CRESTEREA PUILOR DE CARNE, RATELOR SI GASTELOR

Republicare
DESPRE CRESTEREA PUILOR DE CARNE, RATELOR SI GASTELOR

--Cateva notiuni despre CRESTEREA PUILOR DE CARNE, RATELOR SI GASTELOR
Cresterea puilor pentru carne la sol;
Cresterea ratelor pentru carne la sol;
Cresterea gastelor pentru carne la sol;


Cresterea puilor pentru carne la sol
Ciclul de productie la fiecare serie populata este de 11 saptamani, din care 8 saptamani pentru crestere si 3 saptamani pentru executarea lucrarilor de depopulare, curatenie, dezinfectie, odihna halelor si reparatii la utilaje, instalatii.
In cele trei saptamani se mai executa fumigatia, dezinsectia, deratizarea si dezinfectia incintei si cailor de acces.
Cu doua zile inainte de populare se aeriseste hala, se introduce asternutul in strat de 10 cm, si echipamentul (adapatori, hranitori, etc.). De asemenea se executa o a doua fumigatie.
In cresterea puilor la sol pe asternut permanent sunt necesari urmatorii parametri:
17 pui / mp;
5 % pierderi prin mortalitati;
16,1 pui / mp livrati la 8 saptamani;
1,6 kg greutatea medie a puilor;
25.8 kg greutatea in viu a puilor / mp / ciclu;
4,7 cicluri / an;
121 kg  greutatea in viu a puilor  / mp / an;
La populare, pui se introduc in tarcuri dotate cu cate o eleveza fiecare, utilajul de hranire si de adapare pentru prima perioda de viata. Tarcul este confectionat din PFL, are forma circulara si se monteaza la 1m de marginea elevezei. In interioar se afla stratul de asternut de 10 cm grosime (coji de floarea soarelui, orez, paie, talas, etc). In fiecare tarc se introduc 800 - 1000 de pui, cate o adapatoare si o hranitoare la 100 de pui, care se amplaseaza circular langa marginea elevezei Temperatura sub eleveza la introducerea puilor trebuie sa fie de 34 - 35 grade C, iar in hala 25 - 26 grade C.
La varsta de 4 zile se largeste tarcul, iar la o saptamana puii trebuie obisnuiti sa consume apa si hrana din utilajele automate astfel ca la 14 zile sa poata fi demontate tarcurile si utilajele folosite in primele 7 zile. Un hranitor tronconic automat se asigura la 50 de pui si o adapatoare circulara la 100 de pui asezate la distanta de cel putin 50 de cm. 
Pentru hrana, se asigura reteta furajera 21 - 1 (la puii de 1-4 saptamani) si reteta 21 -2 (la puii de 5 -8 saptamani). Cu nutreturi combinate de calitate si cu un consum specific de 2,6  -2,7 kg furaje / kg de spor, se obtine un spor mediu  de 26 - 27 grame / cap/ zi. Consumul zilnic de furaje pe cap de pui oscileaza de la 14 -15 grame la inceput pana la 115 grame / zi in ultima saptamana.
Factorii de mediu trebuie sa aibe urmatorii parametrii:
•    temperatura sub eleveza: 35 grade C in primele 3 zile, dupa care se reduce cu un grad pana in ziua 12; pe urma se reduce cu un grad C pe saptamana;
umiditatea: sub 60% in primele saptamani si peste 60% in ultimele saptamani;
ventilatia: viteza curentilor nu trebuie sa depaseasca 0,1 - 0,2 m/s;
concentatia amoniacului: maxim 0,2 la mie;
iluminatul: 23 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 1); 2 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 2); 1 ora lumina / 2 ore intuneric (saptamanile 3- 8);
Temperatura, ventilatia si luminia trebuie controlate de termostate si ceasuri programatoare.



Cresterea bobocilor de rate pentru carne la sol
Cresterea bobocilor de rata pentru carne se realizeaza in urmatoarele conditii:
tarcul de demaraj are o capacitate de 500 capete;
hranirea la sol se face in hranitoare (tavite), calculandu-se 100 boboci de rata la un hranitor;
adaparea se face prin adapatori vacuumative, asigurandu-se  o adapatoare la 100 de boboci;
temperatura in prima zi de viata este de 33 -35 grade C, dupa care se reduce cu 1 grad / zi in prima saptamana;
programul de lumina este in primele doua zile de 24 de ore, dupa care se reduce la 23 ore;
tarcul se largeste dupa 8 zile  pentru a cuprinde si instalatia de adapare, dupa care la 14 zile se desfinteaza;
in perioada 12 -14 zile se asigura o densitate de 8-9 capete / mp;
in primele 54 de zile bobocii realizeaza 2-3 kg la cresterea pe asternut;
sporul de crestere este de 41,5 grame / cap / zi cu un consum mediu de 3,00 kg furaje / kg spor;



Cresterea bobocilor de gasca pentru carne la sol
Cresterea bobocilor de gasca pentru carne se realizeaza in urmatoarele conditii:
cresterea in flux continu se face in cicluri de 11 saptamani (8 saptamani de crestere si 3 saptamani de curatenie, spalare, dezinfectie si odihna);
densitatea la populare este de 4 boboci / mp;
greutatea vie la populare este de 260 grame / cap, iar la 8 saptamani 4,5 kg / cap;
sporul mediu zilnic este de 78 grame, cu un consum de 2,7 kg / spor; in saptamanile 3, 4, 5, sporul zilnic depaseste 100 grame;
in sistemul de crestere sezonier consumul mediu zilnic este de 200 grame / cap concentrate, iar consumul de masa verde este de  400 - 450 grame / cap /zi.

Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara). Pasul 4.




Pregatirea curcanilor pentru imperechere si clocirea oualor

 

          A creste si inmulti curcani este mai greu de facut decat de spus. Multi oameni fac greseala de a crede ca a creste curcani este la fel cu cresterea gainilor. Din pacate nu este la fel. Curcanii sunt mult mai dificil de crescut si inmultit decat gainile , deci informati-va inainte de a va apuca de inmultirea curcanilor.

          Inainte de a incepe inmultirea curcanilor , trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri care va vor scuti de greseli care duc la cresterea defectuoasa a curcanilor sau cresterea mortalitatii si a bolilor specifice a puilor dupa eclozare.

          Intai este bine sa aveti ceva experienta in inmultirea naturala a  gainilor sau a ratelor. Daca ati crescut curcani dar nu i-ati inmultit niciodata , aveti oricum avantajul de a le invata mai repede procesul de inmultire naturala . 

          Inmultirea gainilor sau a ratelor este diferita de a curcanilor, dar au multe lucruri in comun.

          In mod normal curcanii sunt maturi din punct de vedere sexual la varsta de sapte luni. Este bine sa fie separati in cupluri sau familii imediat ce implinesc aceasta varsta pentru le a mari productia de oua fertile. Succesul clocirii oualor de curca depinde de asta. Ouale se pot controla la ovoscop inainte de a le lasa in cuibul unde vor cloci curcile. Curcile oua intr-un cuib destul de mare al familiei iar clocirea in familia de curci se face in mod normal incepand cu membra cea mai experimentata a familiei. Daca avem mai multe curci ouatoare , vom avea pregatit totdeauna un al doilea cuibar care va deveni la randul lui cuib de clocire pentru o a doua curca memebra a familiei.

          Un curcan poate avea o familie de maximum 10 curci , dar pentru marirea procentului de oua fertile se recomanda max 5 curci in familie , sau se pot folosi 2 curcani la 10 curci. 

          Inmultirea curcanilor implica o buna observare a femelelor de curca pentru evita inbolnavirea lor pe toata perioada ouatului si clocitului. Nu in ultimul rand trebuie avut grija sa existe un cuib de minimum 1/2m x 1/2m la max 5 femele de curca.
Succes !

Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara). Pasul 3.Cresterea puilor de curca.



Cresterea puilor de curca. 



In cresterea curcanilor in gospodarie cea mai dificila si delicata parte este cresterea puilor pentru asigurarea generatiilor urmatoare. Tineretul este foarte sensibil si poate muri usor din cauza neasigurarii temperaturii sau din multe alte cauze de care trebuie sa tinem seama chiar din primele ore de viata. Temperatura ambientala , curatenia in zona de crestere si manipularea puilor  sunt cerinte obligatorii pentru diminuarea la minimum a ratei de mortalitate juvenila.


Obtinerea unei generatii de pui de curca se poate face prin incubarea acasa a oualelor fertile de curca sau , mai usor prin achizitionarea de pui de curca de cateva zile de pe piata. Indiferent cum obtineti micii curcani trebuie sa le asigurati  un spatiu adecvat asa cum a fost descris in postarea anterioara. Spatiul pentru puii de curca trebuie sa fie curat, bine iluminat si incalzit. Apa si furajul de tip starter trebuie  administrat imediat dupa aducerea pui;or in adapost. Nu uitati sa acoperiti podeaua adapostului cu un strat de paie sau talas curat. NU FOLOSITI RUMEGUS FIN  care poate fi ingerat de micii pui. Incalzirea se varealiza cu lampi suspendate de preferinta cu infrarosii.
           
           In primele 2 zile pui de curca inca nu stiu sa manance si sa bea apa singuri si trebuie invatati sa gaseasca hrana si apa de crescator prin apasarea ciocului in vasul de hrana si apa.
            Lampa suspendata cu infrarosii este necesara imediat ce se introduc puii in adapost. Ridicarea ei saptamanala va asigura invatarea puilor treptat cu temperatura ambienta.

            Pe masura ce puii de curca cresc , hranitorile si adapatorile se vor ridica treptat de pe sol pentru a fi totdeauna la indemana tinerei generatii. Cresterea puilor de curca implica mare atentie la hranirea si adaparea tinerei generatii de curcani . Se va asigura NUMAI hrana si apa proaspata tinerilor pui si nu vom uita sa asiguram in hrana  un procent de 25-30% de proteine.

Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara) Hranirea curcanilor in gospodarie. Al doilea pas .



Hranirea curcanilor in gospodarie. Al doilea pas .




