Afaceri la tara . Cresterea ratelor , rase de carne



Cresterea ratelor , rase de carne



Cautam mici sau mai mari solutii de a supravietui la gospodariile noastre de la tara , cresterea pasarilor in regimgospodaresc fiind una din cele mai populare . Daca reusim sa integram metode de crestere folosite industrial insa respectand stilul natural de hrana din zona rurala si chiar intrand in sfera hranirii cu furaje bio , vom avea cu siguranta rezultate mult peste medie si transformam cresterea pasarilor intr-o adevarata afacere de familie.
Cresterea ratelor , rasele de carne pot asigura in conditiile amintite mai sus o adeverata afacere profitabila in gospodaria noastra.
Primul punct in inceperea activitatii de crestere a ratelor in gospodarie este alegerea rasei de rate pe care le vom creste , tinand seama de avantajele si dezavantajele fiecarei rase , si de scopul pe care-l urmarim. Pentru a avea o afacere cu carne de rata de exemplu , vom alege neaparat o rasa grea de rate . iar pentru a demara o afacere cu oua de rata , vom alege o rasa usoara , specializata in productia de oua .

Ratele de curte sunt impartite in trei grupe mari :
a)      pentru carne
b)     pentru ouă
c)      decorative





Rasa PEKIN

Chiar dupa nume aflam ca este o rasa de rate originara din China , de unde a fost adusa la inceputul secolului XVII in Europa.

Caracteristici:

  • -        culoare alba pr tot corpul
  • -        greutate medie la maturitate 3-3,5 kg femele si 3,5-4 kg masculii
  • -        se preteaza la ingrasare si capata un spor de 0.5 kg.
  • -        De la varsta de 9 luni oua pana la 85-110 buc./an , culoare alba si greutate 80-90 gr.
  • -        perioada de ouat februarie – august

Ratele din rasa Pekin sunt o rasa rustica , rezistenta la frig si caldura iar bobociicresc usor si repede , desi in conditiile  de ferma procentul de succes al icubatiei este mai slab decat la alte rase de rate. 

Recomandam cu caldura cumpararea bobocilor de rata de la fermele profesiunale sau  magazinele de desfacere a puilor de pasare pentru populatie . 

Avantajul incubarii in gospodarie al ratelor Pekin incrucisate cu rasa Leseasca va duce la hibrizi nefertili( Mulard) dar cu proprietati ridicate in productia de carne.


Ratele din rasa RUEN

Este creata in Franta in orasul Rouen . Aspectul este apropiat de ratele salbatice in doua varietati , una obtinuta in Anglia iar alta originara din Franta cu aceleasi caracteristici de productie .

Caracteristici:

  • -        greutate medie la maturitate 3-3,5 kg femele si 3,5-4 kg masculii
  • -        se preteaza la ingrasare si capata un spor de 1-1,5 kg.
  • -        oua pana la 80-95 buc./an , culoare verzuie si greutate 70-80 gr.
  • -        perioada de ouat februarie – august 
 Bobocii cresc repede si ating la  60 de zile greutatea de 2-2,5 kg.



Rațele din rasa Leșeasca

Rasa creata in America de Sud , cunoscute si ca rate mute.
Imbracate intr-un penaj destul de neunifom dar frumoase prin acoperirea gatului si a capului. Rate nepretentioase si care se preteaza la cresterea impreuna cu alte rase.

Caracteristici:

  • -        greutate medie la maturitate 2-3 kg femele si 4-6 kg masculii
  • -        se preteaza la hibridizare si produc boboci hibrizi de o inalta calitate a carnii si mai grei decat parintii insa nefecunzi.
  • -        bune clocitoare , timp de incubatie 33-35 zile , insa cresc foarte bine bobocii

Rasa rustica , usor de crescut in microferme sau in gospodaria proprie

Mai multe informatii gasiti aici