Cotetele de pasari la standarde europene




Cotetele de pasari la standarde europene

  
   Incepand din 2012, pe intreg teritoriul tarii, in mediul rural, intra in vigoare cateva standarde obligatorii legate de cresterea pasarilor in baterii. Pentru gainile crescute in mod gospodaresc, unele din elemente sunt minime si obligatorii.

   Noile reglementari vizeaza si crescatorii de pasari cu afaceri la scara industriala. Acestia insa, spre deosebire de sateni, au acces la surse de informare specializate.
   Fiecarei gaini ouatoare i se vor asigura cel putin 750 de centimetri de suprafata de cotet, masurata in plan orizontal, folosibila fara restrictii si fara includerea unor devieri care sa limiteze suprafata disponibila.
   Gainile trebuie sa aiba la dispozitie un jgheab pentru hrana, a carui lungime sa fie de cel putin 10 centimetri inmultit cu numarul gainilor din cotet.  Daca nu exista dispozitive de baut de tip biberon sau cani, fiecare cotet trebuie sa aiba un canal de baut continuu, de aceeasi lungime ca si jgheabul de mancare.
   Cotetele pentru gaini trebuie sa fie de cel putin 40 de centimetri inaltime in cel putin 65% din suprafata cotetului si cel putin 35 de centimetri in orice punct.
  Asta inseamna ca fiecare crescator de pasari va trebui sa aplice componenta cresterii in conditii civilizate,  sistemul batranesc  uneori chinuitor in care erau crescute pasarile  pana acum fiind interzis prin lege.(aplicabilitatea  la gainile crescute in baterii).


Pentru fermierii mici si gospodarii standardele europene prevad: ...vezi aici...

2 comentarii:

  1. pentru curcani de 20 sapt. femele ~ 12,5 kg si masculi ~18kg spatiul necesar este de 1-2mp. Recomand cresterea semiintensiva adica hala si spatiu afara unde densitatea este incomparabil mai mica pentru fortificarea imunitara si cresterea randamentului de crestere

    RăspundețiȘtergere
  2. se refera la cotetele de pasari cu suprafata mai mica de 750cmp de pasare, uzuale in gospodariile mici

    RăspundețiȘtergere

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.