Boli ale curcanilor la cresterea in gospodarie

Prevenirea unor boli frecvente in cresterea curcanilor in gospodarie

 



Curcanul este o pasare de casa extraordinara ca productie de carne si se preteaza perfect la inmultirea naturala in gospodarie. Sunt insa si probleme de care trebuie sa tina seama un mic crescator pentru a evita pierderile , pe toata durata de crestere a acestor pasari.      
                               
Cum prevenim unele boli la curcanii crescuti in gospodarie

Trebuie sa stim ca doar asigurand aer proaspat si spatiu de plimbare in cotet sau adapost si macar periodic accesul in spatiu liber  vom putea  preveni imbolnavirile  in efectivul de curcani pe toata durata de dezvoltare a acestora
O boala comuna la puii de gaina, boala capului negru , poate afecta intregul efectiv de curcani chiar daca aceasta boala nu afecteaza vizibil puii de gaina. Din acest motiv se recomanda sa nu crestem pui de gaina si de curca impreuna , ci sa-i crestem in adaposturi separate. Separat este bine sa-i crestem si la maturitate. Desi exista medicamente pentru tratarea si prevenirea bolii capului negru la curcani,  cel mai bun mijloc de prevenire este cresterea in spatii separate 

Coccidioza


Coccidioza este o boala care provoaca diaree si afecteaza pofta de mancare si cresterea in greutate si fizica a puilor de curca, afecteaza si pasarile mature si se intalneste si la gaini. Odata instalata la grupul de pasari se imprastie prin excrementele contaminate si prin apa de baut contaminata. O recunoastem dupa scaunele moi si de culoare maro verzuie foarte urat mirositoare si mai ales prin lipsa de apetit a pasarilor afectate. Exista medicamente specifice bolii , “ coccistatice” care se adauga in apa sau furajele pasarilor dupa indicatiile veterinarului. Pastrand curatenia in adaposturi si cotete, mutand puii de curca si pe cei de gaina in zone necontaminate si uscate , asigurandu-le hrana proaspata va ajuta la diminuarea efectelor bolii care in cazuri grave poate duce la cresterea mortalitatii in efectivul de pasari. Se poate face si vaccin impotriva coccidiozei care va inactiva virusul in special in perioada de crestere a puilor de curca , mai sensibili la aceasta boala ca puii de gaina.

Inflamarea sacilor alveolari


Aceasta este o boala respiratorie care afecteaza plamanii curcanilor
Boala este netratabila dar poate fi prevenita prin alegerea pentru crestere de pui de curca sanatosi de la crescatorii care certifica sanatatea puilor comercializati. Aceasta boala se transmite prin oua, puii fiind  bolnavi din prima zi de viata.

Canibalismul la puii de curca


Acest fenomen apare la puii de curca in special cand nu exista spatiu de crestere suficient,  iar metodele de evitare se refera la zonele luminate cu lumina rosie in adapost si asigurarea unui spatiu suficient pentru miscarea libera a puilor si accesul facil la sursa de apa si hrana. Asigurarea unei temperaturi adecvate varstei puilor ajuta de asemenea la prevenirea acestui fenomen.

Daunatori/pradatori

O importanta problema de securitate va trebui rezolvata in cresterea unui efectiv de pui de curca sau chiar curcani prin securizarea imprejmuirii adapostului si a zonei “ free range”, in asa fel ca sa descurajam patrunderea in zona de crestere a orcarui pradator cu patru picioare sau cu aripi. Un mijloc uzual de prevenire este de a asigura zone acoperite mobile sau nu, in zona  “ free range “ unde curcanii se pot adaposti de amenintari din aer dar si o imprejmuire care nu permite animalelor de prada sa patrunda in zona pasarilor nici catarandu-se nici sapand pe sub garduri.
Pentru o buna protectie se poate folosi si un gard electric la intensitate potrivita.
 


4 comentarii:

  1. Am un pui de curca care dintr-o dată și-a sucit capul invers si merge deandaratelea . Nu poate munca nu poate bea apa. Are momente cand isi revine. Imi este mila de el

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simptomele sunt caracteristice " Bolii lui Marec" care se intalneste frecvent la puii de gaina nevaccinati . La curcani boala este foarte rara, in unele cazuri daca este hranit si adapat fortat, cu vitamine9nsa izolat fata de alte pasari boala poate involua, insa raman sechele. In fazele acute mortalitatea este reletiv mare. Oricum trebuie izolat . Daca este imposibil sa-l hraniti artificial trebuie eutanasiat.

      Ștergere
  2. Bună ziua! Am pui de curcă și de câteva zile le- a apărut pe gât o pată roșie pe care o scarpină cu ghearele, mai ales când e soare care a doua zi e mai aspră( se usucă) și e mai maronie , ca o coarjă. Prina zi avea un pui , acum sunt 6.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce au pui de curcă la ochi de le curg și se lipesc

    RăspundețiȘtergere

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.