Boli frecvente la păsările de curte
Pseudopesta aviară
Cauza cea mai frecventa a cresterii mortalitatii in efectivul de pasari de curte este preudopesta aviara. Aceasta se intalnrste la toate rasele de gaini, curcani , bibilici . etc.
Daca boala s-a declansat intr-un grup de pasari care n-au fost vaccinate impotriva pseudopestei aviare , poate sa creasca mortalitatea dupa cca. 7 zile exponential in acel grup. Numai vaccinarea preventiva poate stopa aceasta boala sa ucida, daca a fost aplicata corect. Exista vaccinuri vii cat si inactivate , care folosite preventiv dupa schemele de vaccinare a pasarilor (dupa sfatul medicului veterinar) dau rezultate.
Palmipedele(ratele si gastele) nu sunt atacate de aceasta boala.
Daca boala a debutat in grupul nostru de pasari , vaccinarea este inutila , iar in 10-12 zile de la debut boala ucide.
Holera aviară
O boala care se intalneste si la gaini si la rate si gaste este holera aviara. Se practica vaccinarea preventiva insa nu este foarte sficienta , mortalitatea este mica dar poate deveni permanenta si deci cantitativ insemnata.
Pasarile robuste si sanatoase supravietuiesc mai mult si deci pot fi salvate instituind tratamentul medicamentos cu antibiotice si antibacterian in apa de baut sau in hrana uscata. Tratamentul dureaza 5-7 zile , se face pauza o saptamana si iar 5-7 zile. Este vital sa intari, cat mai mult vitalitatea pasarilor si le vom administra vitamine , minerale si aminoacizi.
Difterovariola aviară
O altă boală des intalnita este difterovariola aviară, boală virotica, care afectează gainile. Se recunoaste prin eruptiile (bube pe cap) si membrane pe mucoase.
Mortalitatea este destul de redusa , dar virusul va slabi accentuat pasarea care va fi sensibila la orice atac .
Vaccinarea este calea cea mai buna de prevenire si se va face la indivizii sanatosi de obicei in luna septembrie pentru a usura trecerea pasarilor la timpul de iarna. La pasarile deja atinse de boala se vor administra antimicrobiene si vitaminele, mineralele si aminoacizii necesari intaririi organismului pasarilor bolnave pentru a le usura trecerea prin boala.
Diferite cauze
Mai pot apare pierderi de efective si din cauze de parazitari interne si externe, care au in general tratamente diferite , dar care neluate in seama pot provoca pierderi chiar destul de mari in special tineretului mai sensibil dar nu numai.
Tratamentele antiparazitare se aplica preventiv chiar daca nu este evidentiat parazitul cu antiparazitare cu spectru larg , atat pentru parazitii interni dar si externi(inclusiv adapostul).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.