Cum mi-am pregatit gospodaria de la tara pentru iarna
Partea 1
Toamna abia s-a terminat si iarna vine in galop. Inca mai
sunt temperaturi de 10-15 grade in cursul zilei afara , insa peisajul a devenit
aproape dezolant vazand frunzele moarte care cad din pomii atat de frumosi vara. Nenorocirea este ca stratul de frunze creste
zi de zi iar maturile “ profesionale” din comert , era sa zic “ comertul
socialist “ nu fac fata . Asa ca , am decis sa aloc zilnic, sau , ma rog,
aproape zilnic, 1 ora pentru inlaturarea stratului de frunze care se depune pe sol in fiecare zi.
Materiale
necesare:
1. Matura de curte,
2. Grebla de frunze sau in lipsa o
grebla cu dinti inalti
3. Roaba de gradina pentru carat
frunzele la locul de stocare (platform de compost)
Platforma de
compost
Am ales inca
din luna septembrie un loc pentru stocarea frunzelor cazute si a resturilor
vegetale din livada si gradina de legume pentru a obtine compost. Am curatat
locul, un dreptunghi de 3x4 m si l-am adancit cu 15 cm , cu pamantul scos
ridicand marginile gropii cu cca 25 cm. Am obtinut o groapa de 40 cm adancime,
gata sa fie umpluta cu frunze si alte resturi vegetale. Nu am rame de cultura
asa ca am lasat natura sa-si faca treaba.
Unelte folosite:
- cazma
- lopata patrata
Gradina de legume
Din gradina de legume am scos toate tulpinile de la rosii,
vinete si ardei , toate resturile vegetale in afara de varza, patrunjel si
salata de toamna = primavara care se poate folosi deja , frunzele rarite fiind perfecte ca adaos verde la hrana
pasarilor de curte. Am greblat bine suprafata de gradina eliberata, si am afanat
pamantul , lasandu-l asa pana la primavara.
Varza poate
inca sa mai stea si sa se mai acopere , iar patrunjelul si salata o sa le
acopar cu o folie de plastic peste iarna .
Unelte
folosite:
1. Sapa de gradina
2. Grebla de gradina
3.
Roaba
de gradina pentru carat frunzele la locul de stocare (platform de compost)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.