Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara) Hranirea curcanilor in gospodarie. Al doilea pas .Hranirea curcanilor in gospodarie. Al doilea pas .
Cresterea curcanilor la tara implica un alt regim alimentar decat gainile. Asta inseamna ca nu vom putea folosi hrana normala a gainilor pentru curcani. Proteinele si calciul necesar au cu totul un nivel diferit al concentratiei la curcani fata de gaini pentru o hranire normala. De exemplu nivelul concentratiei de proteine este mai ridicat in hrana curcanilor decat la gaini.

Hrana pe care o pregatim pentru curcani va fi diferita in functie de mai multi factori , precum varsta curcanilor sau modul in care sunt crescuti. Curcanii crescuti in spatii inchise trebuie hraniti diferit fata de cei crescuti in spatii deschise sau semideschise. Curcanii crescuti in gospodarie in spatii deschise  sunt numiti in mod comun crescuti bio deoarece isi gasesc hrana natural, si nu mananca hrana procesata si vitamine precum cei crescuti in spatii inchise.

Hranirea curcanilor se imparte in patru mari categorii in functie de varsta. Se incepe cu hrana pre-starter , starter , de crestere , si cea pentru adulti. Imediat dupa aparitia puilor de curca , acestia trebuie supravegheati indeaproape si ajutati sa se hraneasca si sa bea apa. Uneori trebuie impinsi cu ciocul in apa ca sa invete sa bea apa si sa manance. Puii de curca de o zi necesita in special atentie si ajutor ca sa invete sa manance si sa bea apa singuri.

In stadiul pre-starter , hrana puilor de curca  trebuie foarte bine maruntita pentru a fi mancata de puii de curca, uneori chiar facuta terci cu apa pentru o digestie mai buna . Primele saptamani din viata puilor de curca sunt cruciale pentru a asigura vigoarea si a reduce la minimum mortalitatea.

In mod normal , dupa 8 saptamani se pune alaturi de hrana pre-starter si mancarea starter la care puiul va trece in cateva zile . Dupa inca 4 saptamani . hrana va fi mai grosiera de crestere. Aceasta hrana va avea 20-24% proteine si se va face din soia,grau,porumb si spartura de orez.

Hrana pre-starter, starter si de crestere se inlocuieste dupa cca 15 saptamani cu hrana de intretinere (pentru adulti), care va contine si masa vegetala.

Alaturi de hrana, curcanii necesita si adaus de vitamine si minerale pentru mentinerea sanatatii , care pot fi adaugate chiar si in apa de baut.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.