

  Lumina nu trebuie sa lipseasca din adaposturi o perioada mai mare decat lumina naturala . Un minimum de 12-14 ore de lumina trebuie asigurata in fiecare zi pentru asigurarea formarii oualelor si mentinerea nivelului de oua .


va urma  “ Cum asiguram conditii propice ouatului la gainile outoare”