Vine Iarna ! Ti-ai pregatit curtea , terenul si livada pentru perioada friguroasa? partea 1



Cum mi-am pregatit gospodaria de la tara pentru iarna
Partea 1




Toamna abia s-a terminat si iarna vine in galop. Inca mai sunt temperaturi de 10-15 grade in cursul zilei afara , insa peisajul a devenit aproape dezolant vazand frunzele moarte care cad din pomii atat de frumosi vara.  Nenorocirea este ca stratul de frunze creste zi de zi iar maturile “ profesionale” din comert , era sa zic “ comertul socialist “ nu fac fata . Asa ca , am decis sa aloc zilnic, sau , ma rog, aproape zilnic, 1 ora pentru inlaturarea stratului de frunze care se  depune pe sol in fiecare zi.
Materiale necesare:

1.     Matura de curte,
2.     Grebla de frunze sau in lipsa o grebla cu dinti inalti
3.     Roaba de gradina pentru carat frunzele la locul de stocare (platform de compost)

Platforma de compost

Am ales inca din luna septembrie un loc pentru stocarea frunzelor cazute si a resturilor vegetale din livada si gradina de legume pentru a obtine compost. Am curatat locul, un dreptunghi de 3x4 m si l-am adancit cu 15 cm , cu pamantul scos ridicand marginile gropii cu cca 25 cm. Am obtinut o groapa de 40 cm adancime, gata sa fie umpluta cu frunze si alte resturi vegetale. Nu am rame de cultura asa ca am lasat natura sa-si faca treaba.
Unelte folosite:

  1.  cazma
  2. lopata patrata            



Gradina de legume

Din gradina de legume am scos toate tulpinile de la rosii, vinete si ardei , toate resturile vegetale in afara de varza, patrunjel si salata de toamna = primavara care se poate folosi deja , frunzele  rarite  fiind perfecte ca adaos verde la hrana pasarilor de curte. Am greblat bine suprafata de gradina eliberata, si am afanat pamantul , lasandu-l asa pana la primavara.
Varza poate inca sa mai stea si sa se mai acopere , iar patrunjelul si salata o sa le acopar cu o folie de plastic peste iarna .
Unelte folosite:

1.     Sapa de gradina
2.     Grebla de gradina
3.      Roaba de gradina pentru carat frunzele la locul de stocare (platform de compost)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.