Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara). Primul pasConstructia adapostului pentru cresterea curcanilor. Primul pas 
A creste curcani la tara este similara in multe privinte cu cresterea gainilor sau a ratelor . Exista insa diferente in cateva aspecte legate in special de calitatea aerului pe care-l respira . Impuritatile care exista in aerul respirat pot provoca diverse afectiuni respiratorii , unele dintre ele cauzand boli cronice.

 Acest lucru se reflecta in modul de constructie al adapostului pentru curcani, ca si a locului de amplasament al cotetului  si al locului pentru tarcul dr crestere. Aceasta particulara problema este motivul principal de care trebuie sa tinem seama cand construim cotetele pentru curcani , in special asigurand o ventilatie deosebita a adaposturilor dar si a loculi din ferma sau gospodarie care trebuie sa nu aiba in aer praf sau alte particole  care pot fi antrenate de curentii de aer. 

De asemenea trebuie sa tinem cont ca aceste pasari au nevoie de o cantitate sporita de oxigen in aerul de respirat si deci vom controla ca dioxidul de carbon si alte gaze sa nu depaseasca concentratia naturala. Curatarea periodica a adapostului facuta la perioade de timp mai scurte va preveni acumularea amoniacului si a dioxidului de carbon in aerul respirabil din adapost. 

Asigurarea temperaturii si umiditatii este alt element de care trebuie sa tinem seama in proiectarea adapostului pentru curcani.
Pentru a asigura aceste cerinte in adaposturile pentru curcani, avem doua optiuni:

1.     Ventilatie naturala
2.     Ventilatie fortate utilizand ventilatoare electrice

Fiecare dintre optiuni are parti bune si rele , ventilatia naturala facand dificil controlul termic , iar cea electrica poate provoca incomfortul pasarilor si este costisitoare.
Ventilatia mixta , care implica doar atentie sporita a conditiilor atmosferice locale cu comutarea manuala -ventilatie naturala sau electrica poate fi cea mai buna solutie.

          Inainte de constructia oricarui adapost pentru pasari si deci si a adapostului pentru curcani vom stabili zona de folosinta pentru cresterea  curcanilor la distanta de zona de crestere a gainilor , in special pentru a preveni impastierea bolilor specifice , la care curcanii sunt mult mai sensibili. Cresterea in comun a gainilor si a curcanilor este o greseala frecventa facuta in gospodariile taranesti.

          O atentie suplimentara trebuie acordata la dimensionarea adapostului de caracteristica de spatiu necesar curcanilor pentru a avea acces usor la sursele de hrana si apa. Altfel spus, adapostul trebuie sa fie mult mai mare ca la gaini, efectivul de curcani fiind cam de 5-6 ori mai mic la acelasi spatiu folosit.