Incubam oua de gaina la clocitoare ?



Instructiuni generale si ... testate !   
 Clocitoarea cu oua de gaina

Alegerea si procurarea clocitorii(incubatorului)

Alegem clocitoarea
De cativa ani au inceput sa se gaseasca pe piata tot felul de clocitori. Se gasesc clocitori pentru oua de gaina, curca, rata si gasca, prepelite  si aproape orice face obiectul cresterii in casa sau in gospodarie. De asemenea putem gasi chiar si clocitori pentru oua de reptile.
O sa vorbim azi despre una dintre cele mai comune si practice  incubatoare de capacitate mica foarte folosita in microfermele de subzistenta si poate fi gasita aproape in toate gospodariile de la tara din Romania, incubatoare de capacitate 30-90 oua.

Selectarea oualelor

Al doilea pas de urmat in operatia de incubare a oualelor in gospodarie este selectarea oualelor de incubat. Presupunand ca am selectat pasarile reproducatoare din toamna , am colectat oua de maximum 4-5 zile si le-am pastrat in conditii de temperatura (120-20 0C). Daca avem un ovoscop , verificam ouale sa aiba banut(camera de aer) si sa fie in perfecta stare, fara coaja murdara sau crapata. Ouale nu se spala sau sterg cu carpa !

Curatarea finala a clocitoarei


Se curata clocitoarea de praf sau alte impuritati. Daca a mai fost folosita se dezinfecteaza cu alcool sanitar si se sterge bine interiorul de reziduuri. Se verifica functionarea electrica . Acum este gata de folosinta.

Incarcarea clocitorii cu oua si inceperea incubarii

- se umple alveola cea mica cu apa si se pune putin albastru de metil pentru a nu se strica apa.
- se pun ouale cu grija in clocitoare sa nu le ciocnim cu varful ascutit in jos daca clocitoarea are locasuri speciale (dispozitiv de intoarcere)  sau direct pe gratar daca intoarcerea este manuala.
Timp de 3 zile de la inceperea incubarii ouale nu se intorc, asa ca singura grija trebuie sa fie functionarea corecta a clocitorii.
- din a  4a zi incepem sa intoarcem manual sau automat- semiautomat ouale de minimum 3 ori pe zi cam la aceeasi ora pana in a 18 zi , avand grija tot timpul sa avem apa in alveola de umidificare cea mica. Seara vom umple si alveola cea mare cu apa si vom inceta intoarverea oualelor pana la iesirea puiului
Durata medie de incubare este de 21 de zile, dar eclozarea poate incepe din a 19 zi si se poate termina 3 zile mai tarziu de termen.

Puii nou iesiti se aduna dupa uscare din incubator si se pun  intr-o lada cu bec pentru incalzire. Este bine sa avem un termometru in lada la nivelul ouilor pentru mentinerea temperaturii apropiata de cea a incubatorului, 270C.

Succes !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.