In
cresterea puilor de gaina cea mai importanta perioada este din ziua 1
pana in ziua 10. In acesata perioada de timp se face practic pregatirea
puilor pentru mai tarziu , cea mai mare mortalitate regasindu-se tot in
acest timp. Trebuie luate deci masuri necesare obtinerii unor pui de
calitate si atingerii maximului de eficienta din cresterea si
exploatarea unei serii de pui de gaina de carne, sau pentru dezvoltarea
rapida si armonioasa a unei serii de pui de oua sau mixti.
Pentru perioada primelor 10 zile de viata trebuie sa ne asiguram ca
efectivul de pui este uniform, greutatea corporala se incadreaza in
standardul tipului de pui(mixt,de oua sau de carne), penajul are un
aspect bun si puii sunt rezistenti la stres.
O necesara asigurare a factorilor decisivi pentru o buna pornire in
aceasta perioada este luare in considerare a conditiilor de :
aerisire,temperature,lumina,apa si mancare. Aceste elemente asigura 50%
din reusita cresterii economice a efectivelor de pui.
Spatiul de crestere
Nu
facem din tipurile de hale sau adaposturi de crestere pentru pui
obiectul acestui post, dar spatial de crestere este determinant in
dezvoltarea ulterioara a puilor si in prevenirea cresterii mortalitatii .
Inaintea
popularii cu pui de o zitrebuie san a asiguram de decontaminarea
spatiului, inclusive a tuturor utilajelor sau obiectelor folosite in
incinta, de asigurarea factorilor de microclimate, furajare si adapare.
Decontaminarea
salii de crestere este obligatorie si a oricarui alt obiect existent in
interior, ca si pentru utilajele pastrate in incaperi anexe . Aceasta
asigura o siguranta microbiologica de 80%, daca se respecta intocmai.
Tot aici trebuie facuta si dezinsectia .(dezinsectia se face de minimum 2
ori la 15 zile inainte de repopulare).
Apa
Un
element esential in cresterea pasarilor si in special in dezvoltarea
in primele 10 zile de viata a puilor de gaina este apa. Puii consuma in
primele zile de viata moi multa apa decat greutatea lor corporala in
fiecare zi. Deci apa proaspata trebuie asigurata in cantitatile necesare
de mai multe ori pe zi tinand seama ca temperatura apei sa nu fie mult
diferita de cea a halei.
Lumina
Are
un rol deosebit in stimularea organismului puilor de gaina. Pentru un
iluminat correct trebuie sa avem in vedere urmatoarele:
- sala de crestere iluminata f. bine
- hranitorile illuminate foarte bine
- distributia luminii sa fie uniforma
Asternutul
Element
care nu prea este luat in considerare in gospodarii, are o importanta
mare pentru ca nu permite puiului sa aiba contact direct cu pardoseala
si mentine o temperature constanta, absoarbe umiditatea din dejectii.
Asternutul trebuie sa fie curat fara germeni patogeni. Pentru a asigura o
buna protective trebuie sa aiba o grosime de minimum 10 cm. Se pot
folosi paie, talas de lemn, coji de floarea soarelui iun strat uniform.
Temperatura
Temperature incaperii de crestere a puilor de gaina trebuie sa aiba in zona de crestere a puilor 32-340C iar in general 26-280C. Pentru perioadele reci se asigura temp. de crestere in sala cu minimum 48 ore inaintea popularii , iar pe timp cald cu minimum 24 de ore.
Mai multe informatii ….Aici!....
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.