Cresterea curcanilor la tara implica un alt regim alimentar decat gainile. Asta inseamna ca nu vom putea folosi hrana normala a gainilor pentru curcani. Proteinele si calciul necesar au cu totul un nivel diferit al concentratiei la curcani fata de gaini pentru o hranire normala. De exemplu nivelul concentratiei de proteine este mai ridicat in hrana curcanilor decat la gaini.

Hrana pe care o pregatim pentru curcani va fi diferita in functie de mai multi factori , precum varsta curcanilor sau modul in care sunt crescuti. Curcanii crescuti in spatii inchise trebuie hraniti diferit fata de cei crescuti in spatii deschise sau semideschise. Curcanii crescuti in gospodarie in spatii deschise  sunt numiti in mod comun crescuti bio deoarece isi gasesc hrana natural, si nu mananca hrana procesata si vitamine precum cei crescuti in spatii inchise.

Hranirea curcanilor se imparte in patru mari categorii in functie de varsta. Se incepe cu hrana pre-starter , starter , de crestere , si cea pentru adulti. Imediat dupa aparitia puilor de curca , acestia trebuie supravegheati indeaproape si ajutati sa se hraneasca si sa bea apa. Uneori trebuie impinsi cu ciocul in apa ca sa invete sa bea apa si sa manance. Puii de curca de o zi necesita in special atentie si ajutor ca sa invete sa manance si sa bea apa singuri.

In stadiul pre-starter , hrana puilor de curca  trebuie foarte bine maruntita pentru a fi mancata de puii de curca, uneori chiar facuta terci cu apa pentru o digestie mai buna . Primele saptamani din viata puilor de curca sunt cruciale pentru a asigura vigoarea si a reduce la minimum mortalitatea.

In mod normal , dupa 8 saptamani se pune alaturi de hrana pre-starter si mancarea starter la care puiul va trece in cateva zile . Dupa inca 4 saptamani . hrana va fi mai grosiera de crestere. Aceasta hrana va avea 20-24% proteine si se va face din soia,grau,porumb si spartura de orez.

Hrana pre-starter, starter si de crestere se inlocuieste dupa cca 15 saptamani cu hrana de intretinere (pentru adulti), care va contine si masa vegetala.

Alaturi de hrana, curcanii necesita si adaus de vitamine si minerale pentru mentinerea sanatatii , care pot fi adaugate chiar si in apa de baut.


Cresterea curcanilor in sistem de gospodarie (la tara). Primul pas



Constructia adapostului pentru cresterea curcanilor. Primul pas 




A creste curcani la tara este similara in multe privinte cu cresterea gainilor sau a ratelor . Exista insa diferente in cateva aspecte legate in special de calitatea aerului pe care-l respira . Impuritatile care exista in aerul respirat pot provoca diverse afectiuni respiratorii , unele dintre ele cauzand boli cronice.

 Acest lucru se reflecta in modul de constructie al adapostului pentru curcani, ca si a locului de amplasament al cotetului  si al locului pentru tarcul dr crestere. Aceasta particulara problema este motivul principal de care trebuie sa tinem seama cand construim cotetele pentru curcani , in special asigurand o ventilatie deosebita a adaposturilor dar si a loculi din ferma sau gospodarie care trebuie sa nu aiba in aer praf sau alte particole  care pot fi antrenate de curentii de aer. 

De asemenea trebuie sa tinem cont ca aceste pasari au nevoie de o cantitate sporita de oxigen in aerul de respirat si deci vom controla ca dioxidul de carbon si alte gaze sa nu depaseasca concentratia naturala. Curatarea periodica a adapostului facuta la perioade de timp mai scurte va preveni acumularea amoniacului si a dioxidului de carbon in aerul respirabil din adapost. 

Asigurarea temperaturii si umiditatii este alt element de care trebuie sa tinem seama in proiectarea adapostului pentru curcani.
Pentru a asigura aceste cerinte in adaposturile pentru curcani, avem doua optiuni:

1.     Ventilatie naturala
2.     Ventilatie fortate utilizand ventilatoare electrice

Fiecare dintre optiuni are parti bune si rele , ventilatia naturala facand dificil controlul termic , iar cea electrica poate provoca incomfortul pasarilor si este costisitoare.
Ventilatia mixta , care implica doar atentie sporita a conditiilor atmosferice locale cu comutarea manuala -ventilatie naturala sau electrica poate fi cea mai buna solutie.

          Inainte de constructia oricarui adapost pentru pasari si deci si a adapostului pentru curcani vom stabili zona de folosinta pentru cresterea  curcanilor la distanta de zona de crestere a gainilor , in special pentru a preveni impastierea bolilor specifice , la care curcanii sunt mult mai sensibili. Cresterea in comun a gainilor si a curcanilor este o greseala frecventa facuta in gospodariile taranesti.

          O atentie suplimentara trebuie acordata la dimensionarea adapostului de caracteristica de spatiu necesar curcanilor pentru a avea acces usor la sursele de hrana si apa. Altfel spus, adapostul trebuie sa fie mult mai mare ca la gaini, efectivul de curcani fiind cam de 5-6 ori mai mic la acelasi spatiu folosit.