Cum se înmulțesc râmele ? - partea 1-
Cum se înmulțesc râmele


 
  Am căutat de m-am omorât, pe internet, cum se înmulțesc râmele.   
M-a apucat deodată setea de cunoaștere. N-am găsit decât articole despre ferme (vermicultură). În limba română. Despre înmulțire nu se suflă un cuvânt, fiind un secret împotriva concurenței neloiale. Am folosit toate cuvintele cheie pe care mi le-am imaginat, inclusiv copularea la râme, doar doar.
  La ”reproducerea râmelor” mi-au iesit numai rame de tablouri. În sfârșit, am găsit informația în engleză, englezii ăștia sunt niște gentlemani.
 Ce știam eu: că râmele se divid în două pe la inelul acela îngroșat al lor și fiecare jumătate se reface și așa devin două râme.
 Ce aflu: că o râmă e dotată, iată ce numesc eu dotare, cu ambele organe sexuale și cu toate astea are nevoie de un partener pentru a se împerechea.  
 E noroc chior pentru că râmele se întalnesc pe bâjbâite. Nici nu aud, nici nu văd, nici nu se miros. Se detectează după vibrații. 
 Când se întâlnesc, se lipesc cu segmentele și inelele una de cealaltă, se prind bine cu piciorușele ca niște perișori (deci se îmbrățișează) și se rostogolesc într-o rână adoptând poziția 69 după care încep activitatea febrilă. Activitatea febrilă ține vreo 2-3 ore bune. 
 Le-a pus Dumnezeu mâna-n cap de atâta huzureală.
 După huzureală își dau drumul și o tulesc înapoi în tunelurile lor întunecoase. Sperma este depusă și înmagazinată în săculeți speciali.

Urmează partea a doua ...


Sursa : ABC in pescuit publicat 2009