Protejarea pasarilor de curte pe timp de iarnaIngrijirea păsărilor de curte pe timp de iarnăPasarile de curte necesita , ca toate animalele de curte de o atentie sporita pe timpul iernii. Scaderea temperaturii necompensata de o protectie sporita din partea crescatorului poate duce in general la o scadere drastica a cantitatii de oua la pasarile ouatoare , la un consum sporit de hrana si, la pierderi de efectiv in ultima instanta .

Voi enumera cateva idei de care trebuie  sa tinem seama pe timpul iernii.

            - Nu se recomanda instalarea de sisteme de incalzire in incaperile unde se adapostesc pasarile.

            - Trebuie asigurata ventilatia in aceste zone prin lasarea unor deschideri mici de aerisire permanenta in adapost , dar cu atentie , in asa fel ca sa nu avem curenti de aer in interior.

            - Se va asigura hrana in permanenta gainilor si se va avea in vedere totusi sa nu ramana peste noapte ca sa nu se umezeasca si degrada.

            - Hrana trebuie sa contina mai mult porumb in special spre seara, acesta generand mai multa caldura in corpul pasarilor.

            - Trebuie asigurata in permanenta apa proaspata , verificand periodic sa nu inghete daca temperatura este prea scazuta. Dimineata in special se recomanda apa calduta pentru o mai buna asimilare.

            - Nu trebuie sa protejam excesiv gainile , de aceea lasam optiunea de a parasi adapostul pentru o plimbare in curtea de pasari gainilor , care uneori aleg sa stea in zapada din motive doar de ele stiute. Daca exista o zona acoperita de o copertina langa cotetul de gaini, pe care o  recomand in general permanenta, gainile vor adora sa stea afara si pe timpul iernii  cu mici pauze de reincalzire in interiorul adapostului. Zona adiacenta adapostului trebuie curatata de zapada permanent, gainile nu agreeaza sa se plimbe prin zapada afanata sau mai mare, pe care nu se simt in siguranta.

            - Se va asterne un strat de rumegus sau paie in adapost pentru protectia degetelor gainilor.

            - Daca se asigura gainilor noastre o masa verde(grau sau orz incoltit, varza cruda) din cand in cand, se urmareste sa nu creasca umezeala in adapost pentru a se evita degeraturile , apa calduta dimineata si hrana suficienta , si productia de oua nu se va diminua , insa ouale trebuie colectate in mai multe prize pentru a nu ingheta.